Da bi hladna voda ostala higijenski hladna

TECE higijenska kutija termički razdvaja cirkulacijski vod za toplu vodu s armaturnim priključkom i pouzdano sprječava prijenos topline preko armature na stranu hladne vode. Kao predgotovljena komponenta, štiti hladnu vodu od nedopuštenog zagrijavanja.

Prilikom razvoja higijenske kutije, TECE je ispitivao varijante instalacije kod kojih cirkulacijski vod prolazi iznad slavine. Pritom je opskrba armature tekla preko kratkog zrakastog voda, okomito prema dolje. Nakon procesa otvaranja/zatvaranja slavine, u zrakastom se vodu u odgovarajućim uvjetima stvara temperaturna slojevitost koja smanjuje prijenos topline do armature. Pritom je važna duljina, promjer i materijal od kojeg je izrađen zrakasti vod. Ako je prekratak, tada svejedno dolazi do prijenosa topline preko armature na stranu hladne vode. Doduše, dugi zrakasti vod će smanjiti prijenos topline, no, on sa sobom nosi rizik od zastoja.

Termički odvojena strana hladne vode

Higijenska kutija TECE koja je spremna za priključivanje predstavlja praktično rješenje problema kao rezultat optimizacije. Ona vodi cijev za toplu vodu iznad zidne ploče s toplom vodom. U kratkom okomitom komadu cijevi (dijelu voda) između zidne ploče i cijevi za toplu vodu, uspostavlja se stabilna termička slojevitost, što dovodi do termičkog razdvajanja voda tople vode i mjesta sa slavinom. Time se sprječava nedozvoljeno zagrijavanje strane hladne vode čime je instalater siguran od eventualnih reklamacija.

Izolirana TECE higijenska kutija, spremna za montažu, dostupna je kao priključak za toplu vodu, kao montažna jedinica s dvostrukom zidnom pločom za priključak hladne vode i kao sanitarni modul za sustav suhe gradnje TECEprofil.

POVOLJNI UVJETI ZA LEGIONELE

Za bolje održavanje zahtjeva vezanih za higijenu pitke vode, prije nekoliko godina se umjesto do tada uobičajenog spajanja T-komada sa zrakastim vodovima sve češće počela koristiti instalacija s dvostrukom spojnicom za spajanje u seriju ili prstenasto spajanje. Na taj način se osigurava, da čak i kod rijetko korištenih slavina ostane zajamčena redovita izmjena vode.

Uz to, pojavio se i drugi problem: kod ovog načina instalacije, cirkulacijski se vod s temperaturom vode od 60° C vodi neposredno do slavine, uslijed čega se zagrijava priključena armatura. Zbog dobre toplinske vodljivosti materijala armature, posljedično se zagrijava i strana hladne vode na temperaturama koje se kreću znatno iznad traženih 25°C – dakle, na temperaturama, na kojima se legionele i klice osjećaju dobro i brzo se razmnožavaju.

TECE d.o.o.
TECE d.o.o.
Internet adresa

Dostupnost u svim većim trgovinama građevinskog materijala. Djelujemo i na području BiH, Crne Gore, Slovenije i Srbije.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi