PRILIKOM UGRADNJE, izuzetno je važno beton zaštititi od kiše i mraza.

Betoniranje pri niskim temperaturama moguće je isključivo uz posebne zaštitne mjere. Te se mjere moraju provoditi od samog početka proizvodnje betona pa sve do završne njege. One ovise o vanjskoj temperaturi, vlažnosti zraka, vjetru, temperaturi svježeg betona, razvoju i raspodjeli topline i dimenzijama izvedenog elementa. Ako se ne koriste zaštitne mjere, svježi beton prilikom ugradnje ne smije biti hladniji od +5°C. U slučaju potrebe za zaštitnim mjerama treba prethodno zagrijati vodu i agregate. Niske temperature usporavaju vezivanje cementa. Pri temperaturama nižim od –10°C kemijski procesi u cementu prestaju, ali se nastavljaju nakon zagrijavanja.

Opasne situacije nastaju ako se beton smrzne prilikom vezivanja tj. ako nema određenu minimalnu čvrstoću. Dolazi do labavljenja konstrukcije uz odgovarajući gubitak čvrstoće i kvalitete. Minimalna čvrstoća pri kojoj beton može izdržati jedan proces smrzavanja bez nastanka štete je tzv. čvrstoća smrzavanja od 10 N/mm². Glavni cilj mora biti postizanje čvrstoće smrzavanja što prije.

Mjere zaštite betona

1. MINIMALNA TEMPERATURA
Prema normi EN 206-1 temperatura svježeg betona prilikom isporuke ne smije biti niža od +5°C.
Za tanke, sitne elemente i temperaturu zraka od –3°C ili manje, potrebna je temperatura betona od +10°C, a spomenutu temperaturu
potrebno je održavati 3 dana.
Ove minimalne temperature su važne kako bi moglo doći do procesa vezivanja. Beton je potrebno zaštititi od gubitka topline prilikom
rukovanja i nakon ugradnje (vidi Zaštitne mjere).

2. SMANJENJE VODOCEMENTNOG OMJERA
Najniža moguća količina vode dovodi do rapidnog povećanja početne čvrstoće. U pravilu postoji i manje vlage koja se može smrznuti.
Superplastifikatori omogućavaju niski vodocementni omjer uz zadržavanje dobre obradivosti.

3. UBRZAVANJE VEZIVANJA
Proizvod Sika® Antigel je ubrzivač vezivanja. Namijenjen je za proizvodnju kvalitetnih betona kada se očekuju niske temperature, mraz ili prijeteći dolasci hladnoće. Poboljšava ugradivost svježeg betona, uobičajeni proces stvrdnjavanja je jako ubrzan, tako da beton u kratkom vremenu dobiva tlačnu čvrstoću od preko 5 MPa. Ne sadrži kloride te se može primijeniti s čeličnim armaturama i prednapregnutim betonima.

4. UBRZAVANJE OČVRŠĆIVANJA
Proizvod SikaRapid® -1 omogućuje maksimalno ubrzavanje procesa očvršćivanja u slučajevima kada je potrebna velika početna čvrstoća.

Vrijeme potrebno za 10 N/mm² pri 0°C u danima (d):

5. KORIŠTENJE CEM I 52,5
Što su finije mljeveni, to cementi uzrokuju brže povećanje početne čvrstoće.
Superplastifikatori omogućuju najbolju obradivost uz niski vodocementni omjer.

Zaštitne mjere na licu mjesta

ZAŠTITNE MJERE koje je moguće poduzeti su:

  • ne betonirati pored ili na smrznutom postojećem betonu,
  • temperatura čelične armature mora biti veća od 0°C,
  • brza ugradnja betona, te odmah nakon toga zaštita od gubitka topline i isparavanja (jednako važno kao i po ljeti!). Termoizolacijski prekrivači su idealni za tu namjenu,
  • za ploče: zagrijati oplatu odozdo, ako je potrebno,
  • redovito provjeravati temperature zraka i betona te razvoj čvrstoće (npr. pomoću odskočnog čekića – sklerometra), ́́produžiti vrijeme uklanjanja oplate.

Sve uključene strane moraju planirati i organizirati mjere njege i zaštite u zimskim uvjetima od samog početka.

Primjer:
Za vanjsku temperaturu od –5°C i temperaturu svježeg betona od 11°C

Sika rješenja

SIKA RJEŠENJA za betone u hladnim vremenskim uvjetima:

Sika® ViscoCrete® – VISOKOUČINKOVITI SUPERPLASTIFIKATORI

Voda je nužna za kemijsku reakciju hidratacije cementa i za postizanje obradivosti betona, ali znatno utječe na svojstva i trajnost betona u eksploataciji. Što je veća količina vode korištena pri spravljanju betona, to je niža trajnost betona. Sika® ViscoCrete® superplastifikatori su dodaci najnovije generacije kojii smanjuju potrebu za vodom i do 40%, uz bolju obradivost.

Sika® ViscoCrete®-5380 – VISOKOVRIJEDNI SUPERPLASTIFIKATOR

Sika® ViscoCrete®-5380 je superplastifikator za betone sa znatno nubrzanim razvojem ranih tlačnih čvrstoća, uz poboljšanje svojstava svježeg i očvrslog betona. Koristi se za vrlo zahtjevne građevinske projekte, pri izradi betona visoke konzistencije uz niski vodocementni omjer i bolju ugradivost.

SikaRapid®-1 – UBRZIVAČ OČVRŠĆIVANJA

Pogodan za sve primjene gdje je bitan brzi razvoj ranih čvrstoća, naročito između 6 i 20 sati – preporuka za rano skidanje oplate i zimske uvjete. Omogućava brzi proces gradnje i rane nosivosti, kontinuirano betoniranje pri niskim temperaturama i brži obrtaj oplate u proizvodnji predgotovljenih elemenata.

Sika® Antigel – UBRZIVAČ VEZIVANJA

Ubrzava hidrataciju betona – preporuka za zimske uvjete. Koristi se kao zaštita od mraza i kod betoniranja zimi, za postizanje kvalitetnih betona, kada se očekuju niske temperature. Uobičajen proces stvrdnjavanja je jako ubrzan, tako da beton u kratkom vremenu dobiva tlačnu čvrstoću preko 5 N/mm². Nakon toga, beton može bez ikakve mogućnosti za oštećenja biti izložen smrzavanju.

SIKA CROATIA d.o.o.
SIKA CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i dostava na području cijele Hrvatske.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi