Vjerni čitatelji ovog portala će se možda prisjetiti napisa od prije nekoliko godina o korištenju svjetlovoda u rasvjeti. Iako je to tada bila već standardno korištena tehnologija za određene vidove rasvjete u svijetu, kod nas je bilo malo poznatih izvedenih primjera.

No, tada pionir na tom području svjetlotehnike, tvrtka HAL iz Varaždina, je u međuvremenu postala jedna od vodećih u primjeni svjetlovodne tehnike u rasvjeti s mnogobrojnim referencama na tržištu Hrvatske i šire.

Tehnologija svjetlovodne rasvjete

Za one koji možda ne znaju o čemu se radi evo kratkog objašnjenja principa kojim se koristi tehnologija svjetlovodne rasvjete. To je prijenos svjetla iz jednog izvora na više mjesta primjene odjednom, putem medija koji koristi fizikalni princip totalne refleksije.

Dakle, zraka svjetlosti putuje medijem u obliku vlakna tako što se višestruko lomi unutar medija od vanjske stijenke i na kraju izlazi iz medija uz određeno prigušenje, koje je ovisno o duljini vlakna. Dakle, ako s jedne strane vlakna stavimo izvor svjetla s druge strane vlakna možemo očekivati refleksiju tog izvora čiji intenzitet ovisi o jačini izvora svjetla, vrsti, duljini i površini poprečnog presjeka vlakna, te udaljenosti predmeta od završetka vlakna.

Pri prijenosu svjetlosti kroz medij prolazi samo svjetlost dok temperatura izvora i UV zračenje izvora ostaje na strani izvora. Ta prednost se uvelike koristi za specijalne namjene (muzejska rasvjeta, podvodna rasvjeta, endoskopski medicinski instrumenti, …) Da bi intenzitet svjetla na kraju svjetlovoda bio što veći kao izvor svjetlosti se koriste usmjerene halogene i metalhalogene žarulje, a u novije doba i LED izvori svjetla.

Svjetlovod kao dekoracija

Ovom prilikom zadržat ću se na primjeni svjetlovoda u dekorativne svrhe. Jedna od dekoracija u prostorima boravka, proizašla iz čovjekove želje da u interijer uvede prirodu, je i efekt zvjezdanog neba.

Pojavom minijaturnih halogenih žarulja nastala je vrlo loša interpretacija te želje u obliku stropa prošaranog rozetama ugradnih svjetiljki iz kojih su virile halogene žarulje.

U nedostatku boljeg rješenja to je postalo dopadljivo, ali samo neposredno nakon izvedbe. Iako minijaturne, žaruljice su zagrijavale svoju okolinu i nakon nekog vremena bijeli strop bi dobio tamne aureole oko izvora svjetla.

Sljedeći problem je nastao kad je trebalo nakon cca 2000 sati rada zamijeniti pregorjele žaruljice novima. U pravilu nisu pregorjele sve odjednom pa je zamjena par desetaka žarulja započela jednom i trajala beskonačno.

Cijena tih žarulja je uglavnom nekoliko puta veća od cijene klasične žarulje. I na kraju ono što ne primjećujemo je potrošnja. Za, primjerice tridesetak zvjezdica snage 10-20W instalirana snaga je oko 500W. Sveukupno uzevši zvjezdani san s vremenom postaje zvjezdana mora.

Danas u doba LED rasvjete postoje LED žaruljice koje mogu zamijeniti te halogene žaruljice, i iako početno skupe, značajno smanjiti potrošnju i troškove održavanja, ali efekt je i dalje neprirodan.

Svjetlovodna instalacija zvjezdanog neba, međutim, je sasvim druga priča. Ovdje ću govoriti o svjetlovodnoj instalaciji od sintetičkih vlakana.

Ova instalacija se može aplicirati na sve vrste obloga koje se mogu nesmetano bušiti minijaturnim svrdlima promjera 0,5-2mm: drvo i ploče na bazi drveta (medijapan, iverica, iveral, šperploča…), sintetički i kompozitni materijali (forex, alubond, pleksiglas, polikarbonat, polietilen, Armstrong ploče…), gipskartonske ploče. Postoje posebni prihvatni elementi za učvršćenje svjetlovoda u tkanine.

Prije strujni vodovi velikog presjeka zbog velikih struja uslijed niskog napona zamijenjeni su nitima svjetlovoda promjera 0,5mm, 0,75mm, 1mm, 1,5mm, 2mm, 3mm uz razliku da svjetlovod za svaki točkasti izvor svjetla mora doći direktno do projektora.

Prosječna instalacija na površini desetak m2 ima i do 1000m svjetlovoda. Završeci takvih niti su najčešće same niti, ali mogu biti i kristali, pa zahvaljujući refleksiji od pravilno brušenih stranica kristala daju dodatan efekt na površini iz koje vire.

Dakle, minijaturniji su od prije spomenutih halogenih žaruljica s rozetama promjera 25-40mm. Efekt je neusporediv s prije spomenutim efektom jer sad zbilja imamo zvjezdice po stropu.

Sa stanovišta održavanja za zamjenu imamo najčešće samo jedan izvor svjetlosti (ovisno o površini aplikacije). Prostor dovoljan za ugradnju vlakana je onaj koji je potreban za potkonstrukciju obloge po pravilima struke.

Jedino je tehnika postavljanja obloge drugačija, u ovom slučaju podređena tehnici izvedbe svjetlovodne instalacije. Tu, međutim, ne govorimo o ogromnim financijskim razlikama u cijeni od postavljanja obloge na klasičan način.

Cijeli zahvat je potrebno samo pomno isplanirati i malo usporiti. Za smještaj izvora svjetlosti (svjetlovodnog projektora) potrebno je odabrati zračan i pristupačan prostor zbog održavanja. To znači revizioni otvor u stropu ili zidu iste ili susjedne prostorije volumena, koji je ovisan o snazi izvora svjetla u projektoru.

Projektor je kod toga opremljen svim potrebnim elementima, koji osiguravaju nesmetan rad i trajnost izvora svjetla, te koncentraciju svjetla usmjerenu u zajednički kraj snopa svjetlovodanih vlakana.

Današnji LED projektori su minijaturni i ne zagrijavaju okolni prostor tako da je revizioni prostor zaista minimalan. Projektor može dodatno sadržavati efekt disk koji se okreće između izvora svjetla i zajedničkog kraja vlakana i simulirati treperenje "zvjezdica" ili promjenu njihove boje.

Za što vjerniji krajnji efekt koristi se kombinacija nekoliko debljina vlakana čime se postiže istovremena različita sjajnost "zvjezdica" sa zajedničkim izvorom svjetla.

Dakako da ovdje ne možemo govoriti o efektu osvjetljavanja prostora jer to nije niti bio cilj (zvjezdano nebo u mraku nam ne daje svjetlo u prirodi). No, primjenom debljih vlakana i jačeg izvora svjetla moguće je dobiti i rasvjetu na uštrp traženog zvjezdanog efekta.

Instalacija svjetlovoda

Sam postupak pripreme i instalacije svjetlovodnih vlakana ovisi o mediju u koji se apliciraju, njegovoj površini, načinu montaže i završne obrade i traže određenu organizaciju rada i koordinaciju s ostalim izvođačima.

Prije svega ostali izvođači trebaju biti upoznati s uvjetima i modifikacijama izvođenja svojih radova kako bi konačni efekat bio prema očekivanjima. Greške i nepoštivanje pravila izvođača ostalih radova mogu značajno umanjiti ili pokvariti krajnji dojam, a popravci su komplicirani i relativno skupi.

Instalacija svjetlovoda se može izvoditi na licu mjesta na gradilištu uz prethodnu pripremu, ali i radionički na panelu dogovorene veličine, oblika i završne obrade.

Tako potpuno opremljen panel se doprema na gradilište i montira na pripremljenu poziciju na strop, zid, pod ili slično.

Vanstandardna, ali izuzetno dojmljiva je svjetlovodna instalacija u tapison podnoj oblozi ili u dnu bazena.

Nekoliko izvedenih primjera na području Hrvatske plijeni pažnju izuzetnim efektom treperenja sitnih točkastih izvora svjetla kroz vodu u bazenu.

Specijalistička edukacija i dugogodišnje iskustvo djelatnika tvrtke HAL jamči kvalitetu izvedenih radova i ugrađene opreme i zadovoljstvo korisnika izvedenih primjera širom Hrvatske i susjednih zemalja.

Nadam se da sam vam ukratko uspio približiti tajne zvjezdanog neba u prostoru vašeg boravka. Posebno me veseli ako sam pobudio u vama želju da oplemenite i svoj prostor boravka ovakvom instalacijom.

Za dodatne informacije, repromaterijal ili izvođenje cijele instalacije možete kontaktirati www.hal-croatia.com

Pripremio: Zoran Košmerl dipl.inž.arh.

HAL d.o.o.
HAL d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Dostupnost na području cijele Hrvatske. Djelujemo i na području Austrije, BiH, Crne Gore, Italije, Kosova, Makedonije, Njemačke, Slovenije i Srbije.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi