U seriji dosadašnjih objava spomenuli smo jednom prilikom dekorativnu svjetlovodnu instalaciju u bazenu. Bliži se kraj ljetne sezone koji znači pripremu za slijedeću. Obzirom da je bazen, bilo unutarnji ili vanjski, jedan od sadržaja koji privlači turiste i daje poseban štih kako na jadranskoj obali tako i u unutrašnjosti, oplemenite ga još jednim efektom koji će učiniti boravak nezaboravnim.

Evo kratkog opisa instalacije, koja nije uobičajena, ali je moguća, a svjetlosni efekat oduzima dah. Sam efekat daju točkasti izvori svjetla, koji mogu biti nepravilno raspoređeni po površini dna bazena u obliku zvjezdanog neba ili po matrici u obliku logotipa odnosno motiva po želji. Radi se o postavljanju svjetlovoda u dno bazenske školjke na izvedenu polimernu hidroizolaciju, prije postavljanja podloge za keramiku i same keramike.

Prije svega treba napomenuti da je ovu instalaciju moguće izvoditi jedino u betonskim školjkama bazena, koje se opločuju mozaikom, bez obzira da li se radi o vanjskom ili unutarnjem bazenu. Postupak izvođenja izgleda kompliciran, ali uz malo više truda i pažnje keramičara, jamči fenomenalan efekt i atrakciju korisnicima bazena.

Na dno bazena se prema dogovorenoj shemi postavljaju ljepljenjem inox nosači svjetlovodnih krajeva. PMMA svjetlovodi zaštićeni posebnom polimernom izolacijom otpornom na kemijske supstance građevinskih ljepila se razvode u dvije do tri debljine po bazenu od mjesta nosača do dogovorene pozicije na kojoj izlaze iz bazenske školjke i sifonski prolaze do pozicije projektora, koji prosvjetljava sve svjetlovode i daje konačni svjetlosni efekt, koji može biti statičan ili dinamičan, ovisno o vrsti projektora.

Sifonski znači da nema prodora kroz konstrukciju školjke, te svjetlovodi moraju izaći iznad razine vode bazena i mogu opet natrag ispod razine vode ako je predviđena takva pozicija projektora. Sprovedena mreža svjetlovoda se pokriva slojem fleksibilnog ljepila i postavlja mozaik s izuzećem kockica mozaika na mjestu izlaza svjetlovoda. Nakon fugiranja mozaika svjetlovodi se porežu ravno s mozaikom kako bi se po bazenu moglo bosonogo hodati. Izborom svjetlovodnog projektora je moguće definirati vrstu svjetlosnog efekta: promjenu boje svjetla, način izmjene boje svjetla, teperenje točkastih izvora svjetla…

Opisan je postupak u osnovnim crtama bez određenih detalja, koji su bitni za samog izvođača i osiguravaju uz bespogovornu suradnju ostalih sudionika u završnoj obradi besprijekoran konačni efekt.

Naše iskustvo dosadašnje izvedbe daje garanciju kvalitetno izvedene instalacije, a fotografije barem malo dočaravaju postignuti efekt. Za dodatne informacije obratite nam se s povjerenjem na www.hal-croatia.com ili na 091/ 59 30 800.

Izvor: Hal d.o.o.

HAL d.o.o.
HAL d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Dostupnost na području cijele Hrvatske. Djelujemo i na području Austrije, BiH, Crne Gore, Italije, Kosova, Makedonije, Njemačke, Slovenije i Srbije.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi