Popločenje balkona iziskuje pažljivo planiranje, precizan rad te posebnu pažnju pri izradi detalja kako bi se izbjegli problemi kao što su neravan pod, neadekvatna odvodnja, drenaža i hidroizolacija, prvenstveno na fugama i spojevima. Pored toga, ugrađeni sustav „hidroizolacija-ljepilo-masa za fugiranje-poliuretanska ispuna" mora u potpunosti amortizirati toplinski šok.

Sika koristi hidraulički vezani estrih za izradu ravne i čvrste podloge. On je istovremeno brzovezujući, uz minimalno skupljanje. To znači da se fleksibilni polimercementni sloj hidroizolacije može ugraditi već nakon 24/48 sati nakon ugradnje estriha. Cementno ljepilo koje se upotrebljava na zatvorenim ili otvorenim balkonima također je fleksibilan materijal s visokim udjelom polimera i adekvatno sudjeluje u rasterećenju toplinskog šoka, te pomicanjima uvjetovanim temperaturnim oscilacijama.

Cementna masa za fugiranje za vanjsku upotrebu također je fleksibilna, niskog modula elastičnosti, dobre mehaničke čvrstoće i otpornosti na abraziju. Ova se svojstva dodatno poboljšavaju miješanjem specijalnim lateksom.

Visokokvalitetni, jednokomponentni elastični poliuretan koristi se za brtvljenje svih fuga, dilatacija i spojeva u kojima se očekuju pomaci uvjetovani „radom" konstrukcije, bilo statički bilo toplinski.

Kako izvesti sistem Sika balkona i terasa u 6 koraka

Donosimo upute "korak po korak"!

1. Provjeriti stanje i kvalitetu podloge
Podloga mora biti ravna, stabilna, suha, bez pukotina i supstanci koje mogu utjecati na prionjivost. Uzmite u obzir postojeće radne reške/dilatacije.

2. Priprema podloge
Osigurajte dovoljan nagib od 2% prema slivniku i provjerite da li je potrebno izravnanje podloge. Ako je nanesen mort za izravnanje ili estrih u obzir uzmite vrijeme sušenja i očvršćivanja. Ovisno o podlozi može se upotrijebiti odgovarajući prajmer.

3. Hidroizolacija
Hidroizolacija spojeva, prijelaza i prodora radi se pomoću Sika® SealTape i Sikalastic®-1K. Nanesite Sikalastic®-1K na obje strane dilatacije/ruba. Pritisnite Sika® SealTape čvrsto u mort pomoću lopatice. Mjehuriće je potrebno izbjeći.

a) Sloj hidroizolacije sa Sikalastic®- 1 K
 • Premoštenje pukotina i izdržljivi hidroizolacijski mort
 • Osigurajte potrebnu debljinu sloja
 • Sloj hidroizolacije mora potpuno očvrsnuti prije nanošenja idućeg sloja
b) Sloj hidroizolacije sa Sikalastic®- 1 K
 • Osigurajte potrebnu debljinu sloja

Nakon što je drugi sloj hidroizolacije potpuno suh balkon je spreman za polaganje keramičkih pločica.

4. Polaganje keramičkih pločica Upotrijebite SikaCeram®-255 StarFlex LD.
 • materijal s tehnologijom niske emisije prašine
 • za sve vrste keramičkih pločica

Pritisnite pločicu u posteljicu od svježeg morta. Osigurajte polaganje keramičkih pločica bez zarobljenih zračnih džepova nježnim pomicanjem (provjerite da je zrak ispod keramike potpuno istisnut)

5. Fugiranje keramičkih pločica Upotrijebite SikaCeram® CleanGrout
 • cementna masa za fugiranje kermaičkih pločica za fuge od 1 do 8 mm širine
 • za sve vrste keramičkih pločica
 • dostupno u različitim bojama

Gumenim gleterom nanesite masu za fugiranje dijagonalnim pokretima. Ne ispunjavajte radne i spojne fuge masom za fugiranje.

Kada proizvod počne vezati očistite površinu lagano navlaženom spužvom.

6. Brtvljenje Upotrijebite Sikaflex®-11 FC+
 • visoka elastičnost i sposobnost gibanja
 • vrlo robustan
 • vrlo niska emisija i slab miris

Postavite pozadinsku ispunu u fugu. Provjerite da površina pozadinske ispune nije oštećena. Površine reški moraju biti čiste i suhe. Upotrijebite maskirnu traku za zaštitu susjednih područja od zaprljanja brtvilom. Mlaznicu je potrebno odsjeći na istu dimenziju kao što je i širina fuge. Osigurajte da brtvilo bude u punom kontaktu s bočnim stijenkama fuge. Vođenjem vrha mlaznice po dnu fuge (dodirujući pozadinsku ispunu) izbjegava se hvatanje zraka.

Obradite brtvilo kako bi se osigurala dobra prionjivost. Upotrijebite odgovarajuću lopaticu za uklanjanje viška materijala. Uklonite maskirnu traku u vremenu stvaranja kožice na brtvilu. Zabrtvite sve spojne fuge.

Sika sistem za balkone i terase pruža građevinska rješenja visoke kvalitete iza pozornice!

SIKA-CROATIA d.o.o.
SIKA-CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i dostava na području cijele Hrvatske.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi