Nalazimo se u gradu Pudasjärvi, na sjeveru Finske, u provinciji Oulu. Broji 8.242 stanovnika, obuhvaća predio od 5.867 km² (od čega je čak 228,67 km² voda), a gustoća naseljenosti je 1,46 stanovnika po km². Drugi je najveći finski grad i centar najjužnijeg područja u Finskoj poznatog po krznarstvu, Syöte.

Grad Pudasjärvi odlučio je izgraditi školski kampus koji kombinira moderni dizajn i finski identitet. Zgrada kampusa već je postala rekorder jer je gotovo u potpunosti izgrađena od finskog autohtonog drveta hirsi. Drvnu građu, kao i transport, osigurala je lokalna kompanija. Kompleks se sastoji od četiri međusobno povezane zgrade što ga čini najvećom školom ovog tipa u svijetu. U radu na projektu, inženjeri su se susreli s čitavim nizom građevinskih izazova i materijalnih rješenja.

U jesen 2016. novi kampus postao je dom predškoli, osnovnoj i srednjoj školi te sveučilištu. Primiti može čak 800 učenika, a uz tri škole obuhvaća i prostor namijenjen nevladinim institucijama i sportski klub. Glavne karakteristike zgrade su njena različitost i prilagodljivost. Primjerice, učionice osnovne škole izgrađene su tako da okružuju prostor predvorja, a sve zajedno može biti kombinirano u jednu otvorenu prostoriju za učenje. Ukupno, kompleks obuhvaća 9.700 m².

Krov u području predvorja osiguran je nosivim gredama jer drvo u zidovima će se s vremenom skupiti i smanjiti. Osnovni argument investitora za korištenje drvne građe bio je prevladavanje poteškoća s unutarnjim zrakom; izuzetno slabu točku stare škole.


Predvorje i kantina zahtjevaju trajan i udoban pod, s niskom emisijom, kojeg je lako čistiti i održavati.

Zidovi u novom kompleksu napravljeni su od punog drva, a graditelji vjeruju kako će upravo drvo riješiti sve probleme sa zrakom i plijesni. Drvo efikasno uravnotežuje unutarnju toplinu i vlagu. Ekološko je, obnovljivo i biorazgradivo. Smanjuje stres, potiče pozitivne osjećaje i ima učinke zvučne izolacije.

Predvorje i kantina su zahtijevali novi, trajan i udoban pod s niskom emisijom kojeg je jednostavno održavati i čistiti te koji ne sadrži PVC i omekšivače, a moguće ga je postaviti bez ljepila. Nadalje, pod mora biti i vrlo otporan na gust promet. Kao idealno rješenje odabran je Sika ComfortFloor®. Elastičan i otporan Sikafloor® 330 nanesen je na glatku površinu poda. Nakon sušenja, postavljen je Sikafloor® 304 za UV zaštitu i otpornost.

Postoje glasine kako velik broj njih planira studirati inženjerstvo jer su toliko oduševljeni novim okruženjem da žele i sami sudjelovati u izgradnji ovakvih objekata od drva.

SIKA-CROATIA d.o.o.
SIKA-CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i dostava na području cijele Hrvatske.
{{ errors . name[0] }}
{{ errors . email[0] }}
{{ errors . location[0] }}
{{ errors . phone[0] }}
{{ errors . message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi