Od osnutka 1976. godine, kao tadašnja Viša Tehnička škola, Građevinski fakultet Osijek nikada nije imao vlastiti prostor, već je bio smješten na nekoliko lokacija u gradu. 18.04.2016. obilježen je zaista poseban i povijesni dan, dan kada je osječki Građevinski fakultet otvorio vrata svoje nove zgrade, u kampusu Josipa Jurja Strossmayera.

OPIS PROJEKTA
Nova zgrada fakulteta predstavlja moderan i funkcionalan prostor koji obuhvaća gotovo 10.000 m². Kako bi studentima pružio sve što im je potrebno za stjecanje novih znanja i vještina, kompleks je organiziran tako da se u podrumu i suterenu nalaze laboratoriji i tehnički prostori, u prizemlju su predavaonice, knjižnica i referada, uprava se nalazi na prvom katu, a na drugom su kabineti i crtaonice. Najzanimljiviji dio zgrade je u suterenu gdje se nalaze ostaci rimske ceste iz stare Murse. Odlučeno je da se lokalitet sačuva i uklopi u dizajn prostora te je postavljena čelična konstrukcija koja omogućava pristup posjetiteljima. Ukupno je za novu zgradu Građevinskog fakulteta izdvojeno 123 milijuna kuna.

ZAHTJEVI PROJEKTA
Na ovom izuzetno velikom i zanimljivom projektu bilo je potrebno isporučiti najbolja rješenja od temelja do krova, u svakoj fazi gradnje. Investitorima su od posebnog značaja bile karakteristike, kvaliteta i dugotrajnost upotrijebljenih materijala, a Sika rješenja odabrana su u hidroizolaciji krova i ostalih prostora, zaštiti i njezi betona, postavljanju fasade te pripremi i postavljanju podova. Glavni izvođač na projektu bila je Gradnja d.o.o. iz Osijeka.

SIKA RJEŠENJA

HIDROIZOLACIJA KROVA
Sikaplan® G – hidroizolacijska membrana od mekanog PVC-a za mehaničko pričvršćenje koja će dugotrajno zaštititi krov fakulteta od raznih vremenskih uvjeta i UV zračenja.

Sarnafil® TG 66-15 – hidroizolacijska membrana na bazi TPO-a, ojačana staklenim voalom. Postojana na starenje, mikroorganizme, gljivice i korijenje, a ujedno štiti i od vremenskih uvjeta. Sarnavap® 1000E – parna brana na bazi polietilena.

Sika Geotekstil 300 – za zaštitu i razdjeljivanje.

HIDROIZOLACIJA OSTALIH PROSTORA
SikaTop® Seal-107 – hidroizolacijski mort upotrijebljen za zaštitu podruma, terasa, kupaonica.

POSTAVLJANJE FASADE
SikaMembran® – vodonepropusna membrana, otporna na atmosferilije, u ovom projektu iskorištena za brtvljenje spojeva između elemenata ventilirane fasade, a fiksirana je SikaBond® TF plus N elastičnim ljepilom.

Sika Hyflex®-250 Facade – brtvena masa upotrijebljena za brtvljenje staklene fasade.

Sikasil® WS-605 – silikonska masa upotrijebljena za brtvljenje spojeva na staklenoj fasadi.

ZAŠTITA I NJEGA BETONA
Sikagard®-704 S – vodoodbojna zaštita betona, ne mijenja izgled zaštićenih površina i ne utječe na paropropusnost. Sika® AnchorFix-2 – lijepilo visokih performansi za lijepljenje i sidrenje ankera svih vrsta.

GRAĐEVINSKI FAKULTET OSIJEK

PRIPREMA I POSTAVLJANJE PODOVA
SCHÖNOX ZM – prije postavljanja gumenih podnih obloga površine su nivelirane pomoću SCHÖNOX ZM mase; ekološkog proizvoda s vrlo niskom emisijom. SCHÖNOX EMICLASSIC – višenamjensko ljepilo s visokom početnom ljepljivošću i niskom emisijom, upotrijebljeno za lijepljenje gumenih podnih obloga Nora systems.

Sikaflex® PRO-3 i-Cure – elastična masa za brtvljenje s vrlo visokom postojanošću na mehaničko opterećenje, nužno za zgradu poput Građevinskog fakulteta.

Synteco Classic – brzosušeći lak kojim je premazan dio drvenih podnih obloga, maksimalno otporan na habanje i grebanje.

SUDIONICI PROJEKTA
Investitor: Sveučilište J.J.Strossmayera, Osijek
Glavni izvođač: Gradnja d.o.o., Osijek
Proizvođači: Izolacija d.o.o., Koška; MODUS d.o.o., Osijek; IMAL-PLAST d.o.o., Osijek; Stolarija goood d.o.o., Osijek; Visio d.o.o., Osijek
Sika koordinatori projekta: I. Hajić, D. Šomoši, D. Grgec, J. Tomljenović

SIKA CROATIA d.o.o.
SIKA CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i dostava na području cijele Hrvatske.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi