Najpoznatiji i najvidljiviji simbol toplane je dimnjak visok 202 m, čija je osnovna funkcija odvod dimnih plinova koji nastaju sagorijevanjem.

2020. godine započeo je projekt njegove obnove i rekonstrukcije.

OPIS PROJEKTA

Termoelektrana – Toplana Zagreb izgrađena je za kombiniranu proizvodnju toplinske i električne energije. Smještena je na lijevoj obali Save, na području Žitnjaka (Savica), u blizini brojnih centara visoke potrošnje električne i toplinske energije. Puštena je u pogon 1962. godine.

ZAHTJEVI PROJEKTA

Dimnjak je gotovo neprekidno korišten kroz dugi niz godina te je počeo pokazivati određene znakove oštećenja. HEP Proizvodnja d.o.o. kao vlasnik TE-TO odlučila se za njegovu obnovu i to kroz sanaciju unutarnje stijenke dimnjaka prije nekoliko godina te sanacijom oštećenja vanjskog dijela armirano betonskog plašta 2020. Ujedno, obnova je obuhvatila ojačanje nestabilnih dijelova, nanošenje zaštitnih premaza na betonsku površinu i rekonstrukciju postojećih dijelova čelične konstrukcije servisnih galerija i pristupnih penjalica.

SIKA RJEŠENJA

Injektiranje pukotina izvedeno je pomoću Sikadur®-31 CF Normal+ reparaturnog morta za betonske elemente, u kombinaciji sa Sikadur®-52 Injection epoksidnom smolom za konstruktivna injektiranja pukotina i šupljina u nosivim armirano betonskim konstrukcijama.

Armirano betonski plašt dimnjaka saniran je pomoću SikaTop®-122 SP, Sika® MonoTop®-412 N, Sika® MonoTop®-910 ECO i Sika® MonoTop®-723 ECO reparaturnih mortova.

Vrh dimnjaka ojačan je CFRP sustavom (polimeri ojačani karbonskim vlaknima) kojeg čine SikaWrap®-231 C tkanina od karbonskih vlakana, Sikadur®-31 CF Normal+ reparaturni mort i Sikadur®-330 impregnirajuća smola.

Naneseni su i temeljni i završni premazi. Temeljni je epoksidni, debeloslojni i kemijski otporan. Završni je poliuretanski, kemijski otporan i UV stabilan. Premazi su obuhvatili proizvode Sika Poxicolor®, Icosit®-2460 Primer te SikaCor® EG 5, a namijenjeni su zaštiti vrha dimnjaka od kiselih plinova.

Podovi su nivelirani i zaštićeni uz Sikafloor® Level-30 samonivelirajuću cementnu masu i Sikafloor®-2540 W epoksidnim premazom. Estrih je izrađen pomoću Sika® Estriplast dodatka koji olakšava ugradnju, ubrzava vrijeme stvrdnjavanja te povećava tlačnu čvrstoću estriha.

Za kraj, brtvljenja u ovoj AB konstrukciji izvedena su pomoću Sikaflex® PRO-3 iCure elastične brtvene mase.

Radove je izveo dugogodišnji Sika partner, Vatrostalac d.o.o. iz Tuzle.

SUDIONICI PROJEKTA

Investitor: HEP Proizvodnja d.o.o.

Projekt: Elektroprojekt d.d.

Nadzor: Geoexpert IGM d.o.o.

Izvođač: Zajednica ponuditelja Vatrostalac d.o.o. Tuzla i Monting d.o.o. Zagreb

Sika koordinator projekta: Sonja Vukmanić

SIKA CROATIA d.o.o.
SIKA CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i dostava na području cijele Hrvatske.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi