Bilo bi dobro poduzeti mjere protiv moljaca i prije nego što se pojave u vašem domu. Nemojte čekati zimu kako biste izvadili zimsku odjeću iz ormara već ju redovito pregledavajte, preslagujte i provjetravajte ormare. Budući da je moljac štetnik čije se ličinke većinom hrane životinjskim dlakama najviše je ugrožena odjeća od svile, vune, kože i krzna. Kukcima su omiljena hrana puloveri, košulje ili kaputi te za sobom ostavljaju velik broj rupica. Moljci rade štetu i na mješovitim tkaninama, a neće dirati samo pamučne i lanene, odnosno tkaninu od biljnih vlakana. Poznato je da ne vole topla mjesta i zato je ugroženiju odjeću dobro držati na hladnom i suhom.

Ovi štetnici vole miris znoja i prhut, dakle, spriječite njihovo pojavljivanje u ormaru tako da u njega spremate samo čiste odjevne predmete. Ako imate skupocjene odjevne predmete najbolje je da ih umotate u navlake za krevete ili ih stavite u vakuumske vrećice. To su sve preventivne metode koje ne zahtijevaju upotrebu kemijskih sredstava.

Želite li se riješiti moljaca bez korištenja kemijskih sredstava postoje prirodna sredstva koja ne podnose, na primjer, miris lavande, orahova lišća ili cedrovine. Vrećice s mirisom ili komadiće cedrovine potrebno je redovito mijenjati jer s vremenom gube miris. Nije loše izbrusiti komadiće cedrovine jer će tako biti hrapavi, odnosno duže će mirisati.

Ormar je najbolje očistiti na sljedeći način. Dobro pregledajte svaki kutak, pukotinu i pod kako biste pronašli sva gnijezda ličinke i moljce. Zatim usišite ormar, temeljito ga prebrišite vlažnom krpom i ostavite ga da bude otvoren dva ili tri dana. Ako je lijepo vrijeme neka istodobno budu otvoreni i prozori. Zatim još jednom ponovite postupak čišćenja.

Ako provjeravajući odjeću uočite da je izgrizena od strane moljaca tada je najbolje da ju bacite. Tkaninu koja nije oštećena operite na najmanje 60 °C (naravno ako materijal tkanine to dopušta) jer će jajašca i ličinke uginuti na visokoj temperaturi. Ako tkanina podnosi visoku temperaturu možete je peglati vrućim glačalom, dok odjeću koja se smije oprati samo toplom vodom odnesite na kemijsko čišćenje.

Ako ste poduzeli sve navedene mjere, ali i dalje se niste riješili moljaca postoji još načina koje možete isprobati i koji također ne zahtijevaju korištenje kemijskih sredstava. Primjerice, mirisne vrećice i sprejevi koji uglavnom sadrže eterična ulja. Nisu baš štetni, ali kod osjetljivih ljudi mogu uzrokovati glavobolju i kožne alergije. Moljce možete ubiti i hladnoćom – spremite tkaninu ili odjevni predmet u plastičnu vrećicu i ostavite u zamrzivaču (-20 °C ) oko četiri tjedna. Već nakon tjedan dana uginut će većina moljaca.

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi