Bezvremenski stil koji se lako kombinira

Skandinavski stil na vrhu je popularnosti već godinama i doživio je pravi boom i u hrvatskim domovima. Ono što je posebno primamljivo u ovom stilu je to da ne morate znati puno o dizajnu interijera jer ovaj stil karakterizira upravo jednostavnost. Suština ovog stila je ono čemu svi težimo: interijer u kojem je ugodno i lako živjeti, u kojem je sve funkcionalno i podređeno potrebama čovjeka koji u njemu živi, zahvaljujući prvenstveno pametnom namještaju. Iza svakog komada koji se unosi u dom stoji neko promišljanje i logika zašto je taj komad baš takav i na tom mjestu. Uz sve to, linije su čiste, a boje neutralne, viška stvari nema i prostor je pročišćen. Iako takav prostor ima prizvuk minimalizma, on nikako nije hladan već upravo suprotno – izuzetno je topao i ugodan!

Svakodnevni život u domu mora biti pojednostavljen, poboljšan, funkcionalan, povezan s prirodom. Osim bijele i drva, često se koriste i pastelne nijanse poput svjetlozelene, svijetloplave i svijetloroze.

Lampe nisu samo ukras

Polazeći od činjenice da je nastao u hladnim skandinavskim zemljama u kojima dnevne svjetlosti ima relativno malo, upravo je svjetlost ta koja je presudna u ovom stilu. Osim velikih prozora bez zavjesa, bijelih zidova i namještaja u bijeloj boji ili svijetlom drvu, izuzetno su bitna i rasvjetna tijela.

Funkcionalnost, minimalizam i toplina su ono čime trebate biti vođeni pri odabiru rasvjete. S obzirom na to da je ovaj stil inspiriran prirodom i jednostavnošću, nikakve jake i žarke boje nisu prisutne, a rasvjetna tijela često imaju i neki drveni element. Zemljani ili bijeli tonovi, kvaliteta iznad kvantiteta te minimalno korištenje ukrasa, nit su vodilja pri uređenju prostoru u skandinavskom dizajnu. Upravo zato često možemo vidjeti visilice koje su zapravo ogoljene, bez sjenila, samo žarulje – neobične i zanimljive, a tako bazične.

Za dom pun svjetla

Zbog nedostatka prirodne svjetlosti, kod Skandinavaca ćete pronaći čitav niz izvora svjetlosti. Za naše područje uobičajeno je jedno, centralno rasvjetno tijelo, no, ovaj stil upravo karakterizira puno malih izvora svjetlosti. Svijeće ili male lampice na prozorima, podna svjetiljka pored garniture, ambijentalna rasvjeta za stvaranje posebnog ugođaja, podna ili stolna lampa u kutku za čitanje ili radnoj sobi – sve su to načini kako unijeti potrebnu svjetlost kako za svakodnevno obavljanje kućanskih obaveza i funkcioniranje, tako i za stvaranje udobne atmosfere.

Rasvjeta je strateški postavljena čime se postiže elegantan i prozračan prostor. Upravo zbog više izvora svjetlosti, ona nije jarka i bljeskajuća već se fokusira na difuznu i toplu svjetlost, ugodna je i raspršena. Na neki način, diskretna.

Kada razmišljate o postavljanju rasvjete, razmišljajte kako da pomoću rasvjete stvorite ugodne i smirujuće zone u svome prostoru, te obratite pažnju i na prostore koji moraju biti adekvatno osvijetljeni. Osvijetlite sve dijelove interijera koje koristite – posebnu pažnju obratite na rasvjetu u kuhinji, iznad radne plohe, rasvjetu pored ili na radnom stolu te u kutku za čitanje. U ostale dijelove stana postavite topliju, difuznu rasvjetu koja će vam pomoći u opuštanju i stvaranju ugodne atmosfere.

U dnevnu sobu postavite podnu lampu koja može služiti i kao dodatno osvjetljenje kada ga trebate, i kao akcentna rasvjeta. Stolne svjetiljke pružaju fokusiranu rasvjetu, istovremeno pružajući dodatni dekor vašem radnom prostoru. Podne lampe obavezan su dodatak kutku za čitanje, uz fotelju, dekicu, mali stolić za čaj ili kavu.

U spavaćoj sobi možete se poigrati s visećim noćnim lampama, posebno ako nemate dovoljno mjesta za noćni ormarić, opet - funkcionalnost! Možete smjestiti i podnu lampu u neki kutak ili staviti zidne svjetiljke koje možete usmjeriti prema potrebi.

Zavolite svoj radni kutak

Svaka radna soba treba adekvatnu i funkcionalnu rasvjetu kako bi bili ostvareni dobri radni uvjeti, čime se povećava produktivnost. Posljednjih godina rad od kuće postaje sve češći te su radne sobe ili barem radni kutak, postali nezaobilazni. Isto tako, često uhvatimo mir za rad tek u večernjim satima te je adekvatna rasvjeta itekako potrebna. Skandinavcima je bitnija kvaliteta od kvantitete te će često posegnuti upravo za skupljim, kvalitetnijim komadom koji će im trajati dugi niz godina. Naravno, i dizajn je od iznimne važnosti, a oblici radnih ili podnih lampi, boje i materijali ističu se upravo u ovom stilu. Podne lampe odličan su izbor ako imate npr. mali radni stol.

Čak i ako nemate prostor uređen u skandinavskom stilu, a sviđaju vam se rasvjetna tijela ovog dizajna, lako ćete ih uklopiti! Rasvjetna tijela obično su čistih i jednostavnih linija, svijetlih i neutralnih boja, elegantna i bezvremenska te stoga pašu u bilo koji stil uređenja.

Prilagodite svoj životni prostor i stvorite svoj skandinavski dom!

Na linku pogledajte rasvjetna tijela u skandinavskom stilu.

ART RASVJETA d.o.o.
ART RASVJETA d.o.o.
Internet adresa

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi