Od davnina, ljudi su se okupljali oko vatre da bi pomirili nekoliko važnih faktora: pripremu hrane, grijanje te društveno-socijalne potrebe. U početku su ložišta bila otvorena, a tijekom stoljeća su se koristili razni građevinski materijali koji su omogućavali povećanje ogrjevne moći.

Iako je glavna uloga kamina grijanje, ne treba zanemariti njegovu vizualnu važnost odnosno funkciju dizajna. Kamin je najčešće najvažniji element prostorije kojom dominira i središnja točka interijera pa razmislite i o željenom dizajnu i stilu koji dominira prostorijom, kako bi se isti uklopio s ostatkom interijera.

Dok su nekada u domovima prevladavali klasični kamini, danas je izbor velik pa osim klasičnih i rustikalnih, možete pronaći i široku paletu kamina modernog dizajna. Stoga je grupacija Knauf odlučila predstaviti dva idealna proizvoda kojim je zaokružena potreba za kvalitetnim i ugodnim življenjem.

KNAUF FIREBOARD PLOČA A1 je negoriva gipsana ploča sa staklenim valom razreda gradiva A1 prema HRN DIN 4102-1 normi. Knauf Fireboard pločom se mogu zadovoljiti i najveći zahtjevi za zaštitom od požara.

Standardne dimenzije ploče su 1250×2000 mm, a proizvodi se u debljinama od 15, 20, 25 i 30 mm. Za obradu spojeva i površinsko zaglađivanje, koristi se Fireboard spachtel masa koja se isporučuje u vrećama od 5 kg i 20 kg.

Prednosti:
  • najbolje držanje sklopa pod utjecajem požara
  • negorivost klase A1
  • mala težina i malo statičko opterećenje
  • jednostavna obrada
  • malo bubrenje i skupljanje u slučaju promjene klimatskih uvjeta

KNAUF INSULATION FILC FM D70 CB ALUR I FM D80 CB ALUR su filčevi od kamene vune ojačani (armiranom) aluminijskom folijom. Proizvod je negoriv (prema HRN EN 13501 normi), otporan na visoke temperature, otporan na starenje te kemijski neutralan.

Granična temperatura primjene je 620°C (D70) tj. 640°C (D80). Talište je > 1000°C. Proizvodi se u debljinama od 30 mm (D80), tj. 40 do 100 mm (D70). Širina role iznosi 1000 mm, a dužina 8000 mm (D80), tj. od 3000 do 6000 mm (D70).

Obloge kamina se izrađuju od negorivih KNAUF ploča postavljenih na potkonstrukciju od pocinčanih metalnih profila minimalne debljine 0,6 mm. Između profila se postavlja tvrdo prešana kamena vuna (d=30 ili 50 mm ovisno o toplinskoj iskoristivosti kamina) u pločama kaširana aluminijskom folijom s jedne strane.

Aluminijska folija se okreće prema kaminu, a svi spojevi se lijepe aluminijskom trakom. Kamena vuna s aluminijskom folijom sprječava da se obloga kamina kao i zidovi iza kamina zagrijavaju odnosno da se na taj način bespotrebno troši toplina stvorena unutar obloge.

Ako se tvrdo prešana kamena vuna ne postavi (najmanje 80 mm) na pozadinske zidove, zbog velike temperature unutar obloge, može doći do padanja žbuke, odnosno do pucanja zida. Obavezna je izrada dilatacijskog stropa unutar obloge kamina koji usmjerava topli zrak prema rešetkama.

Strop je također obložen s 8 cm kamene vune. Iznad i ispod obloge kamina se postavljaju po dva rešetkasta otvora kroz koje prirodnim strujanjem zraka sva indirektna toplina koja se stvorila unutar obloge kamina izlazi van i na taj način dodatno zagrijava stambeni prostor te povećava iskoristivost kamina.

Kod kamina sa slabijom toplinskom iskoristivošču preporuča se ugradnja ventilatora u podnožju kamina koji će pospiješiti strujanje zraka. Na obloge kamina se mogu postaviti tapete, drvene grede, pločice, kamen ili se mogu jednostavno oličiti, a oblik obloge se izrađuje prema individualnim željama vlasnika.

U procesu odabira, projektiranja i izrade obloga kamina s povjerenjem kontaktirajte Odjel prodaje tvrtke Knauf koji će svojim znanjem i iskustvom dati doprinos kako bi vaš kamin bio funkcionalan, siguran u pogledu vatronepropusnosti te estetski besprijekoran.

Za sve dodatne informacije obratite nam se na info@knauf.hr ili posjetite našu web-stranicu www.knauf.hr.

KNAUF d.o.o.
KNAUF d.o.o.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi