ŠTO: Vila za najam s 4 zvjezdice
KOLIKO KVADRATA: 100 m2 + 29 ljetna kuhinja – 129 m2 ukupno
GDJE: mjesto Klanac pored Huma, Istra
PROJEKTIRANJE I GRADNJA: DOMUS plus

Sunce, mir, tišina, prekrasan krajolik i još mnogo toga divnoga može se naći u jednom malom istarskom selu, gdje ceste više nema, kao ni mogućnosti dodatne gradnje u okolici. Vizija investitora bila je jasna: napraviti kuću koja će prvenstveno odgovarati potrebama njegove obitelji, a u vremenu koje vlasnici neće provoditi tamo, biti će ponuđena u najam.

Ne sumnjamo da će kuća privući mnoge željne druženja s obitelji i prijateljima, opuštanja i osvježenja uz bazen, pripreme hrane na otvorenom, mira, tišine, zvukova i slika prirode. Upravo one najjednostavnije stvari za mnoge predstavljaju najbolji odmor.

Vizija nije bila problem, ali pronaći idealan teren bio je nešto zahtjevniji zadatak. Bilo je nekoliko uvjeta koja su morala biti zadovoljena: blizina stanovanja, malo mirno selo, te zemlja koja je ujedno i posljednja građevinska parcela. Srećom, vrijeme nije bilo presudno pa su uspjeli pronaći upravo ono što su tražili.

Ono što svakako nisu očekivali je porast cijena u građevinskom sektoru, a upravo u to vrijeme korone i priličnog kaosa u većini područja, krenuli su s traženjem ponuda. Iako ih je montažna kuća svakako na prvu privukla zbog brzine gradnje, tražili su i ponudu za klasičnu zidanu kuću. Cijena zidane kuće i nije odstupala od cijene montažne. Međutim, ono što je imalo veliki utjecaj na odluku je upravo činjenica da ta cijena nije bila zagarantirana, za razliku od montažne, gdje su unaprijed definirani i fiksni troškovi gradnje.

Zašto baš DOMUS plus

Iako je investitor razmatrao nekoliko tvrtki s montažnim kućama, najbolji dojam ostavili su upravo zaposlenici DOMUS plusa. Komunikacija je bila odlična, brza, jednostavna, a dogovori i rokovi poštivani. Osim toga, investitorovi prijatelji koji već imaju svoje DOMUS plus kuće u potpunosti su zadovoljni svojim projektima, što je bila i više nego dobra preporuka.

Osim odličnog prvog dojma, nekoliko bitnih prednosti presudile su konačnoj odluci za montažnu kuću DOMUS plus. Jedna od važnijih je svakako brzina gradnje - za razliku od klasične zidane kuće za koju je potrebno 8 do 12 mjeseci, konstrukcija montažne kuće montira se u jednom danu, dok radovi do useljenja traju oko 2 mjeseca. Materijali koji se koriste prilikom proizvodnje i gradnje su "suhi" (što isključuje mogućnost pojave vlage i plijesni) te prirodni i ekološki, čime se omogućuje zdrav, ugodan i kvalitetan život. Sve veća osviještenost investitora o prednostima gradnje drvom, dodatni je plus ovom načinu gradnje s obzirom na to da se radi o drvenoj nosivoj konstrukciji. Također, drvo je jedini materijal u koji se ne treba dodatno ulagati kako bi se postiglo smanjenje emisije CO2.

Tu je i činjenica da se sve definira odmah na početku te nema odstupanja i naknadnih izmjena. Naravno, uvijek se na licu mjesta može nešto promijeniti, dodati neka utičnica ili promijeniti visina iste, ali majstori DOMUS plusa bili su više nego voljni izaći u susret.

Važna prednost je i odlična toplinska izolacija, jer se koristi mineralna vuna koja je otporna na vlagu, negoriva i odličan zvučni izolator. Nema toplinskih mostova i s njima povezanih problema s vlagom zbog potpune izolacije kompletnog presjeka ovojnice objekta, što pravila nZEB-a po kojima se DOMUS plus kuće projektiraju, drugačije ni ne dopuštaju. Primjerice, kod ovog objekta fasadna izolacija od kamene vune iznosi 15 cm, a u zidu se nalazi još 17 cm izolacije što je ukupno 32 cm kroz cijeli presjek zida.

Što je to nZEB? Sve DOMUS plus kuće projektiraju se po nZEB standardima pa tako i ova. Riječ je o kratici za nearly zero energy building – objekt gotovo nulte energije. Najbolje bi bilo graditi u skladu s klimatskim uvjetima i od optimalnih materijala, a projekt bi trebao biti što povoljnijeg faktora oblika odnosno treba paziti na kontrolu osunčanja kuće istovremeno puštajući u nju što više prirodnog svijetla. Ukratko, cilj je postići ravnotežu između dizajna, ukupnih troškova i energetske učinkovitosti. Ova kuća idealan je primjer upravo toga!

Mjesečne režije znatno su manje, jer upravo zahvaljujući svemu navedenome, ovakve kuće troše do 5 puta manje energije za grijanje i hlađenje.

Konačno se kreće...

Nakon dobivanja građevinske dozvole u veljači 2021. godine, na temelju troškovnika investitor traži ponudu za temelje. Iskopi su krenuli u travnju i trajali su do rujna iste godine. Ne samo za kuću, već i za bazen i ljetnu kuhinju. Nakon toga potpisuju ugovor s DOMUS plusom i gradnja može početi!

Tlocrt kuće sa ljetnom kuhinjom 

S obzirom na to da se proizvodnja konstruktivnih elemenata odvija u kontroliranoj zaštićenoj sredini - proizvodnoj hali, gradnja može početi u bilo koja doba godine, iako je bitno da je suho vrijeme za vrijeme montaže. Međutim, na zahtjev klijenta, gradnja je odgođena na veljaču 2022. godine. Svega 11 dana bilo je potrebno da se kuća dovede do visokog roh bau-a. Postavljene su instalacije vode, grijanje, hlađenje. U travnju je završena i fasada te priprema za kamen koji se postavljao na bočne stranice objekta.

Prema riječima investitora, zahvaljujući jako dobroj toplinskoj izolaciji grijanje na klime sasvim je dovoljno. Željena temperatura postigne se u svega 3 do 4 sata, ako kuća nije bila korištena, a vani su temperature blizu nule. Naravno, rashladiti kuću u ljetnim mjesecima jednako je jednostavno. Za toplu vodu investitor koristi ugrađenu dizalicu topline.

Najslađi dio - unutarnje uređenje

Arhitekti Domusplus projektiranja napravili su kompletno idejno rješenje unutarnjeg rasporeda. Kuća se sastoji od spojenog dnevnog boravka, kuhinje i blagovaonice, zatim dvije komotne spavaće sobe, praonice, dvije kupaonice te dodatnog wc-a. Iako prizemnica, zahvaljujući detaljima poput fotelja na razvlačenje, može se smjestiti i više ljudi, tako da je sasvim komotna za cijelu obitelj i prijatelje ili veće društvo.

Kuća je potpuno individualni projekt, napravljen prema idejama i zamislima investitora, i, iako je dovoljno atraktivna sama po sebi, bazen, ljetna kuhinja, sauna i jacuzzi dodali su još jednu notu posebnog užitka i ekskluzivnosti. Sve je pomno isplanirano pa tako i bazen koji je na jednom dijelu posebno prilagođen djeci. Njegove stepenice su široke i dugačke pa ponekad „glume“ i plićak koji je posebno zanimljiv u dječjem svijetu.

Ljetna kuhinja jedina je koja je imala naknadne preinake i to iz jednostavnog razloga – funkcionalnosti. Prvotno je zamišljena kao otvoreni prostor u koji se nesmetano ulazi i izlazi, međutim, investitor je uvidio nepraktičnost takve ideje te je odlučio dodatno staviti kliznu staklenu stijenu koja se odlično uklopila te dodala dozu luksuza i tom dodatnom objektu.

S obzirom na to da, kao i većina ljudi koji žive u gradovima, prečesto svoje vrijeme provode u zatvorenim prostorima, kuća je zamišljena kao njihovo utočište na otvorenom. Sve je predodređeno boravku na otvorenom; bazen, ljetna kuhinja, prostor u hladu te dovoljno zelene površine za igru.

I za kraj

Posebnost kuće prepoznao je i DOMUSplus koji je odlučio kuću uvrstiti u svoj novi katalog! Odlična je to vijest i za nove potencijalne investitore jer je na ovaj način put do ove ljepotice uvelike olakšan.

Zadovoljstvo cijelim projektom iskazano je izjavom samog investitora: “Potpuno smo zadovoljni projektom i ne bi ništa mijenjali. Kada bi opet gradili kuću, opet bi odabrali montažnu i opet bi angažirali DOMUS plus. Sve bi isto napravili.“ Mislimo da ova izjava dovoljno govori!

Dodatne fotografije pogledajte u galeriji!

Fotogalerija (10)

DOMUS plus d.o.o.
DOMUS plus d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Dostupnost na području cijele Hrvatske.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi