Izjava „pronašao sam blago" kod mene znači da sam pronašla neki stari predmet koji sam odlučila reciklirati. U stvarima koje neki ljudi smatraju otpadom, sakupljačima prašine, i sličnim ja ću redovito vidjeti nešto sasvim drugo.

Posebno me obradovalo kada sam na tavanu obiteljske kuće pronašla stara kolica koja je baka nekada davno koristila za ugljen.

Drvena kolica bila su puna prašine i nečistoće, jedan kotač je otpao i bio je u lošem stanju. No, malo volje može puno toga napraviti i ova kolica dobila su neki sasvim novi sjaj!

Donosim korake za obnovu!

Priprema materijala

Budući da sam kolica odlučila obojiti za ovaj projekt trebale su mi kantice s bojama, razrjeđivač, kistovi, zaštitne rukavice, posude za boje jer ponekad nema potrebe da se koristi čitava kantica boje, već se potrebna količina ulije u posudu od jogurta ili nečeg sličnog, i pripremila sam krep trake koje mi ipak nisu trebale. Potreban je i brusni papir, te oprema za čišćenje, na primjer, metla, četkica, mokra krpa…

Kantice s bojama mogu se naći u centrima koji drže građevinsku opremu i to po cijeni od tridesetak kuna.

Ako je potrebno, mjesto na kojem planirate bojati zaštitite starim novinama ili najlonom.

Čišćenje

Kolica su detaljno očišćena čeličnom četkom (drot četka) i brusnim papirom.

Za kotač koji je bio u jako lošem stanju korišten je antikoroziv.

Bojanje

Prije upotrebe protresite posudu s bojom, i dodatno je promiješajte – ja sam upotrijebila grančicu drveta.

Kako bi se boja lakše nanosila treba dodati malo razrjeđivača.

Kod ovakvih projekata dobro je pri ruci imati kistove za tempere. S njima se mogu obojiti nezgodna mjesta ili crtati sitni detalji.

Oduševilo me to što sam na tavanu uz kolica našla i rudo za vuču.

Sušenje boje

Dok se boja sušila krenula sam u potragu za dekoracijama koje bih mogla staviti u kolica. Za prvu ruku odabrala sam ukrasne tikve koje je također trebalo obrisati od prašine i izvaditi koštice kako bi se kasnije mogle posaditi nove tikve.


Uz tikve sam u kolica stavila starinski boket za mlijeko koji sam također obojila. U boket se odlično uklopilo svježe ubrano cvijeće.

Drvena kolica savršena su dekoracija za cvjetnjak, dvorište ili vrt, a dekorativne elemente u njima planiram mijenjati ovisno o godišnjim dobima i raspoloženju.

Fotogalerija (10)

Image
Ana Perković

Autor

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi