U zadnje vrijeme je nekako postalo popularno stvarima koje su koristili naše bake i djedovi davati novu namjenu, na primjer, kao dekoracije u interijeru ili eksterijeru koriste se stare šivaće mašine, burad, stari bicikli, ćupovi…

I sama sam odlučila s tavana obiteljske kuće izvući nekoliko „starina“ i obnoviti ih. Jedna od njih je boket za mlijeko koji sam zamislila kao vazu za cvijeće u vrtu ili cvjetnjaku. U nastavku donosim fotografije prije i nakon obnove, te detaljne korake za sve one koji se odluče na neki sličan pothvat.

1. Čišćenje

Stari boket za mlijeko odlučila sam obojiti, no najprije ga je trebalo dobro očistiti jer se boja ne smije nanositi na prljavštinu.

2. Priprema materijala

Osim stvari za čišćenje pripremila sam kanticu s bojom, razrjeđivač (ako će trebati malo razrijediti boju), kist, zaštitne rukavice (pripremite ih nekoliko), običnu plastičnu posudicu u koju se ulije željena količina boje, a za otvaranje kantice s bojom poslužile su mi obične škare.

Površinu na kojoj bojite zaštitite starim novinama, najlonom ili nečim sličnim.

3. Bojanje

Prije otvaranja kanticu s bojom protresite. Nakon što ju otvorite možete ju dodatno promiješati. Budući da sam bojila vani u prirodi ja sam za miješanje upotrijebila prvo što mi se našlo pri ruci – grančicu drveta.

Sviđala mi se originalna boja boketa i htjela sam ga obojiti u sličnu boju.

Pri ruci sam imala kist za tempere koji mi je poslužio za bojanje ručke.

Boket nije velik i bojanje je bilo jako brzo gotovo. Dok se boja sušila u cvjetnjaku sam nabrala svježeg cvijeća. Nakon što se boja osušila boket sam najprije s običnom špagom objesila za granu drveta.


Zatim sam odlučila da ću ga ipak smjestiti u drvena kolica koja sam također obojila.


Ovaj zadatak je bio zabavan i više sam nego zadovoljna s novom dekoracijom. Imate li i sami starih predmeta na tavanu ili u podrumu razmislite da i sami krenete s njihovom obnovom jer je šteta da samo stoje i skupljaju prašinu.