Službeno otvorenje najdužeg željezničkog tunela na svijetu održano je 1.lipnja. Sika tehnologije s prve linije radova i stručnost u gradnji odigrali su ključnu ulogu u uspješnoj izgradnji jednog od europskih najvažnijih infrastrukturnih projekata. Neizmjerno visoki zahtjevi kvalitete ispunjeni su upotrebom Sika® trajnih rješenja za hidroizolaciju, vatro-otpornu zaštitu, premaze, te za proizvodnju betona i mlaznog betona.

57 km duga baza Gotthard tunela u Švicarskoj novitet je i izvanredno postignuće u izgradnji tunela. To je najdulji željeznički tunel na svijetu, koji se gradio 17 godina i koštao je 11 milijardi eura. Prolazi kroz jedan od najviših alpskih masiva i proteže se oko 2.000 metara ispod vrhova planina, a čak i na svojoj najvišoj točki, još uvijek je samo oko 550 metara iznad razine mora. Novi željeznički dio skratit će vrijeme putovanja potrebno da teretni i moderni vlakovi velikih brzina pređu od Züricha do Milana za oko jedan sat. Putnički vlak prolazit će tunelom brzinom od 250 kn/h, za što će mu trebati 20 minuta.

Pouzdanost i dugovječnost izgrađena Sika znanjem i tehnologijom

Investitor je zahtijevao iznimno dug vijek trajanja, tijekom kojeg neće biti potrebno značajnije održavanje betona i sustava hidroizolacije. Tijekom razrade projektnog elaborata, Sika je u potpunosti ispunila sve visoke standarde i najtrože zahtjeve. Novo-razvijeni proizvodi podvrgnuti su rigoroznim praktičnim ispitivanjima u službenim laboratorijima, prije masovne proizvodnje i primjene. Mlazni beton visoke vrijednosti koji se koristio za potporu tunelskog iskopa služio je kao podloga za Sikaplan® i Sarnafil® vodonepropusne membrane. Zatim je izvedena betonska obloga sa Sika dodacima za betone, kako bi se postigao visok stupanj preciznosti potreban za geometriju površine tunela.

Milenijski projekt za Sika-u

I za Sika-u Gotthard projekt predstavlja značajan rekord u svakom smislu. Od početka inicijalnih ispitivanja 1992. godine, Sika zaposlenici odradili su više od 210.000 sati na ovom jedinstvenom projektu. Oko 20.000 tona dodataka za betone korišteno je za radove betoniranja. Tunel je izoliran s 3,3 milijuna m² Sikaplan® i Sarnafil® membrana – otprilike veličine 330 nogometnih igrališta. Ukupno je na gradilište dovezeno oko 40.000 tona različitih Sika® proizvoda, što je ekvivalent 1.700 teretnih vagona.

SIKA– profil tvrtke

Sika, sa sjedištem u Baaru, Švicarska, je multinacionalna tvrtka specijalizirana za tržište građevinske kemije. Vodeći je proizvođač materijala za brtvljenje, lijepljenje, hidroizolacije, ojačanja i zaštitu nosivih konstrukcija u građevinarstvu (visokogradnja i niskogradnja) i industriji (proizvodnja vozila, građevinskih elemenata i opreme). Proizvodnu liniju Sika-e čine visokokvalitetni dodaci za betone, specijalni mortovi, brtvila i ljepila, materijali i sustavi za konstrukcijska ojačanja, industrijski podovi i hidroizolacijske membrane. Podružnice u 94 zemlje svijeta, više od 170 tvornica i oko 17000 zaposlenih omogućuju Sika-i direktan kontakt s kupcima i jamče uspješnu poslovnu suradnju. Sika je 2015. ostvarila godišnji promet od 5,49 milijardi CHF.

SIKA-CROATIA d.o.o.
SIKA-CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i dostava na području cijele Hrvatske.
{{ errors . name[0] }}
{{ errors . email[0] }}
{{ errors . location[0] }}
{{ errors . phone[0] }}
{{ errors . message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi