Četveročlana obitelj, s petim članom na putu odlučila je zagrebačke gužve i život u stanu zamijeniti s mirnim kvartom u Zaprešiću i životom u montažnoj kući.

Odluka o selidbi donesena je zbog proširenja obitelji, ali i želji za zemljištem. Bračni par veseli se obrađivanju vrta i ideji da će se djeca moći igrati u dvorištu. Lokacija u Zaprešiću odabrana je zbog blizine Zagreba i autoputa, kompletne infrastrukture, lijepog okoliša s puno zelenila.

Zbog užurbanog životnog stila, montažna gradnja sa svojim kvalitetama i brzinom izvedbe bila je jedina opcija.

Odlučili smo ih posjetiti i vidjeti kako su uredili prostor od čak 144 kvadrata!

Tlocrt montažne kuće

Nakon kontaktiranja više firmi za izvođača su odabrali DOMUSplus jer im se svidjela njihova profesionalnost, pristup radu, ažurnost u odgovaranju i jer ostavljaju dojam moderne tvrtke. Važan kriterij prilikom odabira bila je i beskompromisna kvaliteta proizvoda.

Ova obitelj najprije je nekoliko mjeseci pretraživala tlocrte na internetu kako bi što uspješnije dizajnirala svoj dom i uklopila u kuću sve ono što im je potrebno. U suradnji s arhitektima iz DOMUSplusa razradili su i usavršili tlocrt buduće kuće. Zahvaljujući stručnom DOMUSplus timu njihove ideje pretvorene su u stvarnost!

Kuća se sastoji od četiri spavaće sobe, garderobe, tri kupaonice, dnevnog boravka, kuhinje i blagovaonice, te pomoćnih prostorija.

Klikom na fotografiju pogledajte tlocrt u punoj veličini

Brzina izvedbe

Gradnja je trajala vrlo kratko što ističu kao primarni razlog odabira montažne kuće. Na primjer, postavljanje zidova napravljeno je unutar samo jednog dana. DOMUSplus je napravio kompletni visoki roh bau – izvedbu građevine na pripremljenim temeljima, s objektom potpuno gotovim izvana.

Detaljnije, visoki roh bau obuhvaćao je radove kao što su: izrada kompletne projektne dokumentacije, proizvodnja i montaža svih konstruktivnih elemenata (vanjski zidovi, pregradni zidovi, stropni paneli, krovni nosači), hidroizolacijska zaštita vertikalnog spoja temelja i vanjskih zidova, izrada podgleda stropa, izrada toplinske fasade, pokrivanje krovišta, obrada strehe, nabava i ugradnja vanjske PVC stolarije, nabava i ugradnja prozorskih klupica…

Niži troškovi stanovanja

Osim brzine izvedbe bračni par je istaknuo kako je jedan od razloga za odabir montažne kuće i ekonomičnost stanovanja. Privukla ih je činjenica da će režije biti znatno jeftinije u odnosu na klasičnu kuću.

Već nakon samo dva mjeseca života u montažnoj kući primijetili su da se potroši vidno manje energije. Tvrde da dok mnogi zbog visokih režija često griju kuću na 20 °C ili 21 °C, oni cijelu kuću griju na 23 °C ili 24 °C.

Griju se na dizalicu topline koja bilježi potrošnju i točno znaju koliko su koji mjesec potrošili. Dizalica može grijati zimi i hladiti tijekom ljetnih mjeseci. Unutar cijele kuće postavljeno je podno grijanje.

Uređenje interijera

Vlasnici kuće imali su viziju stvaranja otvorenog prostora u prizemlju kuće, prostranog, s mnogo prirodnog svjetla. Zato su željeli kuću koja je otvorena prema zapadu i jugu.

S obzirom na to da su prema navedenim stranama postavili tri staklene stijene znali su da će cijeli dan imati izravno sunce zbog čega su umjesto roleta postavili žaluzine na motor čime samo zasjenjuju sunce.


Posebno nas je oduševila kuhinja za koju i vlasnica kuće kaže da je savršena! Sami su je nacrtali, a budući da obožavaju kuhati imaju dvije pećnice koje često koriste istovremeno.

U kuhinji prevladava kombinacija drveta i betona što ovaj prostor čini vrlo lijepim i daje mu dozu elegancije.

Prilikom obilaska kuće vlasnici su istaknuli kako je jedna od posebnosti montažne kuće u tome što je zahvaljujući zidovima od gips ploča vrlo jednostavno postaviti ugradbenu rasvjetu. Požele li još koju utičnicu mogu je vrlo lako dodati, kao što mogu bez problema premjestiti postojeću.

Također, ne treba se mučiti s bušenjem rupa za čavle kako bi se postavile slike ili ukrasi, već su ovi zidovi mnogo jednostavniji od klasičnih za postavljanje dekoracija.

Rasvjeta je rađena planski, s ciljem da bude što više svjetla, no određena rasvjetna tijela korištena su zbog elementa estetike.

Kao zanimljiv detalj izdvojili bismo otvor na stepenicama koje vode na kat kuće. Vlasnica je željela otvoren prostor bez stupova kako bi se moglo vidjeti kada se netko spušta s gornjeg kata, no to nije bilo moguće izvesti jer su bili potrebni potporni stupovi.

Ipak, stepenice nisu skroz zatvorene, nego je napravljen šarmantan otvor kroz koji se može vidjeti kada netko prolazi stepenicama.

Prilikom planiranja tlocrta vodilo se računa i o gostima pa je tako napravljena soba za goste. Odmah preko puta sobe nalazi se i kupaonica za goste kako se ne bi morali penjati na kat kuće zatrebaju li otići na wc ili se požele otuširati.


Kupaonica za goste

Na katu se nalaze druge dvije kupaonice, a jedna od njih napravljena je isključivo za djecu, mališane od 3 i 5 godina.


Dječja kupaonica


Dječja kupaonica


Kupaonica za odrasle

Spavaća soba za odrasle vrlo je jednostavna, no uzdahe mami velika garderoba u koju se ulazi iz spavaće sobe.

Na katu se još nalaze dječja soba i soba za igranje.


Ostatak prostorija, kreativna rješenja i zanimljive detalje pogledajte u galeriji!

Fotogalerija (59)

Image
Ana Perković

Autor

DOMUS plus d.o.o.
DOMUS plus d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Dostupnost na području cijele Hrvatske.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi