Uz montažnu gradnju vežu se brojne zablude. Najčešća je ta da je ovakav tip gradnje neprilagodljiv, odnosno kataloški i da investitor ne može dobiti ono što želi, već samo ono što se nudi.

Kako bismo razjasnili dilemu da li je investitor kod kupnje svog novog doma zaista ograničen na izbor razgovarali smo s djelatnicima, arhitektima firme DOMUSplus. Ova vodeća domaća tvrtka koja se bavim proizvodnjom i montažom niskoenergetskih objekata objasnila nam je kako nastaje vaš dom, od prve ideje pa do kompletnog arhitektonskog rješenja.

U DOMUSplus kućama zadovoljavamo iste želje i potrebe investitora kao što su zadovoljene i u kućama s drugim konstruktivnim sustavom. Projektiranje započinjemo čitanjem prostornog plana te prilagođavamo kuću lokalnim uvjetima. Prema dobivenom geodetskom situacijskom nacrtu modeliramo teren i određujemo smještaj kuće.

Naše kuće dolaze u svim veličinama: od vikendica, preko klasičnih obiteljskih kuća pa sve do urbanih vila. Investitor određuje katnost kuće i željeni broj soba prema vlastitim željama, potrebama i mogućnostima, što je faktor koji najčešće utječe na veličinu kuće.

Raspored kuće proizlazi iz svih zadanih parametara. Jedan od najčešćih zahtjeva koji imamo za dnevne prostore je open-space dnevni boravak, odnosno dnevni boravak povezan s blagovaonicom i kuhinjom. Takav dnevni boravak pruža osjećaj prostranosti i boljeg osvjetljenja, istovremeno svi članovi obitelji borave u istom prostoru te provode svoje slobodno vrijeme zajedno. Osim energetski učinkovitog grijanja kuće, investitori se često odlučuju i na kamin u dnevnom boravku koji doprinosi toplom ugođaju prostora. Kuhinju često odvajamo od blagovaonice šankom ili kuhinjskim otokom. Prilikom projektiranja kuhinja redovito dobivamo pitanje o mogućnosti vješanja gornjih ormarića na naše zidove. Kako je dio naših zidova i gipsvlaknasta Fermacell ploča, takva opterećenja nisu nikakav problem za zidove. Fermacell ploče već pri debljini od 12.5mm podnose opterećenje od 50 kg po moždaniku, odnosno čak 17kg po kuki, na primjer, za vješanje slika većih formata, bez postavljanja dodatnih ojačanja u potkonstrukciju zida.

Uz vlastitu spavaću sobu, mnogi investitori ispunjavaju svoj san o odvojenoj garderobi, tzv. „walk-in-closet". Kroz takvu garderobu se često ulazi i u pripadajuću kupaonicu čime obična spavaća soba postaje mali apartman. Veličina i broj ostalih spavaćih soba i kupaonica ovisi o željama investitora, ali prilikom izgradnje kuće za najam na tu odluku utječu i propisi za kategorizaciju, ovisno o investitorovoj ciljanoj kategoriji kuće.

Uz glavne prostorije pojavljuje se i cijeli niz pomoćnih. Najčešće su to tehničke prostorije za smještaj sustava grijanja, hlađenja i pripreme tople vode, garaže, spremišta, praonice, dodatne garderobe i sanitarni čvorovi, ali i radne sobe, manje dvorane za fitness, saune i slično.

Tijekom toplijih dijelova godine najvažniji dio kuće svakako je terasa. Može biti zatvorenija i izvedena kao lođa, natkrivena, natkrivena samo pergolom ili biti potpuno nenatkrivena. Dio našeg sustava i vrlo omiljeno rješenje je terasa s pergolom koju je moguće natkriti još i pleksiglasom ili samo posaditi biljku penjačicu. Na terasama organiziramo prostor za blagovanje, ljetne kuhinje s roštiljem i sunčališta.

Dodatnu vrijednost kući i vrtu, posebno ako se radi o kući za najam, daje pripadajući bazen. Naša preporuka jest da se grijanje ili hlađenje bazenske vode rješava energetski učinkovitom dizalicom topline, kao i grijanje i hlađenje same kuće. Investitori često biraju i dodatnu opremu za bazene, na primjer protustrujno plivanje, izvedbu infinity preljeva, te uz pomoć savjetnika dizajniraju rasvjetu za bazen.

U našem se sustavu mogu izvesti i druge zgrade u vrtu: vrtne sjenice, pomoćne zgrade s ljetnom kuhinjom, pripadajućom terasom i sanitarnim čvorom (posebno uz bazen), radionice te spremišta za alat. Zgrade se izgledom prilagođavaju kući uz koju su građene, kako bi činile skladnu cjelinu.

Izgled kuće također se u potpunosti prilagođava investitorovim željama: gradimo tradicionalne kuće razvedenog tlocrta sa dvostrešnim ili višestrešnim krovom jednako kao i moderne kuće jednostavnih linija s ravnim ili jednostrešnim krovom. Našim investitorima nudimo više od stotinu nijansi žbuke što ponekad čini odluku o izgledu kuće zahtjevnom. No, i tada uskačemo u pomoć – vizualizacijama kuće u odabranim bojama. Uz boje pročelja, biraju i vrste vrata i prozora, kao i različite boje elemenata, prema mogućnostima proizvođača.

Tako projektirana kuća, čak i kada se početni izgled kuće izabere iz našeg kataloga – na kraju je u potpunosti prilagođena ukusu, željama i potrebama investitora.

DOMUS plus d.o.o.
DOMUS plus d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Dostupnost na području cijele Hrvatske.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi