Ljiljan (Lilium spp.), jedan je od omiljenih ljetnih cvjetova koji se mogu zapaziti u mnogim vrtovima. Elegantnog izgleda i mirisa, interesantni su za darivanje u svečanim prilikama ili kao rezano cvijeće.

Izgled biljke

Uspravna i visoka stabljika ukrašena je velikim i mirisnim cvjetovima koji mogu biti različitih vrsta boja i oblika. Ljiljan može narasti do visine od 30 do 2.5 m.

Postoji veliki broj različitih kultivara ljiljana, no najpoznatiji su azijski i orijentalni kultivari.

Azijski ljiljani cvatu prije orijentalnih, te nemaju miris. Orijentalni ljiljani su uglavnom slatkog i intenzivnog mirisa. Patuljaste kultivare ljiljana moguće je saditi u posude.

Sadnja i održavanje

Lukovice ljiljana sade se na osunčano ili polusjenovito mjesto. Sade se u proljeće ili u jesen. Razmak između lukovica treba biti 15 do 25 cm.

Za bolji vizualni dojam, sade se u skupine od najmanje 3 do više lukovica. Ljiljanu odgovara dobro drenirano tlo, bogato humusom.

Tlo zalijevati barem jednom tjedno, jer ljiljan ne podnosi sušu. Prije cvatnje, potrebno je osigurati potporu. Cvatnja varira o kultivaru, koja je kod nekih u kasno proljeće, dok drugi cvatu krajem ljeta.

Uz pravu kombinaciju kultivara, njihova cvatnja može trajati cijelo ljeto. Azijski kultivari, primjerice, cvatu početkom ljeta, dok orijentalni cvatu krajem ljeta.

Kod rezanja ljiljana za vazu, odaberite stabljiku s cvijetom na kojemu se latice nisu u potpunosti otvorile. Tako se produžava trajnost i cvatnja u vazi. Odrežite samo trećinu stabljike jer se time omogućuje obnavljanje lukovice hranjivim tvarima za cvatnju iduće godine.

Autor: M.R.

Izvor slike: https://unsplash.com/

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi