Bilo da ste odlučili kupiti nekretninu kojoj je potrebna adaptacija, ili ste odlučili adaptirati vlastitu nekretninu kako bi osvježili prostor, vrlo je važno biti upućen u poslove koje želite obavljati, majstore koje ćete angažirati, te da ste spremni na sve ono što slijedi prilikom adaptacije nekretnine.

O čemu ovisi cijena adaptacije

Kako znati koje ugovore potpisati s majstorima prije radova, koje sve faze obuhvaća adaptacija, kolika je cijena takvog zahvata, te koliki je vremenski rok prosječne adaptacije? Jedno od pitanja koje si svatko od nas prvotno postavi prije same adaptacije, jest kolika je prosječna cijena takvog ulaganja.

Nažalost, nema točnog odgovora. Cijena adaptacije stana ovisi od želje kupca, odnosno investitora koji financira projekt.

Ponekad je potrebno 200, ponekad 500, a ponekad i 1000 eura po kvadratu. Sve ovisi o tome kolika je adaptacija potrebna, radi li se tu samo o ušminkavanju nekretnine, ili se radi o većim promjenama poput izmjene instalacija, podova i slično.

Koraci koji prethode adaptaciji stana

Vrlo je važno prije same adaptacije provjeriti tehničku dokumentaciju predmetne nekretnine kako bi projektanti i izvođači znali od kuda krenuti, i koji su dijelovi objekta nosivi i promjenljivi s obzirom na želje kupca/investitora.

Nakon što se utvrde fizičke promjene i tlocrtni izgled nekretnine, provjeravaju se instalacije i njihov položaj u slučaju promjene, provjeravaju se zvučna i toplinska izolacija, kao i stanje objekta, odnosno zgrade ako se radi o stanu.

Naravno, ako nije potrebno mijenjati instalacije, tada će posao adaptacije biti jednostavniji, ali i financijski troškovi će biti manji.

Ono što je preporučljivo, jest imati kvalitetne majstore, te ih angažirati također u odabiru keramike, parketa, sanitarija i rasvjete. S obzirom na stručnost posla koji obavljaju oni ipak najbolje znaju kvalitetu samih proizvoda. Tako ćete vi imati vizualni dodir, a oni će vam pomoći odabrati što kvalitetniji proizvod u cjenovnom rangu koji želite.

Faktori koji određuju cijenu

Vrlo je važno znati da ulažete li u stariji stan koji se nalazi u starijoj zgradi bit ćete primorani izdvojiti više novca, nego prilikom ulaganja u manje starije objekte. Nekadašnji objekti građeni su po starom sistemu i kod njih može doći do problema poput ojačavanja eventualnih drvenih greda, i sličnih zahvata koji iziskuju mnogo više radova.

Postoje naravno različita rješenja koja se razlikuju i cjenovnim rangom, ovisno o željama investitora. Ono što diktira cijene adaptacije osim elemenata koji se ugrađuju i majstora čije radove plaćate, također su i radovi koji prethode samoj adaptaciji.

Na primjer, iznošenje stare konstrukcije koja uvelike ovisi o tome ima li nekretnina lift ako se radi o stambenoj zgradi, na kojem se katu ona nalazi ako nema lifta, koliko je objekt na kojem se vrši adaptacija dostupan vozilima koja se koriste za takve vrste zahvata.

Možete li uopće parkirati u blizini, iznijeti dijelove stare jezgre i slično, sve to utječe na cjenovni rang radova. Pridodate li tome elemente koje ste uložili u vaš objekt, radi li se o ugradbenoj kuhinji, ugradbenim ormarima, vrhunskim sanitarijama, ili ste se ipak odlučili na jeftiniju opciju jer ste skloni promjenama kroz godine.

Troškovi će uvijek biti prisutni ako želite kvalitetno stanovanje, samo hoće li oni biti veći ili manji ovisi o vašem izboru.

Provjeravajući tržište cjenovnog ranga možemo reći kako cijene zaista variraju, pa ćete tako za prosječnu adaptaciju trebati izdvojiti između 300 i 500 eura po metru kvadratnom.

Upuštate li se u adaptaciju, naoružajte se i okružite kvalitetnim majstorima, kako bi što bezbolnije, kvalitetnije, i što uspješnije ispunili svoj zadatak.

Image
Ivana Tešanović

Autor

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi