Zašto smo napravili izračun snage kotla za centralno grijanje?
Zato jer smo primijetili da dosta naših korisnika kupuje i ugrađuje kotlove većih snaga nego što je potrebno za grijanje njihovog objekta. Poslovica da „od viška glava ne boli" ovdje ne stoji jer u slučaju kotlova za centralno grijanje od viška itekako zna boljeti glava.

Predimenzionirani kotao neće raditi na svojoj nazivnoj snazi jer vrlo brzo postiže zadanu temperaturu. Nakon što postigne zadanu temperaturu korisnik obično smanji dovod zraka pomoću regulatora i to uzrokuje nepotpuno sagorijevanje (nedostatak kisika).

Posljedice nepotpunog sagorijevanja su stvaranje i nakupljanje smole unutar ložišta kotla i dimnjaka. Smola zbog svog kemijskog sastava nagriza stjenku kotla i to je najčešći uzrok curenja kotla. S ciljem da se upravo to izbjegne napravili smo izračun za korisnike koji će im pokazati potrebnu snagu kotla za željeni objekt.

Za izračun su potrebne 3 informacije:
  • površina grijanog prostora u m2
  • prosječna visina stropa
  • vrsta izolacije

Izračun nije 100% točan i služi samo kao pomoć pri odabiru kotla. Za točan izračun potrebno je napraviti strojarski projekt i uzeti u obzir sve čimbenike koje mogu utjecati na gubitke topline (prozori, stolarija, krovište, itd…).

TEHNO - DOM d.o.o.
TEHNO - DOM d.o.o.
Prodaja, montaža i servis na području cijele Hrvatske. Zastupnici smo za podne konvektore proizvođača Licon još i za Srbiju i Bosnu.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi