Prilikom opremanja kupaonice treba uzeti u obzir da se radi o prostoru koji je izložen vlazi. Zato treba birati kvalitetna rješenja i planirati svaki detalj. Vrlo je bitan izbor odgovarajućeg ljepila, kao i mase za fugiranje kojoj ćemo se posvetiti u ovom članku.

Kako odabrati boju fuge za pločice

Na tržištu se nalazi velika ponuda fugir masa za unutarnje i vanjske radove, po pristupačnim cijenama.

Neki preferiraju pločice bez fuga, no za sve one koji žele boju fuge za pločice uskladiti s ostatkom uređenja nema brige jer danas postoji veliki izbor. Na primjer, Ceresit nudi široku paletu boja čime omogućava da se dobije onaj završni “touch” kod uređenja kupaonice.

Prilikom odabira boje možete igrati na sigurno i odabrati što sličniju nijansu pločicama, no nećete pogriješiti niti ako se odvažite na kontrast. Na primjer, danas je u trendu za svijetle boje birati tamnu fug masu i obrnuto. Želite li nešto upečatljivo opcija su žarke boje poput crvene, plave, crne i sličnih. Svoj odabir nemojte prilagođavati samo keramici, već i kupaonskom namještaju, opremi, ali i veličini prostora. Za manje kupaonice preporučuju se svjetliji tonovi.

Želite li biti sam svoj majstor na YouTube kanalu ima mnogo videa na temu postavljanja pločica i postupka fugiranja. Ako vam je dovoljna pisana uputa nastavite čitati jer donosimo jednostavne upute za rad!

Postupak fugiranja pločica

Koja Ceresit smjesa za fugiranje najbolje odgovara kojem tipu pločica, ovisi i o materijalu pločica i željenoj širini spoja. Potrebno je pripaziti na različite načine primjene za glazirane i neglazirane pločice i ploče.

1. Proces miješanja

 • Ulijte vodu u posudu za miješanje.
 • Dodajte prah u vodu.
 • Jednostavno i spontano vezivanje vode (hidrofilan proizvod) važno je za brz proces miješanja i dobivanje homogenog proizvoda.
 • Miješajte sve dok masa ne postane jednolična, bez grudica, sedimentacije ili odvajanja.

2. Konzistentnost

 • Nakon 5 minuta sazrijevanja miješajte smjesu zidarskom žlicom (vel. 140 mm) dodatnih 5 minuta kako bi postigli kremastu i homogenu smjesu.
 • Sada započinje "otvoreno vrijeme", tj. maksimalno radno vrijeme unutar kojeg se mora iskoristiti pripremljena masa za fugiranje.

3. Fugiranje

 • Ispunite spojnice masom za fugiranje uz pomoć gumenog gletera.
 • Gumeni gleter povlačite dijagonalno tako da je donji dio gletera pritisnut uz pločice kako bi pokupili višak mase za fugiranje.

4. Vrijeme čekanja prije čišćenja

 • Vrijeme čekanja prije čišćenja ovisi o upojnosti pločica:
  ** 5 do 25 minuta za upojne pločice
  ** 20 do 90 minuta za neupojne pločice

Savjet za određivanje vremena čekanja: Vrškom prsta provjerite stvrdnjavanje mase da bi odredili najbolje vrijeme za ispiranje mase za fugiranje s pločica.

5. Zaglađivanje i čišćenje

 • Prvo, koristeći vlažnu spužvu, zagladite fuge kružnim pokretima.
 • Drugo, operite površinu pločica tako da spužvu povlačite dijagonalno.

Posebni proizvodi za pločice u kupaonicama i tuševima ili na balkonima i terasama

CS 25 Sanitarni silikon za brtvljenje spojnica u svim sanitarnim prostorijama. Odlično prianja na brojne podloge kao što su keramika, staklo, emajl, glazirane pločice, plastika (PMMA), aluminij itd. Karakterizira ga visoka učinkovitost za zaštitu protiv plijesni.

CT 10 Sredstvo za impregnaciju balkona koristi se za vodonepropusnost balkona i terasa kao i za impregnaciju pločica, cementa, estriha i prirodnog kamena.

Sredstvo ima funkciju zaštitnog premaza koji stvara vodoodbojnu podlogu na upojnim keramičkim pločicama, spojevima i pukotinama do 0,2 mm širine. Idealan je kao privremena zaštita površine ako dođe do ljuštenja glazure.

HENKEL CROATIA d.o.o.
HENKEL CROATIA d.o.o.
Dostava prema dogovoru s Vašim komercijalnim zastupnikom.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi