Kakve kuće će se morati graditi nakon 2020. i što u praksi znači Europska direktiva 20-20-20, predstavljeno je u stručnom obilasku e4 kuće kojega je organizirao Wienerberger u suradnji s partnerima, vodećim građevinskim tvrtkama u Hrvatskoj i regiji.

Što u praksi znači kuća nulte energije i Europska direktiva 20-20-20? Koliko to poskupljuje gradnju, koliko se očekuje da je povrat investicije, koja je razlika između ove kuće i pasivne… samo su bila neka od pitanja s kojima je 30-ak arhitekata zasulo pitanjima stručnjake koji su involvirani u realizaciju e4 kuće.

Predstavnici iz Wienerbergera sa svojim poznatim brendovima Porotherm i Tondach te Semmelrockom i Pipelifeom, te predstavnici VELUX-a, Knauf Insulationa, Bosch Toplinske tehnike, Baumita, PANA Windowsa, Građevinskog fakulteta spremno su odgovarali na pitanja i pokazivali što u tehnološkom smislu znači e4 kuća i zašto je ona važna.

Naime, e4 kuća je pilot projekt koja pokazuje kakve će se kuće morati graditi nakon 2020. godine i Europske direktive o 20 posto manjoj potrošnji energije, 20 posto manjoj emisiji stakleničkih plinova te kući koja proizvodi 20 posto energije iz obnovljivih izvora.

„Cijena kompletne izgradnje do nivoa ključ u ruke, ali bez namještaja, stajat će oko 1000 eura po kvadratu. Prema našim predviđanjima to ulaganje u kuću gotovo nulte potrošnje stajat će između 12.000 i 15.000 eura i vratit će se za manje od 8 godina, a vjerojatno i prije. Zanimljivo je da se Sloveniji takvo ulaganje dodatno subvencionira od EU fondova tako da je taj izdatak s investitora prebačen na EU fondove" objasnila je Irena Hošpel iz tvrtke Wienerberger, kazavši kako je na kući korištena Porotherm profi opeka debljine 38 cm sa 10 centimetara mineralne vune koja se gradi ljepljenjem, a ne klasičnim mortom, što ubrzava gradnju i manje zagađuje okoliš.

Uz nju za gradnju je korištena Porotherm 25 AKU opeka koja ima iznimnu zvučnu izolaciju, ali i niz tehnologija poput Bosch toplinske pumpe Compress 6000 AW koja omogućuje energetsko učinkovito grijanje s COP do 4,93 zbog inverterske tehnologije. U kući je ugrađen Pipelifeov Floortherm – sustav podnog grijanja, Airtherm – sustav kontroliranog ventiliranja te Radopress – sustav za hladnu i toplu vodu te Master 3+, odnosno 3-slojni niskošumni odvodni sustav.

Knauf Insulation izolacija od mineralne vune ugrađena je u sve građevinske elemente kuće: u podove, pregradne zidove, potkrovlje i kosi krov te će biti ugrađena uz fasadu. Karakteristike mineralne vune su izvrsna toplinska izolacija, negorivost, zvučna izolacija te trajnost i stabilnost materijala, a proizvedena je po novoj ECOSE tehnologiji s potpuno prirodnim vezivom.

U kuću su ugrađeni prozori Pana Premier Passiv Modern. Ovo su prozori drvene konstrukcije sa vanjskim aluminijskim opšavom koji dodatno štiti drvo od vanjskih utjecaja i omogućava lakše održavanje. Ovaj prozor ima 4 razine brtvljenja te zajedno s debljim profilom okvira postiže termička svojstva od 0,80 W/m2K i tako odgovara zahtjevima niskoenergetskih ili pasivnih kuća.

Potkrovlje kuće opremljeno je s daljinsko upravljanim VELUX INTEGRA® krovnim prozorima i novim sustavom VELUX ACTIVE s NETATMO koji senzorima kontrolira unutarnju klimu i po potrebi zatvara/otvara VELUX krovne prozore i vanjske rolete.

Uskoro će na kuću biti postavljena i fasada tvrtke Baumit, opločnici Venetia i ploče Carat Struktur koje proizvodi Semmelrock Stein + Design, a sve to doprinijet će značajnim uštedama energije zbog toga će režije za ovu kuću od 180 kvadrata biti gotovo beznačajne te će godišnje iznositi manje od 3000 kuna.

„Pretpostavlja se da će režije iznositi 200-injak kuna mjesečno za grijanje, hlađenje, toplu vodu, rasvjetu, kuhanje, peglanje, pranje rublja… No, sve će se pratiti kako bi se dobili pravi, egzaktni podaci", objasnio je arhitekt Matija Vinski. Energetska komponenta sa zahtjevom za gotovo nultom energijom nije jedina komponenta koja se gledala kod projektiranja E4 kuće, nego dapače, važno je sagledati i financije, isplativost ulaganja kroz vrijeme, ali i trajnost materijala, izdržljivost, stabilnost, utjecaj na okoliš te emocije.

Detalje o E4 kući možete pratiti na web stranici wienerberger.hr i saznati apsolutno sve o ugrađenim materijalima, tehnologijama, izračunima potrošnje energije.

WIENERBERGER d.o.o.
WIENERBERGER d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Proizvodi su dostupni u cijeloj Hrvatskoj.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi