p{margin-top: -15px; text-align: center;}. Izvor: www.builddailys.com

Glavna zadaća rasvjetljavanja hortikulture je osigurati umjetni izvor svjetlosti koji će utjecati na fotosintezu kako bi optimizirao sustave rasta za regulaciju antitumorskog rasta biljaka, kulture tkiva i sjemena. Sustav je primjenjiv u proizvodnji i uzgoju cvijeća, voća i povrća, klica i rasadnika, te ostalih poljoprivrednih kultura. Rasvjeta ima utjecaj i na lisnato bilje i voće, poboljšavajući sadržaj i okus hrane čime proizvod dobiva na kvaliteti.

Sve biljke zahtijevaju svjetlost kako bi mogle provoditi fotosintezu koja je ključni proces u životu i razvoju biljke. Kako je u našem podneblju sjeme potrebno posijati kada vanjski uvjeti još nisu ni približno povoljni za klijanje, obično se prva faza uzgoja obavlja u zatvorenim prostorima i pod umjetnom rasvjetom. Osjetljivost biljaka na svjetlo jako se razlikuje od osjetljivosti ljudskog oka, budući da biljke rabe određene valne duljine svjetlosti učinkovitije te drukčije reagiraju na različite skupove valnih duljina. No tek je razvoj umjetnog svjetla dobivenog LED tehnologijom omogućilo posebno prilagođene svjetlosne recepte optimizirane prema potrebama određenih kultura.

Svjetlo djeluje na dva načina: fotosintezom i fotomorfogenezom. Kroz fotosintezu se potiče rast, a kroz fotomorfogenezu tvori oblik usjeva. Viša razina svjetla će povećati fotosintezu i poboljšati biomasu i prinos. Reguliranje fotomorfogeneze kroz pravu kombinaciju valnih duljina može poboljšati područje lista (manje sjenčanja), promicanje cvjetanja i povećanje obojenosti voća. Ovo je nagrađeno visokom kvalitetom usjeva i voća.

Inovativni poljoprivredni model kojim se uz korištenje LED rasvjete prilagođene kulturama u uzgoju, omogućava 20-25 puta veće godišnje urode uz pomoć „svjetlosnih recepata" optimiziranih za kulture u uzgoju i 85% manju potrošnju energije.

Kvalitetnom rasvjetom u staklenicima i prostorima za uzgoj biljaka postiže se :
  • poboljšanje kvalitete i jednolikosti biljaka
  • osigurava se pouzdanu zamjenu prirodnog svjetla
  • prilagođavanje fotoperioda, kontrola vegetativnog i reproduktivnog rasta
  • dobivanje najboljeg iz staklenika i proizvodne linije
  • učinkovito kontroliranje temperature okoliša
  • postiže se smanjenje potrošnje energije

Ako planirate izgradnju ili modernizaciju hortikulturne rasvjete u svojim proizvodnim objektima možemo Vam pomoći u odabiru. U ponudi imamo asortiman svjetiljaka, visokotlačne natrijeve žarulje te LED žarulje, kao i zadnju generaciju LED svjetiljaka za primjenu u hortikulturi. Surađujemo sa poduzećem BLV Njemačka koji imaju dugogodišnje iskustvo u proizvodnju sustava za primjenu u hortikulturi.

Za sve detalje molimo da nas kontaktirate.

HORFAM d.o.o.
HORFAM d.o.o.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi