Postoje stvari koje su od nastanka dobre i pravilne, i kojima kao da se protokom vremena nema što dodati. Tipičan primjer su škure (kapci) koje nisu izgubile ništa od svoje izvrsne funkcionalnosti i šarma od svog praoblika pa sve do danas.

Dođete li u Istru, uvjerite se i sami da ovaj dio Hrvatske s razlogom nazivaju "hrvatska Toskana". Njena unutrašnjost s karakterističnom kamenom arhitekturom malih mjesta koja su se smjestila na blagim brežuljcima sama po sebi odaju ozračje mira i opuštanja. U neposrednoj blizini Buja, u sjeverozapadnom, kontinentalnom dijelu istarskog poluotoka (i svega 18 km od umaške i novigradske rivijere), nalazi se na brdu Sveti Mauro gradić Momjan s kojeg puca pogled na zapad sve do mora, zapadne obale Istre i Učke. Momjan se u spisima spominje već 1035. godine pa ćete ovdje vidjeti nekoliko crkava i kapela s bogatim inventarom skulptura, slikarija i crkvenog pokućstva.

Graditi na ovom području predstavlja jedinstven izazov, kako za arhitekte tako i za izvođače. Sačuvati sve karakteristike neponovljive istarske arhitekture, ali i primijeniti nove materijale i tehnologije i osigurati svu udobnost koju suvremeni gost ili kućevlasnik očekuje nije uvijek lako. Da zadatak jest ambiciozan, ali ne i neizvediv pokazuje tvrtka Dadić d.o.o. sa sjedištem u Novigradu. Niz projekata tvrtke po cijeloj Istri uvjerljiv su dokaz kako senzibilno projektiranje, vrhunski materijali i zanatska stručnost i osjetljivost za detalje izvođača radova mogu dovesti do neponovljivog rezultata.

Vile u Momjanu

Na priloženim fotografijama prikazan je kompleks od 8 luksuznih vila u Momjanu na površini od 7000 m2, okružen prekrasnim istarskim vinogradima i maslinicima. Obzirom na podneblje, posebna pažnja posvećena je zaštiti od sunca i upravo je to jedno od mjesta gdje se susreću tradicionalna arhitektura i najnoviji materijali i tehnologije.

Klasična ljepota

Nezaobilazan element oblikovanja ovdje su svakako škure, gdje je funkcija zaštite od sunca i prozračivanja skladno stopljena s lucidnom konstrukcijom i bezvremenom estetikom. Porijeklo škura je u toplim krajevima razmaženim suncem Mediterana, a antički Grci i Rimljani su sa svojim izrazitim smislom za estetiku i proporcije znali kako spojiti praktičnu korist sa ljepotom, tako da danas možemo bez pretjerivanja govoriti o klasičnoj ljepoti škura. Naime, postoje stvari koje su od nastanka dobre i pravilne, i kojima kao da se protokom vremena nema što dodati. Škure nisu izgubile ništa od svoje izvrsne funkcionalnosti i šarma od svog praoblika pa sve do danas.

Izvođač je na ovom projektu odabrao OmbraPlus sustav škura tvrtke Koemmerling, članice Grupe profine, koje donose niz funkcionalnih prednosti u odnosu na drvene, ne narušavajući pri tome izvornu rustikalnu estetiku i čar prošlih vremena. To se prije svega odnosi na znatno veće mogućnosti oblikovanja, krajnje jednostavno održavanje i poboljšanu sigurnost zahvaljujući novim konstrukcijskim rješenjima. Rezultat je… impresivan. Uostalom, uvjerite se i sami.

Vile na fotografijama projektirala je Ester Miletić, d.i.a. (Studio 92, Labin). Čitav niz sličnih projekata, izvedenih ili u izgradnji. Zahvaljujemo gospodinu Ignacu Šardiju (www.sardi.com.hr ), iz čije su zbirke oldtimera vozila na fotografijama.

Tekst & photo: Mladen Divković
Izvor: PROFINE CROATIA d.o.o.

PROFINE CROATIA d.o.o.
PROFINE CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Veleprodaja na području cijele Hrvatske. Dostupnost i na području BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi