Svjedoci smo, u zadnje vrijeme, velike euforije oko energetskih certifikata. Cilj ovog članka je objašnjenje što je energetski certifikat i što isti kao novinu donosi. Prije svega bi bilo potrebno analizirati koji su to sve dokumenti bitni da bi se kupac i/ili korisnik nekretnine u svom vlasništvu što "sigurnije" osjećao.

Ovdje se pod "sigurnošću" misli na svojevrsni spokoj i mir koju ta sigurnost pruža korisniku/vlasniku nekretnine.

Kao što svaki proizvod (roba široke potrošnje, kućanski aparati, automobili i sl.) na tržištu mora imati svoje popratne dokumente tako ih i nekretnina mora imati.

Kod nekretnine ti dokumenti su slijedeći:

  • Dokument koji dokazuje pravnu sigurnost nekretnine
  • Dokument koji dokazuje tehničku sigurnost nekretnine
  • Dokument koji dokazuje energetsku sigurnost nekretnine

DOKUMENT KOJI DOKAZUJE PRAVNU SIGURNOST NEKRETNINE

Dokument koji dokazuje pravnu sigurnost nekretnine je zemljišno knjižni izvadak. Zemljišno knjižni izvadak dokazuje i pruža kupcu i/ili korisniku nekretnine imovinsko – pravnu sigurnost.

Isto tako iz tog dokumenta je vidljivo vlasništvo, financijski i drugi tereti (možebitne hipoteke, ovrhe, krediti i sl.). Imenovani dokument je prvi koji se provjerava u procesu kupnje, a isto tako je obvezan nakon završetka procesa gradnje jer se samo tako dokazuju sve činjenice koje smo naveli.

Kupcu i budućem vlasniku nekretnine pravni dokaz vlasništva je konačna činjenica koja, kada se pojavi njegovo ime na vlasničkom listu, znači da je time posao kupoprodaje uspješno završen.

Na ovim stranicama je više puta pisano o ovom aspektu sigurnosti nekretnine pa to ovaj put nećemo ponavljati.

DOKUMENT KOJI DOKAZUJE TEHNIČKU SIGURNOST NEKRETNINE

Dokument koji dokazuje tehničku sigurnost nekretnine je uporabna dozvola. Uporabna dozvola nije samo dokaz usklađenosti gradnje sa građevinskom dozvolom (ono što se kod nas često misli, a to je visina, tlocrtne dimenzije i sl.) nego i zadovoljenje propisanih tehničkih svojstava nekretnine.

Građevinska svojstva su bitna sa aspekta uporabe atestiranih materijala i pravilnosti njihove ugradnje dok su instalacijska svojstva bitna radi opće sigurnosti objekta. Korištenje plina, struje, vode i drugih energenata krije u sebi mnoge opasnosti koje uporabna dozvola unaprijed otklanja.

I o ovom dokumentu je na ovim stranicama više puta pisano pa upučujemo čitatelje na dodatno pretraživanje.

DOKUMENT KOJI DOKAZUJE ENERGETSKU SIGURNOST NEKRETNINE

Dokument koji dokazuje energetsku sigurnost nekretnine je upravo ovaj energetski certifikat o kome je u ovom članku riječ.

Ovdje se pod "sigurnošću" može provesti saznanje da imate pisani dokaz da je Vaša nekretnina svrstana u određeni razred i da će ista "trošiti" po m2 određeni stupanj toplinske energije i vode.

Isto tako, prema vijestima iz nadležnog Ministarstva objavljeno je da se nekretnina (stan ili kuća – bez obzira na veličinu) nemože prodati ako prije toga nije ishođen energetski certifikat. Isto je rečeno da ta obveza teče od 01. 07. 2013. godine.

Ta obveza proizlazi iz protokola koje su zemlje članice EU dužne poštovati u smjeru usklađivanja buduće i postojeće gradnje sa propisanim energetskim svojstvima.

Propisana energetska svojstva imaju za cilj dva bitna efekta, a to su:

  • Smanjivanje emisija toplinske energije u atmosferu i time sprečavanje rasipanja topline,
  • Smanjivanje emisija CO2 koji su se pokazali kao negativni za atmosferu i za smanjivanje ozonskog omotača (KYOTO protokol),
  • Poboljšanja izolacijskih svojstava nekretnina i time ušteda dragocjene energije.

Što sadrži energetski certifikat i kako se on provodi?

Energetski certifikat provode i izdaju specijalizirane pravne i fizičke osobe koje su osposobljene i imaju licencu za provođenje tog postupka. Postupak se sastoji u pregledu i izmjeri nekretnine koji prethode izradi opisa i proračuna. Opisi i proračuni se kasnije unose u specijalizirani i propisani formular. Glavni dio formulara je svrstavanje pregledane nekretnine u jednu od 8 kategorija (kategorije su tzv. energetski razredi koji označavaju nekretninu sa najboljim razredom oznake A+ tj. najmanja potrošnja toplinske energije za grijanje od 15 kWh/(m2a) do nekretnine sa najlošijim razredom oznake G tj. najveća potrošnja toplinske energije za grijanje od 250 kWh/(m2a)).

Usporedbe radi treba naglasiti da se današnje nekretnine projektirane prema dopuštenim propisima mogu svrstati u kategoriju C. Isto tako ponuđači dobro izgrađenih nekretnina kao i njihovi na tržištu su vrlo brzo shvatili marketinšku prednost energetskog certifikata te su (prije nego je dospjela zakonska obveza) počeli isticati energetski razred nekretnine u svojim reklamama.

U nastavku čemo dati pregled trenutne situacije, u nama bliskim državama, glede potrebe za energetskim certificiranjem:

Energetski certifikati u R. Austriji
Kuće ili stanovi koji se prodaju ne moraju imati energetski certifikat. Međutim, ako kupac želi imati uvid u isti i ako se želi prodati nekretnina, to se mora kupcu i omogućiti. Ako opet imate kupca koji energetski certifikat ne traži, onda mu isti nije obvezno davati na uvid.

Energetski certifikati u R. Njemačkoj
U R. Njemačkoj se energetsko certificiranje provodi već duže vrijeme. Postoje dvije vrste certificiranja:

  • Prva vrsta je tzv. jednostavno certificiranje koje se može dobiti od dimnjačara. Takva vrsta certificiranja dobije se na zahtjev. Uz zahtjev je potrebno predati nacrte zgrade, račune za struju ili plin ili naftu (sve ovisno o vrsti grijanja),
  • Druga vrsta je tzv. profesionalno certificiranje koje može koštati i više od 1.000 eura što opet zavisi o obimu posla. Taj dokument onda sadrži i preporuke za poboljšanje izolacijskih svojstava nekretnine.

Prilikom iznajmljivanja i/ili prodaje kuće ili stana vlasnik je dužan pokazati energetski certifikat.

Zaključak

Energetski certifikat je još jedna od novina u stambenoj i drugoj gradnji. Članstvo R. Hrvatske u EU pridonjelo je ubrzavanju procesa koji su doveli do toga da je stručniji pristup potreban i u svim aspektima građevinarstva. Proizvođači građevinskih materijala su se već davno uskladili sa novim propisima koji se svakodnevno mijenjaju. Posljedica svega je sve educiraniji kupci koji zahtjevaju hitnu prilagodbu u praksi. Ostaje red na projektantima i izvođačima da što više poćnu primijenjivati takve aspekte gradnje. Veliki prostor energetskog pristupa gradnji vidi se i u adaptacijama i popravcima objekata. Sada trenutno u R. Njemačkoj 10% gradnje otpada na novogradnju dok je ostatak od 90% adaptacija, popravci, dogradnje i rekonstrukcije koji traže uporabu upravo takvih materijala.

Ovakvi trendovi će sigurno doći i do nas pogotovo što se u ovom kriznom periodu može očekivati pojačanje energetske obnove.

mr. Zlatko Omerhodžić dipl. ing. građ.
Stalni sudski vještak za graditeljstvo i ovlašteni energetski certifikator
Županijskog i Trgovačkog suda u Zagrebu i Varaždinu
Tina Ujevića 5, HR-10000 Zagreb
GSM 091/201-1283 Tel.: 01/38-37-497 Fax.: 01/36-49-980
E-mail: info@graditeljski-vjestak.com
Web: graditeljski-vjestak.com

SUDSKI VJEŠTAK ZA GRADITELJSTVO I PROCJENE NEKRETNINA
SUDSKI VJEŠTAK ZA GRADITELJSTVO I PROCJENE NEKRETNINA
Internet adresa

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi