Drvene kuće općenito su poznate kao zdravije, ugodnije i atraktivnije od ostalih vrsta objekata.

Kod drvenih kuća Azelija doista se s pravom koristi izraz «gradnja», jer one nisu montažni objekti. Drvene kuće Azelija sastavljene su od drvenih greda, na način kao što se nekad gradilo. Međutim, drvena greda i način spajanja postali su inovativniji, moderniji. Korištenjem masivnih lameliranih AZ greda od jele i smreke, postiže se iznimna stabilnost i dugotrajnost drvenih kuća Azelija.

U izgradnji drvenih kuća Azelija koriste se {masivne lamelirane AZ grede}, koje svojim karakteristikama nadmašuju sve druge drvene grede, povećavaju vijek trajanja objekta i zadovoljavaju sve izraženije zahtjeve za toplinskom izolacijom i estetikom. Zidovi se ne rasušuju niti ne iskrivljuju, a slijeganje im je minimalno, čime su uklonjeni tradicionalni nedostaci drvenih kuća.

Arhitektonska struka priznaje drvo kao vrlo fleksibilan materijal, koji kuće građene od njega čini sigurnijima u potresima u usporedbi s tzv. klasičnom gradnjom – betonskim kućama i kućama građenim od opeke. Modernim metodama koje se koriste u proizvodnji i gradnji drvenih kuća dodatno se kompenziraju gibanja i raspršuje udarna energija potresa te se tako ublažavaju njegove posljedice na stabilnost objekta.

Kako se gradi drvena kuća Azelija?

Drvene kuće Azelija grade se od {masivnih lameliranih AZ greda}, koje se dobivaju lijepljenjem 3-5 dasaka jele ili smreke. Probrane i hoblane daske, sušene na 10-12.5% vlage, kroje se na zadanu dimenziju, međusobno lijepe, a tako dobivena greda se završno profilira. Visina greda standardno iznosi 150 mm, dok širina varira obzirom na njihovu namjenu – 65 ili 100 mm za unutarnje grede, a 120 ili 150 mm za vanjske grede.

Grede dimenzije 150×100/150 mm, zbog izuzetno niskog koeficijenta toplinske provodljivosti drva, koriste se u izgradnji drvenih kuća za cjelogodišnji boravak u kontinentalnim i gorskim područjima. Grede su tvornički impregnirane i tako zaštićene od vlage, gljivica, nametnika i UV zraka, a mogu biti obojane ekološkim premazom u boji po izboru kupca.

Međusobno povezivanje masivnih lameliranih AZ greda na unutarnjim i vanjskim zidovima vrši se pomoću tzv. H spoja – poprečnih ureza na donjoj i gornoj strani grede. Brtvljenje i nalijeganje greda ostvarujemo sistemom profiliranja grede sa 3 utora i pera, a spojevi se dodatno osiguravaju nanosom silikonskih masa. Tako složene grede međusobno se povezuju vijcima za drvo na udaljenosti 1200 mm ili već po potrebi spoja.

Zidna konstrukcija povezuje se krovnom konstrukcijom (kod niskih objekata) ili ugradnjom noseće međukatne konstrukcije (kod kuća na kat i s potkrovljem). Krovna konstrukcija sastoji se od podrožnih greda te središnje sljemene grede prilagođenih ostatku krovne konstrukcije (rogovi, izolacija, pokrov itd.).

S postavljanjem toplinske izolacije kreće se već od samih temelja na koji se postavljaju višeslojne ljepenke i premazuje se masama protiv vlage. Podna izolacija postavlja se u slojevima unutar podne konstrukcije, i to: građevinska folija, mineralna vuna, paropropusna folija, OSB ploča i završni pod po izboru kupca. Identična krovna toplinska izolacija postavlja se na lamperiju ili drugu vrstu stropnih ploča po izboru kupca.

Priprema za instalacije vrši se bušenjem rupa kroz grede, koje se izvodi u sklopu proizvodnog procesa u tvornici, a prema planu iz izvedbenog projekta. Instalacije za vodu izvode se «nadžbukno» tijekom gradnje i zatvaraju unutar konstrukcija od knauf-ploča.

Ukoliko na terenu ne postoji mogućnost izrade betonskih temelja ili temelja u obliku tzv. plivajuće deke, u mogućnosti smo izvesti samostalnu baznu konstrukciju, koja se oslanja na minimum ostvarivog kontakta sa zemljanom površinom. Drvo koje se koristi za izradu bazne konstrukcije dubinski se impregnira.

10 razloga za odabir drvene kuće Azelija:

  • brza i jednostavna gradnja – rok izrade i montaže kreće se DO 60 dana od narudžbe
  • mali troškovi održavanja
  • izvanredna toplinska svojstva
  • visok stupanj otpornosti na požar i potres
  • ekološki prihvatljiva i zdrava za život
  • izgrađena od prvorazredne FSC® drvene građe
  • jednostavno dograđivanje
  • uz redovito i pravilno održavanje ostaje estetski nepromijenjena
  • zadovoljava indivualne želje po pitanju arhitekture i funkcionalnosti
  • prihvatljiva za sva podneblja

Masivne drvene kuće AZELIJA ostvarit će san o životu u zdravom i lijepom ambijentu, punom topline i ugode. Drvena kuća Azelija bit će siguran i udoban dom za nekoliko generacija!

Drvene kuće Azelija brend su u vlasništvu POŽGAJ GRUPE, jednog od najznačajnijih subjekata hrvatske drvne industrije čija tradicija seže unatrag 40 i više godina, a u čijem sastavu se nalaze i tvornice rezane građe, lamela, ljepljenih drvenih ploča, parketa i namještaja. U 6 pogona na 4 lokacije diljem Hrvatske Požgaj Grupa zapošljava oko 500 djelatnika, a više od 90% proizvoda izvoze na tržišta diljem Europe i svijeta. Brend Azelija postoji već 20 godina i u tom razdoblju izgrađeno je preko 500 drvenih objekata.

Kao grupacija koja prakticira društveno odgovorno poslovanje, u izgradnji drvenih kuća Požgaj Grupa koristi FSC® certificiranu sirovinu iz hrvatskih šuma te tako pridonosi očuvanju šuma.

POŽGAJ GRUPA
POŽGAJ GRUPA
Dostupnost na području cijele Hrvatske.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi