U današnje vrijeme sve više pričamo o redukciji našeg utjecaja na okoliš i životnu sredinu. Jedan od najboljih načina da to učinimo bez da usporavamo društveni i tehnološki napredak su promjene u životnom stilu i životnim izborima. Za dobro zdravlje potrebna nam je i umjerena rekreacija, a svakako jedna od najpopularnijih je – nogomet. Ova aktivnost nije samo želja za postizanjem dobrih rezultata već se svodi na druženje i opuštanje.

Kako bi dojam igre bio optimalan i kako bi lopta brzo išla od igrača do igrača, sve više se koriste travnjaci s umjetnim vlaknima i kompozitnim granulatom. Bilo da je travnjak potpuno umjetni ili je hibridni, on nema samo dobre strane.

U Njemačkoj je uočeno znatno prisustvo čestica mikroplastike s travnjaka u vodotocima u blizini nogometnih terena. Te čestice znatno utječu na floru i faunu podzemnih i nadzemnih voda, tla i zraka. Ne zaboravimo da raspršene čestiće mikroplastike i udišemo i one nepovratno završavaju u našem tijelu. Koliko lako kompozitne čestice ulaze u naš organizam najbolje govori podatak da blagajnici u tržnim centrima imaju izrazito visoke razine BPA čestica u krvi koje u tijelo ulaze kontaktom dlana i računa kojeg nam izdaju. Utjecaj mikroplastike na zdravlje se još istražuje, ali dosadašnja istraživanja idu u smjeru staničnih mutacija, neplodnosti, autoimunih reakcija,...

Što je zapravo mikroplastika?

Mikroplastikom definiramo sve čestice plastike manje od 5 mm koje se raznose igrom, vjetrom ili kišom.

Nastaje najčešće razgradnjom plastičnih elemenata,a  najveći izvor zagađenja mikorplastikom je ribarska oprema koja se nakon upotrebe neodgovorno odbacuje u mora i rijeke. Ovaj izvor čini gotovo polovinu sve mikroplastike na koju nailazimo u prirodi. Doprinosi uništavanju morskog dna, uništavanju podmorske faune i stvaranju mrtvih morskih zona koje zovemo plućima i arterijama zemaljske kugle. Mikroplastika na ovaj način postaje standardni dio hranidbenog lanca.

Ono što mikroplastiku čini izuzetno štetnom za zdravlje su:

  • BPA C15H16O2  - za trajnost plastičnih proizvoda (toplina i postojanost)
  • Ftalati -  fleksibilnost, savitljivost i elastičnost
  • Teški metali – antimon, aluminij, cink, brom, kadmij, bakar, živa, arsen, olovo, titanij, kobalt, krom, barij, mangan (povezani s nastankom karcinoma, autoimunih i neuroloških bolesti kod ljudi)

Kako HAURATON može doprinijeti rješenju?

Iako ne možemo direktno smanjiti utjecaj ljudskih navika na rješenje problema mikroplastike, možemo osmisliti rješenja za ovaj problem na polju naše ekspertize, a to je odvodnja.

Hauraton je prije petnaestak godina razvio sustav filterskih kanala DRAINFIX CLEAN koji, osim što uklanjaju organske čestice i mineralne ugljikovodike, također uklanjaju i teške metale (bakar, cink, olovo) koje nastaju na prometnim područjima uslijed tarenja guma. Sustav se bazira na filterskoj ispuni od aktivnog ugljena s izuzetno finim porama koji može na sebe apsorbirati i najsitnije polutante.

Nakon nekoliko godina i uočavanja problema mikroplastike, odlučili smo istu filozofiju primijeniti na sportskim terenima.

Oduvijek smo bili lideri u inovacijama odvodnje sportskih terena pa nije bilo neobično da smo svoja 2 specifična rješenja odlučili spojiti u jedno.

Isti princip smo primijenili na mikroplastiku. Cilj je bio da se i najsitnije čestice zadrže na vrhu filterske ispune s koje bi se prikupile i zatim ponovno iskoristile na ispunu travnjaka. Kao što se može zaključiti, ovo rješenje ne daje samo ekološki već i ekonomski benefit jer investitor ne mora stalno kupovati novi materijal za ispunu. Taj ekonomski aspekt najviše do izražaja dolazi prilikom topljenja velikih količina snijega.

Od čega se sastoji sustav SPORTFIX CLEAN ?

SPORTFIX CLEAN sastoji se od kanala izrađenog od visokokvalitetnog recikliranog i reciklabilnog polipropilena s rešetkom od PA-GF materijala koji spriječava klizanje i ozljede igrača. Unutar kanala nalazi se filterska ispuna bazirana na aktivnom ugljenu, a u dnu kanala je perforirana drenažna cijev obložena geotekstilom u koju dolazi voda pročišćena od mikroplastike.

Sve čestice veće od 45 mikrometara biti će zadržane na vrhu filtera što će uvelike doprinijeti smanjenju mikroplastike u obližnoj životnoj sredini. Kanal se spaja na taložnike koji su na određenom razmaku ovisno o hidrauličkim karakteristikama mikrolokacije na kojoj se sportski objekt nalazi, ali to je najčešće 10 metara.

Koliko ovaj sustav mikroplastike odvoji i ne dozvoli njen odlazak u okoliš najbolje svjedoči slika ispod.

Pomoćni teren NK Pomorac Kostrena

Iako ovakvi sustavi još nisu obavezni u Repubici Hrvatskoj, pojedini investitori ipak gledaju širu sliku i nastoje doprinijeti što manjem utjecaju mikroplastike na okoliš. Jedan od njih je i NK POmorac za čijim primjerom bi se trebali povesti i mnogo bogatiji sportski klubovi. Blizina mora nikako nije područje u kojem bi voljeli polutante širiti na sve strane, a ovakav sustav je upravo bilo idealno rješenje koje je prihvaćeno još u fazi koncepcije projekta.

Hauraton je sudjelovao na projektu od faze idejnog projekta, definiranja detalja pa sve do ugradnje kada smo na gradilištu bili uz izvođača koji se prvi put susreo sa sustavom ovoga tipa. Uskoro će biti i prva godišnjica ove reference, a povratne informacije koje imamo s igrališta je jednostavnost održavanja, odlična učinkovitost i optimalna odvodnja. Ne zadoravimo da ovaj sustav uz odvajanje mikroplastike i dalje vrši svoju primarnu funkciju, a to je oborinska odvodnja terena.

Ovaj sustav je dokaz da ne trebamo zaustaviti sve lagode koje nam nude moderna rješenja nego da uz stručnost i inovativnost možemo nastaviti odgovorno koristiti ta rješenja bez da utječemo na okoliš i naše zdravlja. Dužnost svih nas i kao pojedinaca i kao inženjera je da fokus prebacimo upravo na rješenja koja će to omogućiti.

Kako izgleda referenca pogledajte na slikama:

 

HAURATON HRVATSKA d.o.o.
HAURATON HRVATSKA d.o.o.
Internet adresa

Dostava i montaža na području cijele Hrvatske. Djelujemo na području cijele Europe, Srbije, Slovenije.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi