Smješteno u Donjem Koncovčaku, u okružju slikovitih vinograda i prekrasne prirode gornjeg Međimurja, obiteljsko imanje Šardiveæ svojom arhitekturom i uređenjem pokazuje svu vlasnikovu ljubav prema rodnom kraju i tradiciji.

Osim respektabilne zbirke starog oružja, tradicionalnih a lata i predmeta svakodnevne uporabe, tu su i vinski podrum, arhiva i kušaona vina i, dakako, ono najvažnije – poslovično međimursko gostoprimstvo. Može se reći da se prikupljanjem tradicijskih predmeta bavim oduvijek, u svakom slučaju najmanje pos Ijednja tri desetljeća1, kazao je Ignac Šardl, ugledni međimurski poduzetnik i vinar, a ako se stvari budu odvijale kako je zamišljeno, uskoro i utemeljitelj prvog hrvatskog privatnog muzeja starodobnih vozila, tradicijskih alata i predmeta svakodnevne uporabe.

PREDMETI SA ZANIMLJIVOM POVIJEŠĆU

Dakako, u početku to nije bilo intenzivno, ali kako je zbirka rasla, počele su se nazirati konture nečega puno većeg od bezazlenog hobija. Zbirka je nastajala na razne načine, dio je Iz obiteljskog nasljeđa, a ug lavnom svi predmeti imaju zbilja zanimljivu povijest, što je i logično budući da se radi o stvarima koje su bile u uporabi, neke i preko sto godina.

Primjerice, ova ulazna vrata nađena su prije skoro 30 godina na jednoj napuštenoj kućici, tada sam Ih pohranio u garažu i, kad je opreman ovaj objekt, restaurirao sam Ih i postavio tu gdje su sada. Tu je i zbirka satova s porijeklom, srebrni pribori za je lo i mnoštvo artefakata iz pretprošlog stoljeća i ranije. Pa i namještaj koji vidite u ovoj kući je desetljećima korišten u svakodnevnom životu i sada se koristi1, dodao je Šardl.

Ignac Šardije osnovao tvrtku Alpro Šardi u Selnici ranih 90-ih godina prošlog stoljeća i danas je jedan od najvećih proizvođača PVC prozora i vrata sustava Kommerling u zemlji

SUŽIVOT TRADICIONALNE GRADNJE i SUVREMENIH PROZORSKIH SUSTAVA

A upravo je objekt o kojem govorimo i neposredan povod ovoj reportaži. Radi se o svojevrsnoj replici vlasnikove rodne kuće, s mnoštvom tradicijskih elemenata, ali i suvremenih materijala. Budući da je gospodin Šardi i jedan od prvih proizvođača PVC sto larije u Hrvatskoj (utemeljio je tvrtku Alpro Šardi u Selnici ranih 90-ih godina prošlog stoljeća i danas je jedan od najvećih proizvođača PVC prozora i vrata sustava Kommer ling u zemlji), sva vanjska stolarija Izuzev već spomenutih ulaznih vrata je napravljena upravo od Kommerllngovih EuroFutur profila u atraktivnom dekoru drveta, što se savršeno uklopilo u ukupnu arhitekturu.


Spavaće sobe su na katu…

Zapravo, radi se o još jednom primjeru uspješnog suživota tradicionalne gradnje i suvremenih prozorskih sustava, gdje prozori i vrata ne samo da slijede osnovnu arhitektonsku zamisao nego, zahvaljujući svojim vrhunskim Izolacijskim svojstvima, stvaraju uravnoteženu i zdravu mikroklimu i time znatno doprinose očuvanju vrijedne zbirke i interijera.

Vanjska stolarija rodne kuće Ignaca Šardija je napravljena od Kommerlingo-vih EuroFutur profila u atraktivnom dekoru drveta te je primjer uspješnog suživota tradicionalne gradnje i suvremenih prozorskih sustava

LJUBITELJ VINA i OLDTIMERA

Još jedna ljubav Ignaca Šardija, vinogradarstvo, dobila je zvanič-nu potvrdu ovih dana: na čak tri sajma Šardijev Sauvignon, berba 2009., osvojio je vrijedna odličja. Tako se sada na etiketi ovog vrhunskog vina nalaze zlatne medalje Međunarodnog sajma vina Dioni-zijana, koji se održavao u sklopu sajma Gast 2010 u Splitu i Međunarodnog sajma vina u Mostaru, kao i srebrna medalja s ovogodišnje Vinovite, međunarodnog sajma na Zagrebačkom velesajmu.

Na kraju, ali ništa manje važno, naš zanimljivi domaćin je van granica županije, pa i Hrvatske, poznat po jedinstvenoj zbirci oldtimera, starodobnih vozila, jednoj od najvećih i najvrijednljih u našoj zemlji. Ova zbirka osobnih automobila, traktora, motorkotača i bicikla je i jezgra budućeg Muzeja vozila Sardl koji će biti smješten u sadašnjim pogonima tvrtke Alpro Šardl kad se proizvodnja građevinske stolarije premjesti u novu halu čija je Izgradnja u tijeku.

Nešto više o svim aktivnostima ovog poduzetnika iz Međimurja možete vidjeti na stranicama www.sardi.com.hr i www.alpro-sardi.hr

tekst i foto: Mladen Divković
Izvor: PROFINE CROATIA d.o.o.

PROFINE CROATIA d.o.o.
PROFINE CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Veleprodaja na području cijele Hrvatske. Dostupnost i na području BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi