Sanacija krovišta je složen i opsežan zahvat. U sanaciji krovišta uvijek treba biti oprezan i obratiti pažnju na nekoliko koraka u izvođenju radova. Prvo treba obratiti pažnju na kvalitetu podloge koja ostaje, stari rogovi, brodski pod, daska. Ako bi došlo do previda ili zbog cijene se odustalo od zahvata koji bi trebao ukloniti nešto što je dotrajalo ili natrulo, to bi mogao biti faktor koja bi mogao ugroziti kompletni smisao adaptacije.

Jer jednom kada se postave novi slojevi krova, stari dijelovi koji nisu ispravni mogu ugroziti kvalitetu krova kako statički tako i u smislu procurivanja. A neka buduća sanacija tih dotrajalih dijelova poslije je puno skuplja. Zato krov kada se radi bolje odmah uložiti nešto više novaca, ali onda je sve osigurano. Kod adaptacije treba naravno voditi i brigu o vremenskim uvjetima i osiguranju objekta od procurivanja u slučaju iznenadnih kiša. Uglavnom adaptacija krovišta nije zahvat, koji se može napraviti bez dobre organizacije i pripreme, a poslije toga sami radovi traju vrlo kratko. Kod starih krovišta se redovito pojavljuje problem ulegnuća rogova, pa je obavezno poravnati krovnu plohu.

Slika pokazuje jedan od rijetkih primjera, gdje se klijent odlučio da neće skidati postojeći pokrov od salonit ploča, nego se išlo sa štaflama preko salonita, preko štafli su se stavile letve za novi pokrov. Ovdje se radilo o računici da se izbjegne daska i folija.

Ovo je druga faza gdje je postavljen pokrov preko letvi i postojećeg starog pokrova.

I u konačnici sasvim dobro izgleda. Tko zna da je ispod stari truli salonit!?

Slike pokazuju adaptaciju krovišta sa završnim pokrovom od crijep ploče. Na detalju se vide žlijeb, podložni lim koji ide ispod pokrova i u žlijeb. Na podložni lim je postavljen češalj koji sprečava ulazak ptica i osa ispod pokrova. Ispod pokrova je paropropusna folija, a na njoj letve. Preko letvi je postavljena crijep ploča, preko koje se učvršćuje snjegobran.

Crvena crijep ploča.

Sljeme na crijep ploči. Sa obadvije strane dolazi brtva koja ispunjava valove i dolazi ispod sljemena.

Crijep Tondach Continental

MARKANOVIĆ d.o.o.
Društvene mreže

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi