Izvor: www.blv-licht.com

Energetska učinkovitost i vrijednosti uštede će svakako biti visoko na listi prioriteta, ali treba uzimati u obzir i buduće održavanje funkcionalnosti opreme na optimalnom nivou. Za LED izvore se čini da imaju rješenja za sve, stoga se kod projektiranja rasvjete u skladištima i halama javljaju dodatni izazovi.

1. Montaža svjetiljaka na točno određene pozicije

Ovo možda zvuči kao očita stvar, ali nove svjetiljke ne moraju uvijek ostati na postojećim pozicijama. S druge strane, svjetiljke koje su pozicionirane na vrhu police su beskorisne. Stoga je potrebno znati precizan raspored svjetiljaka i mogućnosti instalacija istih. Posljedica rasvjetnih tijela na krivim mjestima je loša razina osvijetljenosti, skupo i dugotrajno održavanje te bespotrebno trošenje energije.

2. Odabrati optimalnu optiku LED svjetiljke

Nove generacije industrijskih svjetiljki omogućuju korištenje više različitih optičkih sustava ovisno o potrebama korisnika. Općenito je jednostavnije rasvijetliti podne površine, dok je često za radnike (operativce) koji rade u proizvodnim halama i skladištima potrebna i vrlo dobra vertikalna rasvijetljenost. Udovoljavanje ovim zahtjevima je jedno od velikih poboljšanja koja su LED sustavi unijeli u industrijsku rasvjetu. Tradicionalne industrijske svjetiljke obično koriste eliptične HID žarulje u simetričnim aluminijskim reflektorima koji daju široki snop, dok glavne značajke LED-a variraju između velike izlazne snage centralnog modula unutar reflektora replicirajući tako učinke starije HID verzije, do podržavanja značajke linearne rasvijetljenosti uz asimetričnu distribuciju svjetla koja je pak pogodna za rasvjetljavanje vertikalnih površina.

3. Izbjeći bliještanje

LED sustavi ne rade kao konvencionalni HID izvori. Visok intenzitet točke svakog LED čipa može izazvati bliještanje i time stvoriti ozbiljan problem za sve radnike i operativce koje trebaju gledati prema gore, direktno u izvor svjetla, tijekom obavljanja svog posla. Ovo je tipičan problem za vozače viličara prilikom podizanja/spuštanja proizvoda na visoke regalne police. Stoga je potrebno napraviti kompromis između učinkovitosti svjetiljke i vizualne udobnosti. LED industrijskim svjetiljkama može se postići odličan svjetlosni efekt i optička kontrola.Izvor: emea.gelighting.com

4. Smanjenje rasvjete (dimmanje) kad je moguće

Tijekom dan postoji vrijeme kada nije potrebna 100%-na rasvijetljenost prostora. LED rasvjeta je učinkovita u svakom slučaju, ali to nije razlog da se ne koriste sve tehničke karakteristike koje pruža LED izvor. Dok zatamnjenje (dimanje ili smanjenje snage) HID svjetiljaka nikada nije bila opcija, LED se može na vrlo jednostavan način smanjivati (prigušivati), čime se postižu i dodatne uštede. Kao jedna od opcija mogu se koristiti lokalizirani detektori prisutnosti kako bi se smanjila potrošnja energije kada se ne obavlja nikakva djelatnost na određenim područjima.

5. Nadziranje rasvjetnog sustava

Bez softvera za monitoring ili nadziranje, nećete imati informacije o tome kolika je učinkovitost instalacije, stoga je poželjno povezivanje strategije kontrole rasvjete sa softverskim izvještajima kako bi dobili obavijesti o tome koliko dobro instalacija radi, te time dobiti informacije potrebne za planiranje i preventivno održavanje rasvjetnog sustava.

6. Planiranje sljedećeg koraka u modernizaciji

Skladišta i proizvodne hale mogu raditi 24/7, a to znači da je životni vijek LED svjetiljaka manji od 7 godina uz deklarirani radni vijek oko 50.000h. Stoga je bitno da korištena oprema može biti ponovno opremljena sa novim LED modulima i novim driverima. Procjena cijeloživotnih troškova LED sustava trebala bi sadržavati upute proizvođača kada bi unutarnji dijelovi svjetiljke trebali biti zamIjenjeni novima.

Iako je ovo relativno novo područje, kako za proizvođače, tako i za korisnike, i iako se naglasak stavlja na dug životni vijek LED sustava rasvjete, proći će još neko vrijeme kako bi se utvrdile činjenice o dugovječnosti LED-a kao izvora svjetla. Dakle LED izvor i napajanje ipak ne traju „zauvijek" ali kućište svjetiljaka bi moglo.

Više o ovoj temi možete pronaći na: luxreview.com

HORFAM d.o.o.
HORFAM d.o.o.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi