Interijeri su, kao i sve ostalo danas, podložni stalnoj promjeni mode. No, upamtite: puno je jednostavnije svake sezone kupiti nove cipele nego novi trosjed. Stoga je najpraktičnije pri odabiru namještaja, pogotovo skupljih komada, voditi računa da njihov dizajn bude aktualan dulje vrijeme. Namještaj jednostavnih linija, neutralnih boja i kvalitetne izvedbe, uz prave detalje, lako će se uklopiti u svaku vašu stilsku avanturu.

Zavjese i tekstil

Osobnost je u detaljima, a jedan od omiljenih detalja su zavjese jer se njima brzo i efektno može regulirati ne samo osvjetljenje prostorije, već i njen ukupan dojam. Klasične zavjese mogu biti prozračne ili dekor; trakaste i panel zavjese su pogodne za urede ali i za moderno uređene stambene interijere; paket i rolo zavjese se pomoću aluminijskih vodilica mogu podizati gore – dolje.

Vodilice i karniše dolaze u najrazličitijim varijantama: drvo, metal, inoks, plastika, kovano željezo itd. Višeslojne zavjese različite transparentnosti omogućuju fino nijansiranje osvijetljenosti prostora, dok prozračne zavjese u tonu zida vizualno povećavaju prostor. Ukoliko je površina zavjese znatno veća od otvora, on će se također činiti većim.

Guste, tamne zavjese mogu biti dodatni toplinski izolator. Intenzivne boje i upadljive ornamente na zastorima najbolje je kombinirati s istim takvim detaljima u interijeru, npr. ukrasnim jastucima ili tepihom. Bogati nabori i raskošne dekor tkanine unijet će dah luksuza u vaš prostor, dok će zastori od grubog platna boje pijeska zaokružiti pomalo asketski, mediteranski interijer. Volani, mašne i čipka mogu biti simpatični na dječjoj haljinici, ali na zavjesama ih svakako izbjegavajte.

Ako ste ipak nepopravljivi romantik, spomenute motive ograničite na pokoji ukrasni jastučić ili nabavite kakav zgodan antikvitet, bidermajer npr. Panel zastori mogu biti interesantno rješenje za zatvaranje ugradbenih ormara ili kao provizorne prostorne pregrade. Upotrebom tekstila u interijeru brzo ćete i jednostavno postići razne efekte: nekoliko zebrastih jastučića za safari ugođaj, čupavi tepih za osjećaj udobnosti, nove platnene presvlake u aktualnoj nijansi za stare stolce u trendy izdanju. Lampe, vaze i posuđe također su zahvalan medij za izražavanje vlastitog stila. Retro lampa ili svijećnjak pokazat će da pratite trendove, a ukoliko imate stvarno dobru vazu, cvijeće vam nije ni potrebno.

Umjetnine

Umjetnine su posebna priča. Neovisno jesu li vaš vlastiti izbor ili poklon bliskih osoba, važno je da odražavaju vaš stav i ukus. Ukoliko niste ljubitelj umjetnosti ili samo želite izložiti sve što ste dobili na svadbi, najbolje da odmah odustanete od ove vrste ukrašavanja prostora jer će konačni ishod biti loš.

Kod položaja slika treba paziti da nisu previsoko postavljene, što je česta greška. Slika treba biti u visini očiju promatrača ili niže, ukoliko u njoj mislite uživati iz npr. naslonjača. Dobro je da se slike bojama uklapaju u kolorit stana jer se time postiže dojam zaokružene cjeline. Umjetnička fotografija može unijeti posebnu živost u interijer, a posebno zanimljivi efekti se mogu postići upotrebom velikih formata.

Manje statue i slični predmeti (tzv. mala plastika) zahtijevaju dovoljno prostora oko sebe, koji može biti prazna polica u sklopu većeg elementa, gornja ploha komode ili posebno formirana niša tj. postolje. U svakom slučaju, dobro osvijetljena statua "podići" će svaki prostor i dati mu notu elegancije.

Biljke

Kućno bilje još je jedan element kojim će vaš prostor dobiti na osobnosti. Lončići začinskog bilja praktičan su izbor za kuhinju, paprati i koprive dobro podnose kupaonice, a određene vrste bilja otklanjaju štetno zračenje računala.

Ljubitelji egzotike neka pokušaju s orhidejom, strelicijama ili bambusom. Ove vrste su same po sebi vrlo atraktivne pa je najbolje da budu i jedino bilje u prostoru, a posebno će oplemeniti minimalistički uređene interijere. Kaktusi ili palme nisu specijalno zahtjevne biljke pa su dobar izbor za one koji često putuju.

Drage sitnice

Ukoliko se bavite kakvim hobijem, skupljate suvenire ili obožavate svoj posao, neke vama drage sitnice mogu postati dijelom interijera.

Rukom oslikana vaza, maketa jedrenjaka, ljetos izronjena ljuštura morskog ježinca, antikni gramofon, plakat omiljenog filma, vlastiti akvarel… Pritom pazite da ne pretjerate s količinom, jer želite ostavite dojam da ste interesantna, a ne opsjednuta osoba.

Osobne fotografije ili dječje crteže možete uokviriti, kaširati na karton ili ljepenku većeg formata (kaširanje = print fotografije ljepljen na karton ili neku drugu podlogu, dostupno u boljim kopiraonicama) ili pak magnetima pričvrstiti na metalne ploče raznih oblika.

Slijedeći korak: 6. korak – Odaberite majstora

Nikolina Valentić Lisica

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi