Naselje pod nazivom "Körnle" uistinu je uzoran projekt zajednice koju čini 20.000 stanovnika, 20 km udaljeno od gradske jezgre Stuttgarta. Radi se o zemljištu koje su sačinjavali voćnjaci, vinogradi i livade, što uistinu nije bila olakotna okolnost u trenutku kada se pristupilo projektu izrade stambenog naselja.

Čak naprotiv: donošenje takve odluke pokrenulo je plimu svih mogućih zaštitara, ekologa i ljubitelja prirode sa svojim primjedbama i zahtjevima, a projekt je realiziran zahvaljujući dobroj volji i sklonosti kompromisu svih upletenih u ovu priču.

Od zemljišta veličine cca. 2,6 ha za gradnju objekata iskorištene su samo 2/3 površine na kojoj je smješteno oko 70 vrlo raznolikih stambenih jedinica. Na jednom mjestu našli su se arhitektonski i konstruktivno različiti objekti za jednu obitelj, dvojni objekti, kuće na tri etaže, prizemnice i sl. Drveni montažni objekti jednako su zastupljeni kao i moderne masivne kuće. Raznolikost je prisutna i u arhitektonskom izražaju bez obzira na činjenicu da je sva gradnja morala zadovoljiti najviše ekološke standarde; dosljedni energetski štedljivi objekti stoje uz bok trenutno vrlo modernim objektima ravnih krovova koji se protežu više u širinu nego visinu.

Da bi se izbjegla velika odstupanja u vanjskom obliku, postavljena su neka stroga pravila; npr. sve su fasade morale biti drvene, tonovi boja nisu smjeli odskakati od prirodnog okoliša (dakle, korišteni su uglavnom crveni i zeleni tonovi), ravni krovovi trebali su biti ozelenjeni, svaki objekt morao je sadržavati kišnicu i centralno smještenu garažu itd. Orijentacija svih objekata je linearna i prati strukturu zemljišta, a samo je svaki drugi red stabala smio biti porušen i time je izvorni oblik krajolika skoro u cijelosti sačuvan. Stanovanje usred voćnjaka nije ovdje utopija, nego stvarnost.

Izvor: magazin Hausbau

PRETPLATA I STARI BROJEVI:
Za informacije o pretplati i povoljnoj kupnji starih, ali uvijek s idejama aktualnih brojeva naših izdanja kontaktirajte nas putem niže navedenih podataka ili kontakt obrasca.

PONOVO TRI d.o.o.
PONOVO TRI d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

{{ errors . name[0] }}
{{ errors . email[0] }}
{{ errors . location[0] }}
{{ errors . phone[0] }}
{{ errors . message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi