Zgrada Coca–Cole u Zagrebu – hidroizolacija krova Mapeplan Plus sintetičkom folijom


Tvrtka The Coca-Cola Company vodeći je svjetski proizvođač, prodavač i distributer koncentrata i sirupa bezalkoholnih pića koji služe za proizvodnju gotovo 500 robnih marki, odnosno više od 3500 različitih proizvoda.

Osim gaziranih i negaziranih napitaka, čajeva i voda, Coca-Cola svojim potrošačima nudi i kave, mlijeka te biljne napitke a ponudu će nastaviti širiti u skladu s novom strategijom koja uključuje ponudu napitaka za svaku prigodu.

Korporativno sjedište tvrtke nalazi se u Atlanti u SAD-u, a mjesne podružnice ima u 200 zemalja. O važnosti korporacije možda najbolje govori činjenica da crveno-bijeli Coca-Colin znak prepoznaje više od 90 % svjetskog stanovništva te da Coca-Cola dnevno svojim napicima utaži žeđ više od milijun i pol potrošača.


Osnivač Coca-Cole John Pemberton

Sve je počelo u Atlanti 8. svibnja 1886. godine „čarobnim" pripravkom kemičara dr. Johna S. Pembertona, koji je osmislio sirupasti napitak s okusom karamele, čiji je sastav i danas strogo čuvana tajna. Prva bočica Coca-Cole, koja nije imala nikakve veze s kasnijom prepoznatljivom bočicom, nalik na stilizirano žensko tijelo, pojavila se u ožujku 1894. godine.

Zahvaljujući iznimnoj popularnosti koju je stekla u Americi, Coca-Cola se 1920. godine udomaćila i na drugoj strani Atlantika, pa se prva europska punionica otvara u Parizu. O popularnosti koju je stekla na Starome kontinentu govori i sponzorstvo potpisano 1928. godine za Olimpijske igre u Amsterdamu.


Prva prodavaonica Coca-Cole

SANACIJA KROVA UPRAVNE ZGRADE COCA-COLE U ZAGREBU

Desetljeće u kojem se i na našim prostorima prvi put pojavila Coca-Cola te ispisala slogan To je ono pravo bilo je itekako važno. Pojavljivanje napitka koji je bio metafora boljeg života i svijeta potrošačkog obilja zapada s onu stranu socijalističke željezne zavjese, sretno se poklopilo s rastom standarda hrvatskih građana, obnovom srednje klase i svojevrsnom liberalizacijom uz jačanje građanske kulture.

Coca-Colin je sustav u Hrvatskoj prisutan od 1968. godine, a čine ga Coca-Cola Adria i Coca-Cola HBC Hrvatska. Coca-Cola HBC Hrvatska danas je hrvatska tvrtka.


Detalj obrade spoja postojeće i nove hidroizolacije

Ipak, glavni razlog zašto je Coca-Cola i u Hrvatskoj svoja na svome jest njezina udomaćenost i omiljenost kod potrošača te činjenica da je već punih pedeset godina, koliko je prisutna na ovim prostorima, prihvaćena kao omiljeni napitak.

Kao dio proslave 50. godišnjice poslovanja u Hrvatskoj, Coca-Cola u Hrvatskoj uredila je tri studentska središta u prostorima javnih sveučilišta – u Dubrovniku, Osijeku i Puli s namjerom da budu mjesta na kojima će studenti, ali i drugi mladi iz zajednice stjecati dodatna znanja komplementarna sveučilišnim programima, a korisna u osobnom i profesionalnom razvoju.


Završno položena sintetička PVC-P folija MAPEPLAN PLUS

Osim u društveni razvoj Hrvatske, Coca-Cola ulaže i u održivost vlastitih resursa. Stoga je investitor odlučio ove godine sanirati i adaptirati krov vlastite zgrade u Sachovoj ulici u Zagrebu. Postojeća hidroizolacija krova bila je dotrajala zbog čega je na pojedinim dijelovima dolazilo do prodora vode.

Osim same sanacije krova, želja investitora bila je da se krov prenamijeni u korisni prostor gdje će se djelatnici i partneri Coca-Cole moći družiti.

VIŠENAMJENSKA MAPEPLAN PLUS FOLIJA

Nakon što je podloga pripremljena tako da su visokotlačnim pranjem uklonjene sve nečistoće na hidroizolaciji, uslijedilo je polaganje pocinčanog lameliranog MAPEPLAN PVC lima obodno uz atiku kako bi se naknadno mogla zavariti nova PVC-P folija i na taj način osigurati njena stabilnost na krovu.

Kako je projektom predviđeno da se na novu sintetičku PVC-P foliju postave keramičke pločice na nosačima, bilo je potrebno predvidjeti foliju koja će imati dobre mehaničke karakteristike radi prijenosa statičkog opterećenja buduće nadstrešnice i dinamičkog opterećenja do kojeg će doći tijekom korištenja prostora.


Keramičke pločice na plastičnim nosačima slobodno položenima na sintetičku PVC-P foliju

Osim toga, zahtijevala se i otpornost na djelovanje od mikroorganizama i korijena te postojanost i dugotrajnost. Odjel tehnike Mapei Croatia za tu je namjenu preporučio novu, poboljšanu MAPEPLAN PLUS PVC-P sintetičku foliju ojačanu poliesterskom mrežicom koja se može koristiti i za ravne neprohodne krovove kao i za ravne prohodne krovove s balastom.

Prije polaganja sintetičke folije bilo je potrebno postojeću hidroizolaciju odvojiti od nove polipropilenskim geotekstilom POLYDREN PP 300. Sintetička je folija polagana s preklopima od 10 cm te varena uređajima na vrući zrak pod standardnom temperaturom od 500 ºC.


Novo mjesto za druženje, domjenke i zabave

Na mjestima predviđene odvodnje oborinske vode postavljeni su gotovi MAPEPLAN slivnici odgovarajućeg promjera, a ostali detalji obrađeni su MAPEPLAN D sintetičkom PVC-P folijom. Po završetku radova napravljena je vodena proba tijekom 24 sata, nakon čega su postavljeni nosači na koje su položene keramičke pločice.

Po završetku radova krov zgrade dobio je potpuno drukčiju dimenziju te postao mjestom koje se uz neodoljiv pogled na grad Zagreb može u potpunosti isko-ristiti za druženje, domjenke i zabave.

TEHNIČKI PODACI
  • Upravna zgrada Coca-Cole HBC Hrvatska d.o.o., Zagreb
  • Vrijeme izvođenja radova: 2018. godina
  • Investitor: Coca-Cola HBC Hrvatska d.o.o., Zagreb
  • Projektant: Lotus Architecti d.o.o., Zagreb
  • Projektni tim: Maja Bručić, Eva Cotman, Lovro Gorupec
  • Glavni izvođač radova: LAD 1 studio d.o.o., Zagreb
  • Mapei distributer: Petrić gradnja d.o.o., Poličnik
  • Mapei koordinator: Fausto Ferlin, dipl. ing. građ.
PROIZVODI MAPEI
  • Hidroizolacija krova: Mapeplan D, Mapeplan lim, Mapeplan Plus PVC-P, Mapeplan slivnici, Polydren PP 300

Za više informacija posjetite www.mapei.hr i www.mapei.com

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području cijele Hrvatske.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi