Nakon gotovo 20 godina od otvaranja tvrtke za ekstruziju aluminijskih profila i 28 godina iskustva u dizajniranju, razvoju i proizvodnji vlastitih aluminijskih sistema profila za prozore, vrata i fasade, kompanija Tehnomarket postala je prepoznatljivo ime u svojoj branši. Pored visoke kvalitete proizvoda, klijentima je na raspolaganju savjetodavna i tehnička podrška radi što efikasnije implementacije Tehnomarketovih sistema na projektima.

Sistemi iz ponude su atestirani na eminentnom europskom institutu za ispitivanje materijala IFT Rosenheim-u, u Njemačkoj, a zahvaljujući kvaliteti Tehnomarket je trenutno prisutan na tržištu Europe, Amerike, Rusije, Bliskog Istoka i velikog dijela Afrike. U kompaniji Tehnomarket izuzetno su ponosni na činjenicu da je jedna od najvećih afričkih banaka odabrala baš njih za partnere na jednom ovako zahtjevnom, kompleksnom projektu koji je počeo još 2014. godine. Danas, nakon zavšetka radova krajem 2017. godine, Ecobank upravna zgrada u Gani predstavlja izuzetan primjer primjene proizvoda firme Tehnomarket u cijelokupnom eksterijeru objekta, kao i u dobrom dijelu interijera.

Ecobank headquarters, Accra, Ghana

Posljednjih godina Accra ubrzano postaje jedan od važnijih trgovinskih i ekonomskih centara, kako Gane, tako i cijele zapadne Afrike, što se možda najbolje reflektira kroz ulaganja u izuzetne arhitektonske projekte, poput GACC, potpuno novog kargo terminala internacionalnog aerodroma, zgrade NCA – National Communication Authority ili impozantne upravne zgrade Ecobank-e, koja je za svoju novu centralu odabrala upravo ovaj dinamični grad sa sjajnom perspektivom.

Upravna zgrada Ecobank prostire se na više od 18.000m2 najsuvremenijeg poslovnog prostora i predstavlja uspješnu studiju suvremene gradnje i implementacije novih proizvoda u sferi arhitektonskih aluminijskih sistema. Svakako najupečatljiviji element predstavlja gotovo 13.000m2 ostakljene aluminijske fasade izvedene u Tehnomarket ALUMINIK CS55 Continual sistemu, dopunjenu perforiranim vertikalnim i fiksnim horizontalnim aluminijskim brisolejima za kontroliranu zaštitu od sunca, kao i zanimljivom double-skin ventiliranom fasadom od perforiranog aluminijskog lima.

Aluminik CS55 Continual ostakljena fasada postavljena je na većem dijelu kompleksa kao dinamični, slojeviti omotač u obliku elipse u svojoj osnovi, dok u gornjoj zoni kule dominira specifična staklena kruna koja cijelokupnoj gornjoj konstrukciji daje posebnu transparentnost. Svakako jedna od glavnih točaka, kruna predstavlja izuzetno zanimljiv detalj gdje se staklena fasada produžava iznad krovne ivice objekta u svojevrsni skulpturni element koji upečatljivo naglašava lučni, gotovo organski oblik objekta i primarnog staklenog sloja.

U samoj strukturi fasadnog rastera ritmički se smanjuju polja veće i manje širine, ponovljena na svim slojevima fasade, služeći kao okvir za instalaciju otvorivih prozorskih polja prema projektu. Ova igra elemenata dodatno je naglašena naizmjeničnom panelnom ispunom uskih vertikalnih segmenata fasade, koji tonalno povezuju perforiranu DSF (Double Skin Facade) sa ostalim slojevima objekta u jednu integralnu, uravnoteženu cjelinu.

DSF fasada obložena je Euramax limovima u Moonstone plavičasto-zlatnoj završnoj obradi, koji su postavljen na jedinstvenu „custom made" štapnu podkonstrukciju, namjenski dizajniranu upravo za ovaj projekt. Ovakva potkonstrukcija, plastificirana u komplementarnom tonu, omogućava sigurno postavljanje perforiranih aluminijskih panela sa znatnim izbačajem u odnosu na vanjski ravan ostakljene fasade, i precizno trodimenzionalno pozicioniranje omotača u prostoru tako da prati osnovnu konturu objekta.

Još jedan zanimljiv detalj predstavlja VENT ventilirana fasada obložena prirodnim travertinom, instalirana u zoni glavnog ulaza u objekat, koja spaja zidove eksterijera i interijera u vizualnu cjelinu. Za ovu priliku upotrebljen je VENT Hide sistem podkonstrukcije, čija je glavna odlika nevidljivo fiksiranje masivnih ploča na noseću aluminijsku podkonstukciju. Nevidljiva veza postiže se preciznim bušenjem konusnih otvora sa zadnje strane fasadnih ploča, u koje se montiraju Fischer ankeri koji se trajno fiksiraju mehaničkim i kemijskim putem, te se kasnije za njih vežu posebni, sistemski nosači kojima se radionički pripremljene ploče lako, brzo i prije svega sigurno fiksiraju na aluminijsku podkonstrukciju.

Jedna od osobnosti traventina je njegova specifična struktura, te se mora voditi računa o pravcu sjećenja prilikom proizvodnje ploča, kao i prilikom bušenja rupa i finalne montaže ankera. Drugi dio ventilirane fasade, postavljen kao obloga preko punih zidova, izveden je na VENT BOX sistemu podkonstrukcije, uz finalnu oblogu od CNC obrađenih Larson FR-B aluminijskih kompozitnih panela španjolskog proizvođača Alucoil.

Sva vanjska ulazna i balkonska vrata na objektu izvedena su u Tehnomarket LINEAL PLUS 62 sistemu, koji nudi odličan balans performansi i navedenog dizajna koji se odlično uklapa sa suvremenim konceptom objekta. Primjena Tehnomarketovih proizvoda nastavila se i u interijeru objekta, u formi unutrašnjih vrata i namjenski izrađenih staklenih pregrada, proizvedenih u TMH sistemu bez prekida termo mosta. Zanimljiv detalj ovih pregradnih zidova je direktan spoj staklenih panela u aluminijskom ramu, bez dodatnih vertikalnih profila, što ističe transparentnost i čiste linije interijera.

Mogućnost uvođenja specijalnih rješenja i kreiranja novih proizvoda za konkretnu namjenu kroz suradnju s Tehnomarketovim inženjerskim timom jedna je od stvari koja je omogućila vodećim arhitektima na projektu, gospodinu Mo Phala-i, jednom od direktora ARC Pratorie, da svoj koncept i inicijalni dizajn pretvori u jedan od najambicioznijih završenih projekata u regiji čitave zapadne Afrike. Projekt Ekobanke jasno nam pokazuje da domaći proizvodi, razvijeni i dizajnirani u Srbiji, i te kako mogu pronaći primjenu na velikim svjetskim objektima, što predstavlja izvrsne vijesti za naše arhitekte i građevinare.

TEHNOMARKET d.o.o.
TEHNOMARKET d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Dostupnost na području cijele Hrvatske.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi