Kuhinja je centralni prostor svakog doma, mjesto okupljana i topline, no često i izvor nereda. Odabir blok kuhinje je zato idealno rješenje jer nudi funkcionalnost i svojom jednostavnošću stvara sklad u prostoru.

Blok kuhinje su jedinstven proizvod u kojem su integrirani svi potrebni kuhinjski elementi. Najčešće su poredani u liniji ili u obliku slova „L“. Iako ne uključuju kuhinjske aparate, kreirani su tako da se aparati standardnih veličina vrlo jednostavno mogu u njih integrirati. Čak i najmanji kuhinjski blok ima predviđen prostor za sve aparate, koji omogućuju potpunu funkcionalnost. Pećnica i štednjak, odnosno ploča za kuhanje, uvijek će naći za sebe predviđen prostor u bloku. Često je to slučaj i s perilicom suđa, pogotovo ako u pitanju nisu manji modeli kuhinja, dok hladnjak može biti ugradbeni, ali i odvojen, baš kao i napa. 

Kompaktnost kuhinjskih blokova stvara dojam reda i čistoće. Iznimno su funkcionalni, a budući je u pitanju jedinstven proizvod, to uvelike olakšava čišćenje i održavanje kuhinje. Naime, hrana i mrvice ne mogu završiti između elemenata, što je najčešće slučaj kod kuhinja koje nisu u jednom komadu.

Korpusi kuhinjskih blokova su najčešće izrađeni od iverala, a fronte i radne ploče od iverice, MDF-a i melaminske folije. Raspored elemenata se često može prilagoditi željama kupca.

Detalji su često presudni

Budući kuhinjski blokovi imaju predviđen prostor za sve kuhinjske aparate te elemente kao što su sudoper i slavina, važno je voditi računa o veličini prilikom njihove kupnje, ali i materijalu te dizajnu. Jednostavni elementi za svakodnevnu upotrebu, kao što su sudoper i slavina, detalji su koji itekako mogu utjecati na cjelokupni dojam prostora i zato njihovom odabiru treba posvetiti malo više pažnje.

Nije svejedno kako su kuhinjski elementi unutar bloka poredani, a najvažnija stvar o kojoj treba voditi računa je „kuhinjski trokut“.  Naime, razmak između ključnih elemenata ne bi trebao biti manji od 120 centimetara jer to utječe na funkcionalnost prostora kuhinje, odnosno način kretanja njome.

Tri glavna elementa kuhinje su sudoper, ploča za kuhanje i hladnjak, a da bi bila funkcionalna trebaju biti blizu, no ipak ne i previše blizu.

Blok kuhinje su idealan odabir za manje stambene prostore i apartmane. No treba imati u vidu i da kuhinja u stambenom prostoru će zasigurno biti više korištena od one u vikendici te da vrijedi uložiti u njenu kvalitetu, odnosno dugotrajnost.

Na što treba paziti prilikom odabira kuhinje?

Ukoliko birate kuhinjski blok za studio, apartman ili neki drugi manji prostor, najvažnije je da bude funkcionalan i praktičan, odnosno da ima osnovne elemente, kao što su sudoper, ploča za kuhanje, hladnjak te skladišne jedinice. U manjim prostorima najvažnija je praktičnost. Zato u skladu s veličinom prostora treba odabrati elemente koji će pružiti najviše.

Odabir dizajna i boje kuhinje daje poseban pečat cijelom prostoru i progovara o estetici i karakteru samog vlasnika. Budući su kuhinje danas najčešće u otvorenom prostoru, treba voditi računa da se estetski uklope u ostali namještaj, odnosno da se kuhinja stilski nadovezuje na ostatak doma i stvara jedinstven prostor, koji je ugodan za boravljenje.

Za skučenije prostore najčešće se biraju kuhinje svjetlijih tonova jer daju dojam prozračnosti, dok u većim prostorima se lakše mogu uklopiti i kuhinje intenzivnijih i tamnijih boja.

Jednostavna i cjelovita kuhinja je baza, koja se estetski i funkcionalno nadograđuje malim kućanskim aparatima, kao što su kuhalo za vodu i toster te zidnim policama, koje mogu biti dodatni prostor za odlaganje, ali i za biljke i dekoracije.  

Istovremeno treba biti svjestan da ukoliko se radi o manjem prostoru, dodatni elementi mogu stvoriti dojam zagušenosti, stoga ne treba pretjerivati, odnosno u tom slučaju kućanske aparate i posuđe koje se ne koristi je bolje držati unutar zatvorenih jedinica bloka.

Bez obzira na veličinu vašeg prostora pri odabiru kuhinjskog bloka uvijek se treba voditi njegovom funkcionalnošću jer u pitanju je centralni dio životnog prostora, koji se često koristi. Upravo zato njegov odabir ne treba prepustiti slučaju.

Sponzorirani članak

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi