Polaganje tepiha u sobama

Hoteli su objekti koji dominiraju prostorom te su svojim zadivljujućim linijama prepoznatljivi u mnoštvu drugih zgrada bilo da se nalaze u urbanim prostorima ili turističkim mjestima. Vanjske konture hotela imaju za cilj impresionirati goste i dati im do znanja da će se u tom prostoru osjećati posebno, a to je ono što svi gosti hotela žele.

Osim smještaja, u hotelima pronalazimo nešto čega nema u svakodnevici, a što upotpunjuje osjećaj odmora ili nas priprema za poslovne izazove ako smo na poslovnom putu.

EKOLOŠKI HOTELI

U mnoštvu hotela koji su gostima na raspolaganju, ekološko odgovorni hoteli privlače turiste koji danas imaju veće zahtjeve i drugačije prioritete. Turisti danas za svoj novac traže dodatnu vrijednost uz smanjeni ekološki otisak, za što su spremni platiti više.

Kada oduzmemo vrijeme koje se provodi izvan hotela u nekoj destinaciji, najviše vremena u samom hotelu provodi se u hotelskoj sobi, pa tako današnje sobe nisu samo mjesta u kojima se prespava, već one nude mnoge sadržaje koji u potpunosti mogu zadovoljiti sve potrebe gostiju.

Zbog svega toga iznimno je važno i da kvaliteta zraka u sobi bude odgovarajuća, a time i da materijali koji su odabrani u interijeru imaju nisku emisiju hlapljivih organskih spojeva.


Polaganje prirodnog kamena u kupaonicama; 1 – betonska podloga; 2 – estrih Topcem Pronto; 3 – hidroizolacija Mapelastic AquaDefense + gumena traka Mapeband Easy; 4 – ljepilo Keraflex Maxi S1, 5 – masa za fugiranje Ultracolor Plus, 6 – masa za brtvljenje Mapesil LM, 7 – obloga od prirodnog kamena

Ekologija, stoga, osim resursa uključuje i upotrebu održivih i sigurnijih materijala te svijest o njihovu utjecaju na zdravlje ljudi. Sve se to mora uzeti u obzir tijekom izgradnje, održavanja kao i obnove objekta.

Brojni čimbenici mogu utjecati na kvalitetu zraka u zatvorenim prostorima: način na koji se upotrebljavaju i provjetravaju prostorije, proizvodi koji se koriste za čišćenje, namještaj, ali i građevinski proizvodi jer svi oni ispuštaju hlapljive organske spojeve (VOC) koji utječu na zrak u zatvorenim prostorima, a posljedično i na zdravlje ljudi!

PROIZVODI ZA PRIPREMU PODLOGE

U Mapei asortimanu proizvoda koje možemo ponuditi za hotele s naglaskom na sobe i unutarnje prostore nalaze se brojni proizvodi niske emisije hlapljivih organskih spojeva. Ako govorimo o estrihu, onda su tu veziva i gotove smjese za izradu estriha TOPCEM i MAPECEM (to jest, TOPCEM PRONTO/MAPECEM PRONTO) koji su certificirani kao EC1 PLUS, odnosno proizvodi s vrlo niskom emisijom hlapljivih organskih spojeva.

Oznake EC1 i EC1 PLUS izdaje GEV (Gemeinschaft Emissionskontrollierte Verlegewerkstoffe, Klebstoffe und Bauprodukte e.V.), udruženje za kontrolu emisija hlapljivih organskih spojeva proizvoda za polaganje podnih obloga, ljepila i materijala za građevinarstvo.

Hoteli koji koriste ekološki prihvatljive materijale imaju komparativne prednosti u odnosu na konkurenciju

NENADMAŠNA HIDROIZOLACIJA

Prije ugradnje pločica u mokrim prostorima na balkonima, terasama i bazenima potrebno je ugraditi polimer-cementnu hidroizolaciju MAPELASTIC.

Zanimljiva je činjenica da je MAPELASTIC-om, jednim od najprodavanijih polimer-cementnih hidroizolacija na svijetu, u posljednjih 30-ak godina hidroizolirano više od 350 milijuna m2 najrazličitijih površina, a klasificiran je kao EC1 PLUS – proizvod s vrlo niskom emisijom hlapljivih organskih spojeva, što ga čini neškodljivim za zdravlje izvođača i krajnjih korisnika prostora.

POLAGANJE KERAMIČKIH PLOČICA

Polaganje završnih obloga, bilo da se radi o keramičkim pločicama ili parketu odnosno tepihu, također se preporuča izvesti proizvodima s niskom emisijom hlapljivih organskih spojeva. Tako se, na primjer, polaganje keramičkih pločica može izvesti ljepilom KERAFLEX MAXI S1 ZERO kojim se može ugraditi većina pločica, a certificirano je oznakom EC1 PLUS.

Ujedno, ovo ljepilo nosi oznaku Low Dust, što znači da je tijekom njegova miješanja smanjen intenzitet prašenja, čime je posljedično izbjegnuto udisanje praha izvođača prilikom pripreme.


Vanjski bazeni; 1 – betonska podloga; 2 – mort Planitop Fast 330; 3 – hidroizolacija Mapelastic; 4 – mrežica Mapenet 150; 5 – hidroizolacija Mapelastic; 6 – ljepilo Ultralite S1; 7 – masa za fugiranje Kerapoxy Design; 8 – mozaik

POLAGANJE PARKETA I ELASTIČNIH PODNIH OBLOGA

Kada govorimo o parketima, gotovo svi Mapei proizvodi imaju niske emisije hlapljivih organskih spojeva. Međutim, možemo izdvojiti ljepilo ULTRABOND P990 1K, oznake EC1 PLUS koje smo koristili pri ugradnji parketa na svim značajnijim hotelima u Hrvatskoj.

Prilikom ugradnje tepiha ili elastičnih podnih obloga najprije je potrebno izravnati podlogu masom za izravnavanje. U tu svrhu najčešće primjenjujemo sustav koji uključuje temeljni premaz ECO PRIM T, koji je certificiran oznakom BLAUER ENGEL, i masu za izravnavanje ULTRAPLAN ECO, također nositeljicu iste oznake koja garantira iznimno nisku emisiju hlapljivih organskih spojeva.

Kvaliteta zraka unutarnjih prostora jedna je od pet glavnih prijetnji koje okoliš predstavlja za ljudsko zdravlje. procjenjuje se da tri milijuna ljudi u svijetu umire od posljedica onečišćenja zraka, što predstavlja oko 5 % ukupne smrtnosti godišnje!

Ova oznaka „plavog anđela" od drugih se sustava ocjenjivanja razlikuje po tome što ima različite razrede razvrstavanja proizvoda, ali samo jedan certifikat – proizvod jest ili nije u skladu sa zahtjevima oznake. Certifikat potvrđuje da proizvod ima vrlo nisku emisiju hlapljivih organskih spojeva i ne sadrži opasne tvari.

Pri ugradnji tepiha i elastičnih podnih obloga koristimo ljepila iz linije ULTRABOND ECO koja su redom niske emisije hlapljivih organskih spojeva, čime se čuva zdravlje podopolagača i krajnjih korisnika prostora.


Fasadno-toplinski sustav Mapetherm; 1 – mort Mapegrout 430; 2 – mort za lijepljenje i armiranje Mapetherm AR1 GG; 3 – toplinska izolacija Mapetherm EPS; 4 – mort za lijepljenje i armiranje Mapetherm AR1 GG; 5 – mrežica Mapetherm Net; 6 – temeljni premaz Quarzolite Base Coat; 7 – završna dekorativna žbuka Quarzolite Tonachino

DEKORATIVNE, ZAŠTITNE I ZAVRŠNE POVRŠINE

U navedenom kontekstu ne smijemo zaboraviti spomenuti i završne dekorativne sustave. Jedan od najatraktivnijih sustava – ULTRATOP LOFT koji se često koristi u interijerima hotela, klasificiran je kao proizvod s niskom emisijom hlapljivih organskih spojeva prema strogim standardima njemačkog instituta za graditeljstvo – DIBt (Deutsches Institut für Bautechnik).

Osim toga, i sustavi unutarnjih završnih boja iz linija COLORITE i DURSILITE također imaju niske emisije hlapljivih organskih spojeva, čime doprinose kvaliteti zraka u zatvorenom prostoru.

PREMA ODGOVORNOJ I ODRŽIVOJ TURISTIČKOJ BUDUĆNOSTI

U današnjem svijetu turizma, ali i svijetu općenito, jako je važno imati dobar imidž. Gosti i klijenti sve se detaljnije informiraju o smještaju te analiziraju mnoštvo informacija koje su im danas dostupnije nego ikad.

Stoga hoteli koji koriste ekološki prihvatljive materijale postaju konkurentniji na tržištu i imaju komparativne prednosti u odnosu na konkurenciju. Pri pravilnom odabiru materijala za gradnju i sanaciju hotela investitorima, projektantima i izvođačima na raspolaganju je Odjel tehnike Mapei Croatia.

U opisu našeg posla je i izlazak na teren i izrada optimalnog tehnološkog rješenja koje će uključiti ekološke komponente materijala i pomoći u realizaciji ciljeva. Imati partnera koji može ponuditi lepezu ekoloških rješenja za hotele od temelja do krova definitivno je naša prednost i naša svakodnevna misija.

Za više informacija posjetite www.mapei.hr i www.mapei.com

Pratite nas na društvenim mrežama Facebooku i Instagramu.
Pratite Mapei Croatia TV na YouTubeu.

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području Zagreba i Zagrebačke županije.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi