Da li ste se ikada pitali, što to znači kad proizvođač toplinske izolacije tvrdi da njegov materijal ima 95% zatvorene ćelije? Taj podatak pri izboru toplinske izolacije za vaš dom, ne biste smjeli samo tako zanemariti, jer o tome ovisi puno stvari.

Za sve dodatne informacije kontaktirajte gđu. Tanju Herr putem telefona 091/ 46 66 015

Površinska obrada, kao i rezani rubovi ostavljaju površinske ćelije otvorene što utječe na određena ograničenja upotrebe pojedinih vrsta XPS ploča. U osnovi, površina može biti glatka ili reljefna, što određuju gdje se taj materijal upotrebljava: u tlu ili na krovu, gdje se ugrađuju glatke ploče ili na fasadi odnosno njenim dijelovima, poput podnožja zida (tzv. sokl) ili armirano-betonskim serklažima, (kao izgubljena oplata) gdje se obavezno koristi obrađena ploča (brušena ili reljefna: tzv. napoitanka).

Kako bismo lakše predočili ovu tvrdnju, pokusom smo odlučili pokazati razliku između materijala otvorenih ćelija, i toplinske izolacije zatvorenih ćelija – sve ostale faktore, kao što su veličina ćelija, tlačna čvrstoća materijala i slično, zanemarimo na tren.

U glavnoj su ulozi FIBRANxps i EPS

Napomena: Tirkizni uzorak lijevo predstavlja FIBRANxps, dok bijeli uzorak desno predstavlja EPS.

Za potrebe pokusa smo napravili dva uzorka istih dimenzija, kocku stranice 5 cm i u nju smo medicinskom iglom, uštrcavali obojenu tekućinu.

U gornjem videu možemo primijetiti da u i kroz bijeli uzorak EPS-a tekućina penetrira, dok na tirkiznom uzorku FIBRANxps nema prodora tekućina. Razlog tome je što između ćelija nema prostora kroz koji bi tekućina mogla prodrijeti, zato se vraća natrag uz iglu.

Takav materijal zatvorenih ćelija, kao što je FIBRANxps, možemo ugraditi s vanjske, vodi i vlazi izložene hidroizolacije, jer materijal neće upiti vodu niti vlagu, što za EPS ne možemo tvrditi.

Još dva dodatna objašnjenja.

  • 1. Zašto stavljamo toplinsku izolaciju s vanjske strane hidroizolacije? Da ju zaštitimo od mehaničkih oštećenja, temperaturnih utjecaja, ubrzanog starenja i sl.
  • 2. Gdje ugrađujemo toplinsku izolaciju izvan s vanjske strane hidroizolacije? Na podrumskim zidovima, temeljima, ispod temeljne ploče i na ravnim krovovima.
FIBRAN d.o.o.
FIBRAN d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja na području cijele Hrvatske.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi