Tehnika galvanske katodne zaštite temelji se na spajanju dvaju metala s dvama različitim prirodnim potencijalima – ugljičnog čelika, od kojeg su načinjene armaturne šipke, i cinka u anodama. Povezivanjem dvaju metala, zahvaljujući funkciji elektrolita koju obavlja beton ili sanacijski mort, generira se istosmjerna struja koja omogućuje zaštitu čelika od korozije. Metal s većim negativnim električnim potencijalom oksidira štiteći metal s manjim negativnim potencijalom koji postaje pasivan.

Anoda cinka MAPESHIELD s vremenom oksidira, „žrtvuje“ se u korist armature unutar betona odgađajući ili zaustavljajući proces korozije, čime se značajno povećava trajnost građevine. Nadalje, zahvaljujući električnom naponu koji posjeduju, anode imaju sposobnost privlačenja klorida koji uklanjaju s armaturnih šipki uz dobrodošao protukorozivan učinak.

Aspekt koji karakterizira i povećava funkcionalnost MAPESHIELD anoda jest vrsta elektrolita kojim su obložene. Riječ je o materijalu nastalom od provodljiva akrilna veziva i regulatora pH vrijednosti koji omogućuje da cink ne postane pasivan u alkalnom okruženju kao u betonu, čime se izbjegava i loše funkcioniranje anode.

Nadalje, ovaj posebni elektrolit osigurava stalnu učinkovitost, čak i u okruženjima slabe vlažnosti. Određivanje položaja MAPESHIELD-a mora se izvesti na osnovi gustoće armature. Ona se izračunava kao omjer površine čelika koji se želi zaštititi i izložene površine betona koja dolazi u kontakt s okolinom, no uzimaju se u obzir i geometrija te izloženost građevine djelovanju agresivnih čimbenika.

MAPESHIELD anode imaju brojne prednosti; mogu se koristiti na novim (prevencija) i starim (zaštita) strukturama, mogu se postaviti selektivno precizno, odnosno samo na područja građevine s najvišim rizikom od korozije. Isto tako, ne zahtijevaju održavanje tijekom svog normalnog vijeka trajanja te je moguće nadzirati njihov rad ugradnjom jednostavnog sustava upravljanja.

Detalj spoja između armature i MAPESHIELD-a izveden pocinčanom šipkom s navojem zavarenom na armaturu 

ANODE MAPESHIELD I I MAPESHIELD E MAPESHIELD

MAPESHIELD I su anode sastavljene od posebne jezgre cinka koja, sukladno masi, omogućuje povećanje korisne zaštitne površine. To je karakteristika koja, u kombinaciji s posebnim elektrolitskim vodljivim materijalom kojim je prekrivena, čini ovaj proizvod ne samo vrlo učinkovitim nego i dugotrajnim.

Postoje četiri različite vrste unutarnjih galvanskih anoda koje se međusobno razlikuju po veličini i masi cinka, pa mogu zajamčiti zaštitu većine armiranobetonskih konstrukcija. Anode se pričvršćuju na armaturu prije izvođenja lijevanja betona ili prije nanošenja sanacijskog morta.

MAPESHIELD E je samoljepljiva traka od cinka koja se stavlja izravno na betonsku površinu. Primjena je jednostavna i brza – dovoljno je ukloniti zaštitni film i pritisnuti foliju na betonsku površinu. Traka se mora povezati s armaturom električnim spojevima koji su prethodno pričvršćeni na samu armaturu. MAPESHIELD anode izrađene su u skladu s normom ISO 12696 „Katodna zaštita čelika u betonu“ prema metodi depolarizacije armaturnog čelika.

Za više informacija posjetite www.mapei.hr i www.mapei.com

Pratite nas na društvenim mrežama Facebooku i Instagramu.
Pratite Mapei Croatia TV na YouTubeu.

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području cijele Hrvatske.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi