Pogledajte upute i u akciju!

U nastavku je popis stvari za gradnju, ali i vizualni prikaz načina na koji naši majstori rade balkonske ograde sa Ytong materijalima. Vidjet ćete, nije teško!

  • Ytong zidne ploče debljine 10, 12,5 ili 15 cm (preporučujemo ZP 15 cm)
  • Ytong tankoslojni mort
  • Produžni mort
  • Poliuretanska pjena za popunjavanje dilatacija
  • Elastična sidra
  • Alat: lopatica za nanošenje morta (iste debljine kao što je odabrana Ytong zidna ploča), pila, miješalica za pripremu morta, kanta
  • Za izvođenje armirano betonskih vertikalnih serklaža – armaturna šipka fi 10 mm i cementni mort

I vaša kuća može plijeniti pažnju dopadljivom balkonskom ogradom. Ako ju još i sami napravite, evo razloga za ponos vlasnika!

Estetika i sigurnost – odaberite oboje

Izvesti ogradu na balkonu ili terasi možete u različitim oblicima. Upotrijebite li Ytong zidne ploče dati mašti na volju i kombinirati ih sa staklom, nehrđajućim čelikom, drvom i sličnim. Granica je vaša mašta!

Važno je samo da odaberete ploče za zidanje primjerene debljine i napravite vertikalne i horizontalne armirano betonske serklaže. Izvođenje je prilično jednostavno.

Postupak po fazama i sa detaljima

1. Prvi red ploča položite neposredno na betonsku ploču balkona ili terase. Zidati možete i na keramičke pločice ili kamen, no površina treba biti kompaktna i ravna. Zidanje se odvija jednako kao kod pregradnog zida – prvi red na produžni mort, a svaki sljedeći se zida Ytong tankoslojnim mortom.

2. Na svaka dva metra balkonske ograde stavite vertikalni armirano betonski serklaž/ukrutu. Ytong zidne ploče nemaju rupe za armirano betonske vertikalne serklaže, zato ih jednostavno izbušite svrdlom za izradu utičnica (npr. B070). Presjek armature u vertikalnoj ukruti neka bude 10 mm. Dovoljna je jedna armaturna šipka. Na vrhu ograde izradite utor za horizontalnu armirano betonsku ukrutu u koju morate položiti dvije armaturne šipke promjera 10 mm.

3. Sve zajedno zalijte s cementnim mortom (1:3).

Ako ne želite da se elementi ukrute vide…

Ako ćete se odlučiti za klasične AB ukrute – dakle oplata + armatura + beton, postoji velika vjerojatnost da će kasnije biti vidljive na završnom sloju. U tom se slučaju preporuča prije nanosa armiranog te završnog sloja površinu ograde obložiti izolacijskim pločama.

4. Na mjestima gdje ograda dotiče vanjski zid objekta izradite dilataciju, tj. balkonsku ogradu završite 1 cm od zida u koji morate ogradu pričvrstiti elastičnim sidrima. Nastalu dilataciju popunite poliuretanskom pjenom.

5. Završna obrada je jednostavna – ogradu prvo premažite impregnacijom, zatim izradite armirani sloj, a nakon toga i završni sloj.

6. Gornji dio vaše nove ograde ne zaboravite zaštititi oblogom koja može biti od keramike, kamena ili sličnog, po vašoj volji i ukusu

YTONG POROBETON d.o.o.
YTONG POROBETON d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Gradnja kuća na području cijele Hrvatske
{{ errors . name[0] }}
{{ errors . email[0] }}
{{ errors . location[0] }}
{{ errors . phone[0] }}
{{ errors . message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi