Kompleks Westgate u Splitu čine dva impresivna tornja smještena na raskrižju ulica Domovinskog rata i Dubrovačke, glavnih prometnica koje vode prema središtu grada. Projekt je autorsko djelo Otte Barića čiji je dizajn prepoznat i nagrađen uglednom nagradom European Property Award u kategoriji visokogradnje poslovne namjene. U kratkom vremenu kompleks je postao prepoznatljivim simbolom grada. Tornjevi se ističu kao jasni oblici koji podsjećaju na kristalne strukture, dok kombinacija stakla i bijelih vertikala stvara kontrast prema plavoj horizontali Kaštelanskog zaljeva u daljini.

Kompleks Westgate sastoji se od dvaju objekata. Prvi toranj visok je 55 metara i ima četiri podzemne i 12 nadzemnih etaža. Drugi je objekt prvotno projektiran sa 17 nadzemnih etaža, no kasnijim nadopunama glavnog i izvedbenog projekta izrastao je u najviši neboder u Hrvatskoj s impresivnih 27 nadzemnih etaža i ukupnom visinom od 135 metara. Iznad 17. etaže smjestio se prvi hotel u Hrvatskoj u sklopu prestižnog lanca Marriott, dok su niže etaže rezervirane za poslovne prostore. Neboderi su trokutastog tlocrta i zaobljenih vrhova, a dodatnu vrijednost daje Dioklecijanov akvedukt iz 4. stoljeća koji je u potpunosti sačuvan te u punoj dužini izložen uz sjeverni bok nebodera.

Reprofilacija podloge

U prostorima hotela Marriott bilo je potrebno reprofilirati podlogu zbog neravnina, odnosno zbog polaganja velikoformatnih porculanskih pločica različitih dimenzija. Na dijelovima evakuacijskih stubišta kontrola ravnosti podloge prema ISO 7976-1:989 pokazala je odstupanja u debljinama ovisno o poziciji poprečnog presjeka. Kao idealan mort za zaglađivanje sukladno potrebnim debljinama odabran je ADESILEX P4 kojim su otklonjeni lokalni nedostaci uz adekvatnu pripremu armiranobetonske podloge evakuacijskog stubišta. Uslijedila je dodatna kontrola ravnosti te polaganje porculanskih pločica razreda protukliznosti R11 prema EN 14441.

Polaganje pločica

Za polaganje pločica korišteno je deformabilno cementno ljepilo plastične i tiksotropne konzistencije KERAFLEX EXTRA S1 ZERO, klasificirano kao C2E S1 i C2TE S1 prema EN 12004. Ovo ljepilo idealno je za korištenje na horizontalnim i vertikalnim površinama. Ima produženo otvoreno vrijeme vezanja, vrlo nisku emisiju hlapljivih organskih spojeva i kompenziranu emisiju stakleničkih plinova.

Mogućnost podešavanja klasifikacije ljepila ovisno o količini vode koja se u njega dodaje bez ugrožavanja fizikalno-mehaničkih karakteristika dodatna je pogodnost za izvođača kao i mogućnost prilagodbe ovisno o poziciji na kojoj se radovi izvode. Nakon 24 sata i potrebnog vremena sazrijevanja ljepila započelo se s fugiranjem, za što je korištena visokovrijedna cementna masa KERACOLOR FF uz tekući polimerni dodatak FUGOLASTIC koji je dodatno poboljšao koheziju, vodoodbojnost i duktilnost mase za fugiranje.

Svi vertikalni i horizontalni spojevi obrađeni su visokofleksibilnom poliuretanskom masom MAPEFLEX PU 45 FT uz prethodno nanošenje temeljnog premaza PRIMER FD. Mokri čvorovi hotelskih soba, uredskih kupaonica i wellnessa, nakon pravilno izvedenih plivajućih estriha, hidroizolirani su dvokomponentnim polimer- cementnim mortom uz obradu detalja gumenim polipropilenskim trakama.

Završno se pristupilo polaganju visokovrijedne porculanske keramike dimenzija 60 x 60 i 90 x 90 cm debljine 1 cm, razreda protukliznosti R12 prema EN 14441. I ovdje je za polaganje pločica korišten KERAFLEX EXTRA S1 ZERO, a nakon lijepljenja uslijedilo je fugiranje dvokomponentnom epoksidnom masom KERAPOXY EASY DESIGN izuzetnih tehničko-mehaničkih karakteristika za fuge debljine 1 – 15 mm. Svi spojevi horizontalnih i vertikalnih ploha obrađeni su silikonskom masom MAPESIL AC uz upotrebu temeljnog premaza PRIMER FD.

TEHNIČKI PODACI

 • Westgate – Tower B, Split
 • Godina izgradnje: 2017. – 2023. godine
 • Investitor: Westgate Tower d.o.o., Split
 • Projektant: Otto Barić, dipl. ing. arh.
 • Glavni izvođač radova: Eastgate d.o.o., Zagreb
 • Voditelji gradilišta: Tomislav Vuletić, dipl. ing. građ., Davor Pavlov, dipl. ing. građ., Marijo Grabovac, dipl. ing. građ., Luka Bartulić, ing. građ.
 • Glavni nadzor: MB plan, Zagreb
 • Mapei distributeri: Petrić Gradnja d.o.o., Zadar, Spegra inženjering d.o.o., Split
 • Mapei koordinator: Antonijo Jukić, mag ing. aedif.

PROIZVODI MAPEI

 • Reprofilacija podloge: Adesilex P4
 • Polaganje pločica i fugiranje: Fugolastic, Keracolor FF, Keraflex Extra S1 Zero, Kerapoxy Easy Design, Mapeflex PU 45 FT, Mapesil AC, Primer FD

Pratite nas na društvenim mrežama Facebooku i Instagramu.
Pratite Mapei Croatia TV na YouTubeu.

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području cijele Hrvatske.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi