Sve sunčaniji i duži dani većinu ljudi mame na boravak u prirodi. Toplina sunca i miris proljetnog cvijeća idealan je spoj za opuštanje od svakodnevnih stresnih situacija. Za one koji se žele u potpunosti odmaknuti od svakodnevnice i pobjeći na neko drugačije mjesto, idealno rješenje je njihov antistresni vrt. U svijetu uređenja vrtova sve više se koriste egzotična uređenja koja vrt pretvaraju u zbirku prirodnih ljepota i splet kreativnih vještina vlasnika vrta.

Kada se govori o antistresnom vrtu, većina će pomisliti na bogate, poprilično raskošne i komplicirano uređene vrtove, no trendovi uređenja ovakvih vrtova su upravo suprotni. Pribjegavajući antistresnom uređenju vrta, kao najčešći primjer se uzimaju japanski vrtovi. Oni su već tisućljećima poznati diljem svijeta kao oaze mira, ljepote i zdravlja. Baza njihovog uređenja je balans između ta tri elementa. Rajski vrtovi Zemlje izlazećeg sunca spoj su jednostavnosti, detalja i duhovnosti, odnosno misterije. Budući da su japanski vrtovi prije svega predstavljali mjesta za revitalizaciju duha i tijela, njihovo uređenje ne zahtjeva puno šarenila. U uređenju ovog vrta pribjegava se korištenju zelenog bilja te manjih grmolikih biljaka poput ruža ili drva magnolije.

U dekoriranju japanskog vrta veliku ulogu ima voda, što znači da se u jednom djelu vrta treba nalaziti izvor vode bilo u obliku fontane, mini potoka ili ribnjaka. Temeljni dekorativni elementi japanskog vrta, osim vode, su azijske biljke, kamenje; jednostavne teksture koje čine sliku vrta cjelovitom. Japanski vrt jedinstvena je slika koja je vođena jednim motivom od početka do kraja vrta. Za razliku od europskih vrtova koji se često pretvaraju u nepregledne rasadnike raznog bilja i vrtnog dekora, japanski vrtovi slijede svoju misiju. Pri uređenju ovog vrta tema može biti boja ili oblik.

Jedinstvenost japanskog vrta je i u njegovoj mističnosti, dramatici neotkrivenog. Mističnost se postiže sa nizom manjih krivudavih stazica koje vode u različitim smjerovima do skrovitih mjesta zaklonjenih grmolikim biljem. Vrtovi mira i opuštanja podržavaju prirodnu dekoraciju stoga, želi li se u neki dio vrta ubaciti stol sa stolicama, preporučljivo je koristiti materijale poput bambusa, kamena ili drva. Stazice koje vode do skrovitih mjesta za odmor popločene su kamenjem ili posipane šljunkom. Budući da je voda element opuštanja i čišćenja, u ovakvim vrtovima često se nađu umjetni potočići. Dekoracije radi, zanimljivo je te male potočiće premostiti drvenim mostićima koji će cijelom vrtu dati posebnu čar i pretvoriti ga u jedan novi svijet.

Biljke

Budući da je cilj japanskih vrtova opuštanje i sjedinjenje duha i tijela, u njihovoj dekoraciji nisu zastupljene velike količine šarenog bilja. Pri odabiru bilja većinom se koriste drva i grmolike biljke koje imaju puno lišća, a manje cvijeća.

Najčešće biljke koje krase japanske vrtove su bambus, divlja trešnja, bor, a može se zasaditi još i drvo magnolije, breze, grmovi bijelih ili blago rozih ruža i drvo bazge koje će vrtu dati i poseban miris. Kod odabira bilja poželjno je koristiti i biljke koje svojim eteričnim mirisom poboljšavaju psihosomatsko stanje čovjeka. Među ljekovite saveznike japanskog vrta svakako se mogu svrstati majčina dušica, ružmarin, lavanda i borovica.

Detalji

Kako je već navedeno japanski vrtovi ne „trpe" jake detalje poput vrtnih patuljaka i slično, no ako ipak želite svom vrtu dati poseban štih, moguće je u skrovite dijelove vrta postaviti male glinene figurice kornjače, kamenog Buddhe ili velike kamene vaze u koje možete s vremena na vrijeme narezati živo cvijeće ili staviti velike svijeće. Posebnu čar japanskim vrtovima u večernjim satima daju japanske lampe ili lampioni koje izgledaju poput velikih svjetlećih oblaka koji vise sa krošanja drveća i daju vrtu čaroban ugođaj. Prilikom uređenja japanskog vrta najvažnije je voditi računa o jednostavnosti. Što jednostavnije to bolje, bez previše boja i „umjetnih" dodataka. Japanci poštuju balans čovjeka i prirode stoga je glavna mudrost uređenja japanskog vrta koristiti isključivo prirodne teksture.

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi