Ljepota vrta oduvijek je bila od velikog značaja za uređenje eksterijera. Prekrasni vrtovi krasili su palače brojnih careva i kraljeva, a njihova maštovitost i ekstravagancija bila je dokaz moći vlasnika. U suvremenom svijetu, svijest o uređenju vrtova i parkova povezana je prvenstveno sa željom čovjeka za mjestom u kojem će se relaksirati i uživati tj. pobjeći od stresne svakodnevnice.

I dok su kraljevske vrtove i parkove, poput Belvederskih vrtova u Vatikanu ili perivoja dvorca Versaille, krasile najegzotičnije ukrasne biljke, suvremeni vrtovi satkani su od svih vrsta biljaka. Spoj ljepote i praktičnosti u vrtovima budućnosti ogleda se u primjeni ukrasnog, začinskog bilja te povrća i voća. Danas gotovo više nema biljke koja se ne može iskoristiti za ukrašavanje vrta.

Sva ljepota ljudske kreativnosti u uređenju vrta ove godine prikazana je na tridesetoj izložbi vrtova u gradu Schwerinsk, Istočna Njemačka. Tematika vrtova koji okružuju obale Schwerinskog jezera uistinu je raznolika. Tu šaroliku cjelinu krase vrtna zdanja poput replike baroknog parka u Nymphenburgu ili parka kraljice Elizabete u Vancouveru. Nadmetanju u raznolikosti materijala, bilja i vrtnih ukrasa, fontana, malih jezerca i kamenih skulptura nema kraja.

Vrata izložbe „Posebnosti vrta 21. stoljeća" otvorena su u travnju ove godine, a u ljepoti najljepših vrtlarskih uradaka može se uživati do početka listopada kad se vrata izložbe zatvaraju i pripremaju nove postave za iduću sezonu. Najveća atrakcija ove izložbe, osim baroknih i egzotičnih vrtova svakako je kuhinjski vrtni centar gdje su svi izložbeni vrtovi sačinjeni od začinskog bilja, voća i povrća.

Kuhinjski vrtovi predstavljaju pravo zadovoljstvo za sva osjetila jer, osim ljepote ugodne oku, vlasnici ovih vrtova moći će udovoljiti i osjetilu mirisa i okusa. Specifičnost mješavine začinskog bilja koje širi ugodan miris u svom punom cvatu, dizajneri vrtova iskoristili su u izradi vrhunskog vrtnog specijaliteta. Kuhinjski vrtovi ili kako ih se još naziva mješoviti vrtovi najbolje su rješenje za suvremene vrtove tj. sve one koji žive u gradovima i nemaju dovoljno mjesta za uređenje ukrasnog i gastro vrta. Uz slobodu kombinacije ukrasnog i jestivog bilja dobiva se vrt koji zadovoljava sve zahtjeve urbanog čovjeka i na malo prostora može se stvoriti vlastiti Park Champ de Mars.

Za sve one koji nisu u mogućnosti posjetiti sajam vrtova u gradu Schwerinsku nudimo virtualnu šetnju vrtovima budućnosti.


Kraljevski perivoj


Ekstravagancija


Priča budućnosti


Vrt za sjećanje


Sve u jednom tanjuru


Ljepota začina


Bakin vrt

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi