Ležati kraj vode, uživati u suncu, s vremena na vrijeme bućnuti u vodu; uistinu, bazen u vrtu može produžiti doživljaj godišnjeg odmora na gotovo 6 mjeseci.

Bazen u vlastitom vrtu više nije preveliki luksuz, s obzirom na to da se jednostavne izvedbe mogu naći na tržištu već za 1.000 eura – uz ugradnju protustrujne naprave, dovoljno je osigurati 3 × 6 m za uživanje u njegovim blagodatima. Pored zidanih i betoniranih, postoje i PVC bazeni. Jeftinije verzije sastoje se od lakiranog ili obloženog lima na koji je pričvršćena folija.

Što je više sunca, duže se može uživati u kupanju. Bazeni koji nemaju ugrađeno grijanje, omogućavaju kupanje 2 – 3 mjeseca tijekom godine, a grijani do 6 mjeseci. Kod solarnog grijanja, kvadratni metar vodene površine treba kvadratni metar površine kolektora. Dobro izolirani gornji pokrivač bazena prepolovljuje potrebnu kvadraturu kolektora jer štiti od isparavanja i gubitka topline. Dodatno osiguranje sprečava neželjene padove djece i kućnih ljubimaca.

Bazen smješten na terasi pokraj kuće zaštićen je od vjetra i neželjenih pogleda. Tehnička pomagala mogu pri tome biti smještena u podrumu, a solarni sustav na krovu. Zidovi kuće štite od znatiželjnih pogleda, stabla također, ali pri tome treba obratiti pažnju da bazen nije smješten u hladovini i da ga lišće, korijenje i pelud ne zagađuju ili ne oštećuju na bilo koji način.

U velikim vrtovima bazen može biti smješten na većoj udaljenosti od kuće, na posebnoj terasi i sa zasebnom svlačionicom. U svakom slučaju, potrebno je izgraditi prostoriju za tehniku, zaštićenu od mraza i zime sa priključcima za struju i vodu. Dobar i širok puteljak oko bazena štiti od lišća i nečistoće, a zimzeleno drveće čini prirodnu zaštitu.

Za održavanje čistoće koristi se pročišćivač koji je pumpom spojen na filtar, a pročišćena voda vraća se ponovo u bazen. Alternativa su žljebovi kod kojih voda u bazenu mora prelaziti rub – međutim takav način je poprilično skup i zahtjeva više slobodnog prostora.

Planiranje bazena istovremeno s gradnjom objekta osigurava njegovu laganu i jednostavnu integraciju zajedno sa svim tehničkim potrepštinama. Srećom, jednostavnije varijante se mogu i kasnije bez većih problema ugraditi.

Izvor: magazin Hausbau

PRETPLATA I STARI BROJEVI:
Za informacije o pretplati i povoljnoj kupnji starih, ali uvijek s idejama aktualnih brojeva naših izdanja kontaktirajte nas putem niže navedenih podataka ili kontakt obrasca.

PONOVO TRI d.o.o.
PONOVO TRI d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

{{ errors . name[0] }}
{{ errors . email[0] }}
{{ errors . location[0] }}
{{ errors . phone[0] }}
{{ errors . message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan!

Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi