Ako još niste, sada je zadnji čas da balkon, prozore ili vrt ukrasite visećim vrtovima tj. visećim košarama. Što su to viseće košare? To su praktično i vrlo lijepo rješenje za uzgajanje biljaka (cvijeća) tamo gdje za njih nema ili ima vrlo malo mjesta, a sadrže jednogodišnje biljke koje na jesen moramo odstraniti kako bi u proljeće posadili nove.

Izbor posude

Posuda za viseću košaru može biti od raznih materijala: pletena, žičana, glinena, drvena, metalna, a može biti i različitih oblika: okrugla, četvrtasta, valjkasta… Prije nego li izaberete posudu, morate znati gdje ćete je postaviti jer u skladu s tim će biti izbor.

Pazite i na veličinu jer ako je premala, brzo će ishlapiti voda i često ćete je morati zalijevati, a ako je prevelika, bit će teška i s njom ćete teško manipulirati.

Izbor cvijeća

U košare možete posaditi mnogo različitog cvijeća, u nebrojeno mnogo kombinacija. Možda ipak za početak, da se ne bi razočarali, počnite s jednom vrstom u jednoj košari, a kad steknete malo iskustva, već iduće proljeće možete kombinirati više cvijeća u istoj košari.

Za prostore sa mnogo sunca preporuka su: sporiš, tuljasti plamenac, patuljasti neveni, pelargonija, lobelija, slak…

Za sjenovita mjesta preporuka su: begonije, fuksije, asparagus… Možete u košare zasaditi i trajnice poput bršljana, paprati ili zimzelena kako bi cijelu godinu imali zelenilo oko kuće, a možete ih i kombinirati s jednogodišnjim biljkama.

Priprema košare

Kada ste nabavili košaru ili više njih, pripremite ih za sadnju biljaka tako da unutarnji dio presvučete plastičnom folijom (može i vreća za smeće), a na dnu izbušite nekoliko rupa za nesmetano otjecanje viška vode. U košaru zatim dodajte kompost za lončanice i sadite biljke (koje ste prethodno kupili na tržnici ili vrtnom centru) od vanjskog ruba prema unutra.

Više biljke i one koje rastu uspravno postavite u sredinu, a one niže i povijuše (puzavice) uz vanjski rub. Kada ste sve posadili, košare dobro zalijte i ostavite na zračnom i hladnijem mjestu kako bi se biljke oporavile i prilagodile novoj okolini.

Smještaj košare

Visećim košarama najbrže možete urediti i razveseliti prostor kao što je trijem, balkon, ulaz u predvorje, ispod/pokraj prozora itd. Imaju jednak učinak kao i cvjetni aranžmani, ali ne ostavljaju dojam nepokretnog već se mijenjaju dok rastu uz stalno mijenjanje boja. Osigurajte im dovoljno svjetla i pazite da nisu na propuhu, a objesite ih na pripremljene kuke, klinove ili jednostavno pažljivo zavežite za neki čvrsti postojeći predmet (ograda balkona npr.)

Njega i održavanje

Potrebno je često obraćati pažnju na košare i zalijevati i dohranjivati biljke. Dohranjivanje se vrši tekućim gnojivom – jednom do dva puta mjesečno. Kada nabavite umjetno gnojivo, pažljivo pročitajte upute. Zalijevanje se obavlja češće tj. prema potrebi. Najjednostavnija provjera je da u košaru (u kompost) gurnete prst i ako je suh, dobro zalijte. Slobodno otkinite suho i bolesno lišće, a ako vam se učini da je košara praznjikava ili vam se ne sviđa, slobodno u bilo koje vrijeme dosadite nove biljke.

Izvor: www.uredisvojdom.com

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi