Za Mapeijeve tehnologe i inženjere važno je da rade zajedno s arhitektima i pružaju im podršku od faze projektiranja do izvođenja radova na gradilištu. Konkretan primjer ovakvog rada bila je suradnja s arhitektom Erichom Milaneseom iz projektantskog ureda Milanese Architects Office, koji je radio na projektiranju i izgradnji rezidencijalne vile u Santa Lucia di Piave, nedaleko od Trevisa u sjevernoj Italiji.

Jedan od ciljeva projekta bio je da rubovi krova budu poravnati s vanjskim zidovima koji su kombinacija vanjske izolacije i predgotovljenih blokova s prorezima kako bi cijeli sklop krov – zid formirao neku vrstu „jednolike kutije“. Nakon temeljite analize konstrukcije i koordinacije s projektantom Mapei je predložio najprikladnije sustave za različite faze i namjene.

Krov zgrade hidroizoliran je polimer-cementnim mortom MAPELASTIC SMART ojačanim tkaninom od netkanih polipropilenskih vlakana MAPETEX SEL

Krov vile

Betonska ploča krova hidroizolirana je slojem samoljepljive bitumenske membrane. Na nju su potom položene izolacijske ploče prije izlijevanja konačnog betona debljine 20 cm. Postojeća betonska podloga prebrušena je, a zatim je nanesen sloj temeljnog premaza PRIMER 3296 koji je razrijeđen vodom u omjeru 1:1.

Za hidroizolaciju je odabran dvokomponentni visokofleksibilni cementni mort MAPELASTIC SMART. Kako bi se poboljšala njegova svojstva premoštenja pukotina, u prvi sloj hidroizolacije MAPELASTIC SMART položena je netkana polipropilenska tkanina MAPETEX SEL, namijenjena ojačanju vodonepropusnih sustava.

Krov je zaštićen ELASTOCOLOR WATERPROOF bojom

Nakon što su površine krova obrađene, obojene su i zaštićene ELASTOCOLOR-om WATERPROOF, fleksibilnom bojom na bazi akrilne smole u vodenoj disperziji. Posebna pažnja posvećena je spojevima između čeličnih oluka i krova te između krovnih prozora i ventilacijskih otvora na krovu.

Svi metalni elementi i okovi prebrušeni su, a zatim je na njih nanesen sloj dvokomponentnog epoksidnog ljepila EPORIP. Potom je, nakon posipavanja površine pijeskom QUARTZ 1,2, izvedena hidroizolacija kako je gore opisano.

Posebna pažnja posvećena je spojevima između čeličnih oluka i krova

Vanjska toplinska izolacija

Vanjska izolacija izvedena je od izolacijskih ploča od ekspandiranog polistirena MAPETHERM EPS debljine 14 cm i jednokomponentnog cementnog morta grube teksture MAPETHERM AR1 GG. Najprije je na površine nanesen MAPETHERM AR1 GG, u čiji je prvi sloj položena alkalnootporna mrežica od staklenih vlakana MAPENET 150, a zatim i sloj fleksibilne žbuke ojačane vlaknima MAPETHERM FLEX RP, izrazito otporne na udarce.

Kako bi se poboljšala otpornost površine na naprezanja uzrokovana temperaturnim oscilacijama i malim pomacima, u sloj MAPETHERM-a FLEX RP položena je alkalnootporna mrežica od staklenih vlakana ELASTOCOLOR NET.

Sustav toplinske izolacije izveden je sustavom Mapetherm EPS

Završno je nanesen sloj vodonepropusne akrilne boje ELASTOCOLOR WATERPROOF. PJEŠAČKE STAZE I UNUTARNJE PODNE OBLOGE Pješačke staze izvan vile i vanjski prostori hidroizolirani su dvokomponentnim, brzosušećim, elastičnim polimer-cementnim mortom MAPELASTIC TURBO, armiranom mrežicom od staklenih vlakana MAPENET 150 koja je položena u prvi sloj hidroizolacije.

MAPEBAND SA, samoljepljiva, alkalnootporna butilna traka impregnirana netkanom tkaninih spojeva. Za polaganje podnih keramičkih pločica dimenzija 30 x 60 cm na lođi i u unutarnjim prostorima korišten je KERAFLEX MAXI S1, bijelo cementno deformabilno ljepilo produženog otvorenog vremena i bez klizanja na vertikalnim površinama.

Za polaganje podnih keramičkih pločica na lođi i unutarnjim prostorima korišteno je ljepilo KERAFLEX MAXI S1

Ovo je ljepilo izvrsno obradivo te izrađeno Low Dust tehnologijom. Posebno se preporuča za polaganje velikoformatnih porculanskih pločica i prirodnog kamena. Za fugiranje je korištena masa ULTRACOLOR PLUS, poboljšana BioBlock® i DropEffect® tehnologijama za sprečavanje pojave plijesni.

Vrlo je niske emisije hlapljivih organskih spojeva i kompenzirane emisije stakleničkih plinova. Dilatacije i spojevi obrađeni su silikonskom masom bez otapala MAPESIL AC.

Detalj krova nakon završetka radova

TEHNIČKI PODACI

  • Vila Soligon, Santa Lucia di Piave, Italija
  • Vrijeme izvođenja radova: 2016. – 2017. godine
  • Projektant: Erich Milanese, Milanese Architects Office S.r.l., Italija
  • Glavni izvođač radova: Impresa Edile Cardazzo Cav. Ermenegildo S.r.l., Italija
  • Izvođač toplinske izolacije: Graffito S.r.l., Italija
  • Izvođač keramičarskih i hidroizolaterskih radova: Pietro De Spirit
  • Mapei koordinatori: Sonia Murer, Cristiano Bordignon, Rudi Crosato, Mauro Orlando, Mapei S.p.A., Italija

PROIZVODI MAPEI

  • Hidroizolacija krova i krovnih staza: Eporip, Mapeband SA, Mapelastic Smart, Primer 3296, Elastocolor Waterproof, Mapelastic Turbo, Mapeband, Mapenet 150, Quartz 1,2
  • Toplinska izolacija: Mapetherm AR1 GG, Mapetherm EPS, Mapetherm Flex RP, Elastocolor Net
  • Polaganje keramičkih pločica: Keraflex Maxi S1, Ultracolor Plus, Mapesil AC

Pratite nas na društvenim mrežama Facebooku i Instagramu.
Pratite Mapei Croatia TV na YouTubeu.

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području Zagreba i Zagrebačke županije.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi