Ventilirani krov je "alfa i omega" svakog dobrog krova, to je uvjet dugotrajnosti svih elemenata krovne konstrukcije, a ujedno i uvjet ugodnosti boravka i kvalitete života ljudi koji borave u tom cijelom objektu.

Ventilirani krov

Ventilirani krov je krov u kojemu je omogućeno prirodno strujanje zraka ispod pokrova krova (crijepa i sl.), tj. između tzv. sekundarnog krova i samog pokrovnog materijala. Da bi to strujanje ostvarili moramo odmaknuti (odignuti) pokrovni materijal (crijep i sl.) zajedno s letvama na kojima on leži od sekundarnog krova, a istovremeno moramo omogućiti ulaz zraka na okapnici (na donjem rubu krovne plohe – kod žlijeba), te izlaz zraka pri vrhu krovnih ploha, tj. na sljemenu krova.

Pojam "sekundarni krov" označava vodonepropusni sloj ispod pokrovnog materijala. To mogu biti razne bitumenske ljepenke s (daščanom) podlogom koja ih nosi ili samonosive folije sa ili bez (daščane) podloge. Sekundarni krov sprječava da eventualni prodor oborinskih voda kroz pokrovni materijal prođe u dublje slojeve krova, pa se ta voda spušta po hidroizolaciji do svoje najniže točke na krovu – na okapnici gdje iscurijeva (okapava).

Visina ventiliranog sloja krova – prostora u kojem zrak struji ovisi o nagibu krovne plohe i dužini roga, što je nagib krovne plohe manji (blaži), a rogovi dulji, visina ventiliranog sloja raste, tako da ta veličina varira od 3 cm do 30 cm i više. Minimalna preporučena visina ventiliranog sloja krova u našim krajevima iznosi 5 cm.

Kako funkcionira ventilirani krov?

U ljetnom razdoblju:

Temperature zraka mjerene u ljetnom razdoblju neposredno ispod pokrovnog materijala dosežu do nevjerojatnih 100°C. Pokrovni materijal (crijep i sl.) ima svojstvo akumulacije (sakupljanja) topline, i on tu toplinu predaje u okolni prostor – potkrovlje. Prirodno strujanje zraka (propuh) koje se ostvaruje izvedbom ventilirajućeg sloja krova izbacuje neprestano taj višak topline izvan prostora potkrovlja.

Kod sanacije postojećih krovova, nakon izvedbe ventiliranog krova, u usporedbi s prethodnim stanjem – običnim tavanskim prostorom koji ima samo letve i pokrov, a bez dodatne ugradnje bilo kakvih toplinskih izolacija, temperatura zraka u potkrovlju će se tokom ljeta sniziti za 5° do 10°C.

U zimskom razdoblju:

Toplinske izolacije koje nam štite stambena potkrovlja funkcioniraju (rade svoj posao i čuvaju nas od niskih vanjskih temperatura) samo onda kada su potpuno suhe. Za vrijeme zimskog (vlažnog) razdoblja povećana je apsorpcija (upijanje) vlage iz zraka u toplinsku izolaciju, pokrovni materijal i drvene elemente krova.

Prirodno strujanje zraka u ventiliranim krovovima neprestano isušuje toplinsku izolaciju izbacivanjem vlage iz prostora ispod crijepa, te na taj način sprječava hvatanje vlage, kondenzaciju i stvaranje leda s donje strane pokrova (crijep i sl.), na slojevima hidroizolacije kao i na svim površinama drvene konstrukcije krova.

Izvedbom ventiliranog krova uz pravilnu primjenu svih ostalih elemenata krova (nosiva konstrukcija, pokrovni materijal, građevinska limarija, toplinska izolacija, parna zapreka, paropropusna – vodonepropusna folija i sl.), te uz pažljivo (znalačko) rješenje svih detalja, razdoblje trajanja konstrukcije i svih materijala se znatno produžuje, potkrovlje ostaje suho i toplo, a život u njemu ugodan i zdrav.

MAKOTER – krovopokrivačko građevinski obrt neprestano prati promjene i poboljšanja u širokoj ponudi kod proizvođača krovnih pokrova. Sustavno surađujemo dugi niz godina s velikim brojem proizvođača krovnih pokrova. Naši majstori svake godine odlaze na seminare i tečajeve koje organiziraju renomirane tvrtke iz ove branše.

Imate li kakvih pitanja u vezi krovnih pokrova slobodno se obratite i rado ćemo vam odgovoriti.

Vladimir Makoter, ing.građ.

MAKOTER
MAKOTER
Internet adresa

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi