Smilje (Helichrysum italicum) je višegodišnja trajnica porijeklom s Mediterana. Pripada u veliku porodicu glavočika (Asteraceae). Eterično ulje cvjetova koristi se u medicinske svrhe.

Opis biljke

Aromatični je polugrm, koji postiže visinu između 0.6 m do 1 m. Listovi su srebrni, atraktivnog izgleda. Smješteno uz stazu, širi se zamaman miris smilja. Cvate između srpnja i kolovoza. Sitni, žuti cvjetovi sakupljeni su u cvat.

Savjeti za sadnju i uzgoj smilja

Idealno je za uzgoj na lakšem i srednje teškom tlu, ali ono mora biti dosta ocjedito. Ne može rasti u sjeni, te mora biti zaštićeno od vjetra. Smilju ne odgovara povećana vlaga tla i ne može podnijeti niske temperature. Iz tog razloga, smilje je potrebno unositi u zatvoreni prostor tijekom zime. Preferira suho tlo i može podnijeti sušu.

Uspijeva na sunčanom mjestu. Jednostavno za uzgoj, te ga se ne treba često zalijevati. Izvrsno se uklapa u kamenjare s drugim mediteranskim biljem.

Sadnja smilja je u proljeće, nakon što prođe opasnost od mraza. Razmnožava se reznicama koje se sade u proljeće. U jesen se sade poluodrvenjele reznice. Biljke smilja treba u rano proljeće orezati, kako bi se potaknuo novi rast.

Autor: M.R.

Izvor slike: https://pixabay.com/

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi