Zar doista tmurno zimsko vrijeme tako loše utječe na vaše raspoloženje? Ili je razlog možda u zimskom računanju vremena, pa zato pred kraj radnog dana potpuno iscrpljeni dolazite u topli dom? Prehlade, šmrcanje, kihanje, promuklost, suhoća kože i usta su sasvim normalne zimske pojave, zar ne? Točan odgovor glasi: doista jesu!

No, poznavajući uzročnike navedenih tegoba, vrlo lako ih možete ukloniti i time vaš, ali i život vaše obitelji učiniti zdravijim i ugodnijim.

Zašto se problemi javljaju zimi?

Zima ima brojne čari i mnogima je najdraže godišnje doba. No, uz nju se često vežu već navedene tegobe. Uzrokuje ih suhi zrak kao posljedica zagrijavanja zatvorenih prostora, stambenih i uredskih. Naime, zagrijavanjem se zrak u zatvorenim prostorima suši i relativna vlažnost zraka se smanjuje na iznimno niski postotak. Pri zimskim, nižim vanjskim temperaturama pada i ispod 20%, što je vrlo opasno po ljudsko zdravlje. Pritom su dišni organi najviše na udaru. Niska relativna vlažnost zraka uzrokuje sušenje sluzokože sinusa, nosa i ždrijela, i uz djelovanje drugih zagađivača u zraku, dodatno je oštećuje. Takva sluzokoža prestaje biti obrana od štetnih mikroorganizama i često je podložna upalama te pridonosi općem slabljenju organizma. To najneugodnije osjećamo ujutro, kada se probudimo suhih usta i grla, odnosno nakon dužeg boravka u prostoriji s niskom vlagom zraka.

Međutim, veliki deficit vlage uzrokuje i druge probleme. Uništavaju se slike i druga umjetnička djela, rasušuju parketi i namještaj, tepisi, odjeća i druga tekstilna vlakna uslijed suhoće zraka lako pucaju i stvaraju veće količine prašine.

Osjetilna temperatura, odnosno temperatura kod koje se ugodno osjećamo boraveći u nekom zatvorenom prostoru, u direktnoj je vezi s vlagom zraka. Naime, što je zrak suhlji to je potrebnija viša temperatura u prostoru, kako bi osjećaj ugode bio jednak nižoj temperaturi, ali s višom vlagom zraka. Stoga je održavanje preporučenog, normalnog stanja relativne vlage od 45-50%, ekonomski vrlo isplativo kroz uštede u grijanju.

Kako otkloniti posljedice suhog zraka?

Posljedice suhog zraka je najbolje ukloniti eliminirajući sam uzrok. Dakle, zrak je potrebno ovlažiti. Važno je naglasiti da često provjetravanje stambenih i uredskih prostorija zimi ne povećava vlagu u prostoru. Štoviše, vlažan vanjski zrak (često visoke relativne vlage od 80% i više) koji otvaranjem prozora uđe u prostor, zagrijavanjem se opet osuši na nezdravo nizak postotak relativne vlage. Stoga se time postiže upravo suprotan efekt od željenog uz dodatni gubitak toplinske energije.

Zrak je moguće ovlažiti na 2 načina: priručnim sredstvima i ovlaživačem zraka. Priručna sredstva, kao stavljanje posudice s vodom ili mokrih ručnika na radijatore su nepraktična te vrlo slabog učinka, uslijed malog kapaciteta ishlapljene vode. Najbolje rješenje je postavljanje ovlaživača zraka u stambeni i uredski prostor. Naravno, i ovdje, kao i u brojnim drugim slučajevima, vrijedi pravilo da su skuplji uređaji u pravilu bolji i dugoročno isplativiji.

Prilikom izbora je važno obratiti pažnju na način kojim uređaj ovlažuje zrak. Pri tome su na izbor 3 principa ovlaživanja: parni, ultrazvučni i ishlapljivački.

Kod parnog principa zrak se ovlažuje sterilnom parom, a kao „manu" možemo navesti veću potrošnju električne energije nego kod ostala dva principa. Prednost je što se koristi obična, vodovodna voda, a uređaj se povremeno očisti od kamenca. Često takvi uređaji imaju i mogućnost aromaterapije, odnosno dodavanja eteričnih ulja na izlazu pare iz uređaja. Primjer takvih uređaja su modeli Paco i Phobos, talijanskog proizvođača Ardes. Mišljenje da su parni ovlaživači obično niže kvalitete opovrgava njihovo dvogodišnje jamstvo.

Ultrazvučnim principom se ovlažuje znatno racionalnije i problema ne bi trebalo biti ukoliko se koristi demineralizirana ili destilirana voda. No, ukoliko se koristi obična (tvrda) voda iz vodovoda, dolazi do nezgodnog i nezdravog taloženja kamenca na namještaju i ostalim predmetima u prostoru, ali i na plućima osoba koje borave u prostoriji.

Ovlaživanje ishlapljivanjem vode ekonomičan je princip ovlaživanja, nešto skupljeg održavanja uslijed potrebe zamjene filtera koji najčešće služe kao medij s kojeg se voda ishlapljuje. Na taj način kamenac se taloži na filter, čime se znatno olakšava upotreba vodovodne, netretirane vode. Takvi uređaji mogu imati i dodatne filtere za pročišćavanje zraka, što je svakako važno za održavanje zdrave mikroklime u prostoru. Najkvalitetniji ishlapljivački uređaji na našem i svjetskom tržištu su oni švicarske tvrtke Defensor, modeli PH15 i PH27, koji se nalaze primjerice u većini hrvatskih muzeja i galerija.

Uz ovlaživanje, svakako je iznimno bitna i ionizacija zraka, koja omogućuje stvaranje prirodne, zdrave atmosfere obogaćene negativnim ionima kisika.

Više o postizanju kvalitetne mikroklime stambenih, uredskim i ostalih prostora pogledajte na www.ema.hr

Autor: Stjepko Špoljarić

EMA d.o.o., Zagreb
EMA d.o.o., Zagreb
Internet adresa

Osigurana dostava na području cijele Hrvatske i na području Albanije, BiH, Crna Gore, Kosova, Makedonije, Malte, Slovenije i Srbije.
{{ errors . name[0] }}
{{ errors . email[0] }}
{{ errors . location[0] }}
{{ errors . phone[0] }}
{{ errors . message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi