Mrlje od ljepila najuspješnije se uklanjaju ako to napravite što prije. Uklanjanju mrlja od ljepila pristupamo na dva načina, ovisno o tome o kojem se tipu ljepila (bistra ljepila ili ostala ljepila) ili vrsti podloge, odnosno materijalu radi.

U slučaju da se radi o mrlji od bistrog ljepila, najbolje će vas poslužiti kolonjska voda ili tekućina za uklanjanje laka za nokte. Ako se pak radi o ostalim vrstama ljepila, pomoći vam mogu terpentin ili tekućina za upaljače, ali uz opasku da se radi o vrlo agresivnim sredstvima za ljudsku kožu i materijal.

Ovisno o tome o kakvoj se podlozi ili materijalu radi, reagirajte što prije i to na sljedeće načine.
Ako se radi o tkaninama koje se ne peru, istrljajte spužvom i vodom mjesto mrlje, pokretima od središta mrlje prema van. Nakon toga prekrijte gazom ili ubrusom mjesto mrlje i kapnite par kapi octa koje također prekrijte mokrim upijajućim ubrusom ili gazom te sve pustite da odstoji nekoliko minuta. Vjerojatno će biti potrebno nekoliko puta promijeniti ubruse dok god izvlače mrlju iz materijala, pritom pazeći da i mrlja i ubrus ostanu mokri. Nakon toga isperite mrlju odstranjivačem mrlja i vodom dok god je sasvim ne uklonite.

Za slučaj da se radi o zahtjevnijoj mrlji ili staroj mrlji od ljepila, potrebno je koristiti enzimsko sredstvo za pretpranje koje nakon nanošenja prema uputama s proizvoda, također prekrijete ubrusom te pustite da stoji pola sata.

Za tkanine i materijale koji se smiju prati, natopite tkaninu u otopini od četvrt tople vode, pola čajne žlice tekućeg deterdženta i jednom stolnom žlicom bijelog octa. Ako se radi o pamuku ili lanu, nemojte koristiti ocat! Tkaninu pustite da se namače 15 minuta u otopini nakon čega je dobro isperite vodom. U slučaju pamuka ili lana, isperite ih spužvom natopljenom s malo sterilnog alkohola. Dobro isperite i za kraj stavite na pranje na uobičajen način.

Muče li vas mrlje od ljepila na kućanskim površinama potrebno je čim prije ukloniti što više ljepila pomoću tupog noža ili kuhače. Površinu operite spužvom natopljenom toplom vodom. U slučaju kamenih površina, nakon struganja viška stvrdnutog ljepila, isperite površinu mrlje otopinom deterdženta ili sode bikarbone i vode (ali ne i sapunom). Nakon toga prebrišite i isperite vodom dok mrlja ne nestane. Za drvene površine napravite otopinu deterdženta za pranje posuđa i vruće vode. Pričekajte da se stvori puno sapunice i namočenom spužvom u pjeni blago trljajte po površini s mrljom, nakon čega ju isperite čistom krpom i vodom. Za kraj ulaštite voskom.

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi