Izgradnjom ili kupnjom kuće prije ili kasnije nameće se pitanje uređenja okućnice i vrta. Vrt je površina koja neposredno okružuje kuću i pridonosi utisku koji će gosti steći o domu u kojem živite. Pogled iz unutrašnjosti doma na vanjski svijet je ujedno i pogled na vaš vrt koji može biti oličenje načina i stila života. Jednako kako vlasnici pažljivo uređuju unutrašnjost svog stambenog prostora istu pažnju bi trebali posvetiti i vrtu.
Svoj osobni stil može se izraziti u odabiru različitih sitnica u vrtu, od posuda za cvijeće, oblika sjenice, vrtne garniture, rasvjete do podnih obloga u dvorištu i slično. Izbor elemenata od kojih se sastoji vrt ovisi o tome što vlasnici očekuju od vrta. U manjim gradskim vrtovima primarno je stvaranje zaklona od propuha i najkorisniji dio vrt je svakako terasa. Izvan grada je vrlo važna zaštita od vjetrova.

Prije početka kreiranja vrta važno je prethodno planiranje, jer se kasnije krivi koraci teško mogu ‘kamuflirati’ nasadima cvijeća. Izgledu svakog vrta uvelike doprinosi pravilno omeđivanje, dobro popločavanje, vrtne garniture, ukrasni elementi, tegle za cvijeće, fontane, nadstrešnice, rasvjeta i ostalo. Što god planirate u svom vrtu probajte povezati unutrašnjost doma s okolicom. To se može ostvariti kombiniranjem istih ili sličnih podnih i zidnih obloga i staklenim površinama koje potenciraju prožimanje vanjskog i unutrašnjeg prostora. Terasa je prijelazni prostor između kuće i vrta i vrijedi uložiti u njezino opremanje. Tu može doći do izražaja kreativnost vlasnika u kombiniranju podnih obloga, vrtne garniture, posuda za cvijeće i raznih drugih vrtnih elemenata. Terasa se može preurediti u sobu sa zelenilom ako se natkrije krovićem koji se naslanja na zid koji dijeli vrt od susjednog. Pravilno oblikovano drvo, mala sjenica i položaj fontane, također su važni dijelovi cjelokupne vrtne kompozicije. Svi detalji trebaju biti dobro usklađeni sa kućom.

Vrtne garniture

Danas su na tržištu dostupne različite vrtne garniture, od onih plastičnih najjeftinijih do skupljih drvenih, metalnih ili onih od ratana i bambusa. Garnitura obično obuhvaća stol i stolice i može znatno pridonijeti ukupnom dojmu vrta ili terase. Plastičan namještaj nije skup i sasvim je otporan na sve vremenske uvjete, no ne uklapa se uvijek najbolje u prostor i ugođaj vrta. S njom se pože postići rustikalni ili morski ugođaj, a sve je stvar ukusa.
Kod metalnih garnitura treba obratiti pažnju na vrstu kovine od koje je izrađena i na eventualno potrebno održavanje. Metalne garniture su čvrste i vrlo zahvalne jer su otporne na različite vremenske uvjete, a u kombinaciji sa platnenim podmetačima lijepo izgledaju. Namještaj od bambusa, rogoza i trstike vrlo je udoban, ali neotporan na vlagu pa je mnogo prikladniji za zimski vrt. Razvojem modernih tehnologija uobičajene su kombinacije materijala, što doprinosi udobnosti, održavanju i trajnosti vrtnih garnitura.

Izvor: magazin Hausbau

PRETPLATA I STARI BROJEVI:
Za informacije o pretplati i povoljnoj kupnji starih, ali uvijek s idejama aktualnih brojeva naših izdanja kontaktirajte nas putem niže navedenih podataka ili kontakt obrasca.

PONOVO TRI d.o.o.
PONOVO TRI d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

{{ errors . name[0] }}
{{ errors . email[0] }}
{{ errors . location[0] }}
{{ errors . phone[0] }}
{{ errors . message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan!

Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi